Panourile care anunță o campanie lipsită de idei și fairplay

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
cristian hagi

În Constanța au apărut câteva panouri stradale care anunță că vom avea parte de o campanie lipsită de idei și de fairplay.

Două dintre ele, montate recent, au mesaje anti guvernamentale. Pe unul din ele scrie: „PNL nu vrea creșterea pensiilor”, pe altul: „PNL nu vrea dublarea alocațiilor”. Evident, acestea sunt plătite de adversarii politici. M-am interesat: fac parte dintr-o campanie la nivel național.

Prima observație: o campanie electorală ar trebui să fie despre idei, nu despre atacuri. Mai ales una referitoare la alegerile locale, unde, slavă Domnului, candidații pot veni cu zeci, cu sute de proiecte pentru localități. În acest caz, mesajele denotă o gravă lipsă de proiecte, dacă singurul lucru pe care poți să-l spui este că PNL nu vrea respectivele lucruri.

A doua: mesajele sunt – îmi permit să o spun direct – mincinoase. Niciun politician din lumea asta largă nu ar refuza să mărească pensiile și alocațiile, dacă acest lucru ar fi posibil fără consecințe economice negative. De ce să dublăm alocațiile? Haideți să le triplăm. Ba nu, să le mărim de patru ori. Și nici atunci poate că nu ar fi de ajuns, pentru că (și aici nu glumesc, desigur) nevoile unui copil sunt mari. Singurul motiv pentru care nu se întâmplă acest lucru este dezechilibrul bugetar care ar urma. Dacă PNL ar fi fost vreo 4 – 5 ani la guvernare, aș fi înțeles criticile. Vine însă după o guvernare PSD, care nu a explicat niciodată, cu cifre clare, concret, de unde ia banii pentru majorarea pensiilor cu 40% și dublarea alocațiilor. Nu banii pentru acest an, ci pentru acesta și următorii, pentru că un drept câștigat cu greu sau deloc nu poate fi anulat.

A treia observație: astfel de panouri se pot amplasa, nu încalcă nicio legislație. Se pot însă și da jos, dacă partidul care se consideră lezat anunță autoritățile, iar Biroul Electoral Central ia o decizie în acest sens. Există precedent.

Observația numărul 4: mi-e teamă că se anunță o campanie urâtă și murdară, de genul „ba pe-a mă-tii” (scuzați-mi expresia), din care noi, alegătorii, nu vom înțelege nimic și în urma căreia nu vom ști cu cine să votăm, pentru că, în loc de proiecte, vom fi asaltați cu astfel de atacuri. Parcă regret că nu mai candidează oameni precum, de pildă, Gigi Chiru, cu proiectele lor fantasmagorice (tunel pe sub bulevardul Tomis, stadioane pentru care plătește el costurile de administrare, etc.). Glumeam. Unii oameni fac mai bine că stau departe de politică.

Concluzia (am mai spus-o, o repet): populismul este probabil cel mai periculoasă boală a politicienilor români.

P.S. Înainte de a mă acuza că sunt liberal, citiți câteva articole scrise despre liberali (aici, aici, aici, aici, aici, aici sau aici – și lista poate continua).

Articole recente

Constanta-financiara-sigla-jpg
Mitshubishi
Teasing_Tucson Exclusiv Auto
sprijina-jurnalismul-independent

Leave a Reply

Your email address will not be published.