Paradox: câștigăm de două ori mai bine decât turcii, dar ne operăm în spitalele lor

cristian hagi

Salariul mediu în București este de 3.814 lei. În Constanța este de 2.973 de lei. În Istanbul, de numai 1.267 de lei. Am folosit datele oferite de site-ul numbeo.com. Pentru Turcia, perspectivele în acest domeniu nu sunt roz, veniturile fiind erodate de o inflație de aproape 20%.

Vedem diferența aceasta cu ochiul liber. În restaurante din Constanța, dar și pe șantiere, sunt mulți cetățeni turci. Vin aici la muncă, pentru că pot câștiga mult mai mult decât la ei acasă.

Cu toate acestea, mii de români pleacă să se trateze în Turcia când au probleme grave. Recent scriam despre cazul unei fetițe cu tumoră cerebrală care nu poate fi operată la noi, dar în Turcia, da.

Am mai spus-o: România nu-și merită locuitorii. Nu a construit pentru ei un sistem de sănătate decent, un sistem educațional performant, o infrastructură rutieră care să nu ne facă să ne pierdem viața în trafic. Turcia n-a fost până acum pe lista priorităților mele turistice (a devenit, între timp), dar înțeleg că au și o rețea bine pusă la punct de autostrăzi și tunel pe sub Bosfor.

Dacă România ar avea puse la punct aceste trei domenii: sănătatea, educația și infrastructura, la care s-ar adăuga și o mai mare debirocratizare (care poate fi obținută prin digitalizare și înlăturarea unor prevederi absurde din legislație), exodul românilor din propria țară s-ar opri. Ba chiar cred că cei care vin să muncească aici s-ar gândi să rămână.

Până atunci, în planurile multora dintre noi stă, ca o stea călăuzitoare, emigrarea.

Zen Residence
comprest util asfalt dobrogeaOne thought on “Paradox: câștigăm de două ori mai bine decât turcii, dar ne operăm în spitalele lor

  1. Geaba domnule ! Unica si singura solutie este eradicarea jafului incepand cu cei ce conduc tara .Exemple istorice: China si Singapore .Am inceput cu Ceausescu si ne-am oprit de mila hotilor ….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Următorul articol

Testul PCR, obligatoriu la intrarea în Marea Britanie și pentru vaccinați

Sun Dec 5 , 2021
Omicron schimbă regulile. Marea Britanie a decis sâmbătă ca toate persoanele care intră în țară să prezinte un test COVID-19 negativ. Noua măsură se aplică începând de marți, inclusiv celor vaccinați și este menită prevină apariţia mai multor cazuri de infectare cu noua variantă, descoperită deja la 160 de cetățeni, […]