„Caracatițe” la LIDL. Normalitate sau abuz?

parcare lidl constanța
Șoferul acestei mașini a primit s-a trezit cu o „caracatiță” pentru că a lăsat mașina pe un drum de acces în incinta LIDL Baba Novac din Constanța. A plătit 100 de lei pentru deblocare. În parcare erau zeci de locuri libere

Mai mulți șoferi au fost amendați, duminică, după ce au parcat neregulamentar în incinta magazinelor LIDL din Constanța, operate de grupul german Schwarz. Alții aveau „caracatița” pusă după ce și-au lăsat mașina în parcare mai mult de două ore. Este normal ce fac administratorii magazinului sau este un abuz? Părerile sunt împărțite.

Șoferi constănțeni care au fost la cumpărături la LIDL, dar nu și-au lăsat mașina în locurile de parcare, s-au trezit cu o „caracatiță” pe roată. Aceasta a fost amplasată de o firmă de pază, SGG Security. Pentru deblocare, șoferii au fost nevoiți să plătească 100 de lei. Oamenii au tricouri pe spatele cărora scrie, în limba germană, „Parkplatz intendent”. SGG Security are sediul în Popești Leordeni, a avut în 2018 o cifră de afaceri de 19.785.498 lei, un profit de 174.436 și o medie de 549 de angajați.

Într-unul dintre cazuri, o doamnă a spus că nu a găsit niciun loc de parcare și a lăsat mașina lângă magazin. Aceasta afirmă că a lăsat mașina acolo pentru a se duce, pentru scurt timp, la cumpărături. A chemat pe cineva de acasă pentru a-i aduce bani de amendă, pentru că nu mai avea decât 5 lei în buzunar. Între timp, înghețate pe care o cumpărare i s-a topit.

parcare lidl caracatiță
O șoferiță sancționată de agenți de pază pentru că a parcat pe un drum de acces

În al doilea caz, la care am asistat personal, un domn a parcat la fel, lângă magazin, în incinta LIDL Baba Novac. Parcarea era pe jumătate goală. Ce-i drept, locul ales de șofer era la umbră, în timp ce parcarea era scăldată de un soare puternic.

Bărbatul le-a spus agenților de pază că nu a văzut semnul de interzis și că nu i se pare normal să fie amendat, pentru că este la prima abatere și ar putea să primească un avertisment.

Tot la LIDL Baba Novac, cel puțin trei mașini parcate pe locuri regulamentare aveau caracatițe. Una avea numere de Constanța, una de Brăila, iar una de Bulgaria. Aceasta din urmă pare abandonată acolo de mult timp, are și cauciucurile dezumflate. În cazul mașinii de Brăila, probabil aparține cuiva care s-a cazat în zonă. Acolo sunt blocurile pentru tineri construite în timpul lui Radu Mazăre, adică peste o mie de locuințe și numai vreo 200 de locuri de parcare. Un adevărat haos urbanistic. Nu există locuri suficiente de parcare nici pentru locatari, darămite pentru turiști. În zonă se parchează haotic, pe trotuare, în stația de autobuz, în intersecție, adică foarte periculos pentru pietoni și șoferi. Poliția Locală și cea națională nu au luat până acum măsuri pentru a stopa acest fenomen.

„Caracatiță” aplicată unui Mercedes din Brăila, care a stat parcat în LIDL mai mult de două ore
„Caracatiță” aplicată unui Mercedes din Brăila, care a stat parcat în LIDL mai mult de două ore
Aceeași parcare LIDL, alt Mercedes cu caracatiță. De data aceasta, este vorba despre o mașină înmatriculată în municipiul Constanța
Aceeași parcare LIDL, alt Mercedes cu caracatiță. De data aceasta, este vorba despre o mașină înmatriculată în municipiul Constanța

Revenind la LIDL, precizăm că reprezentanții magazinului au afișat, la intrarea în magazin, un regulament de parcare. O versiune mai scurtă este postată și pe ușa de la intrare. Cu toate acestea, mulți șoferi nu-și lasă mașina în parcare, ci fix pe drumul de acces. Repet, în cazul observat de mine jumătate de parcare era goală.

E drept, semnul de parcare interzisă este o chestie mică, lipită pe perete. Nu este deloc vizibil. Există și constănțeni care spun că angajații LIDL ar trebui să îi anunțe pe șoferi că au parcat neregulamentar. Alții afirmă chiar că, pentru că șoferii au venit la cumpărături sunt clienți, nu ar trebui sancționați. Există și oameni care declară că astfel de comportamente trebuie taxate. În condițiile în care ai zeci de locuri de parcare, dar tu lași mașina pe banda de mers, ești pur și simplu nesimțit și meriți să fii amendat, spun ei.

regulament parcare lidl constanța
Un scurt extras din regulamentul de parcare al magazinului LIDL este postat la intrare în magazin, pe ușa principală. La articolul 3 scrie că este interzisă parcarea pe drumurile de acces, pe sectoarele pietonale și pe trotuare, printre altele. De asemenea, scrie, cu litere îngroșate, că administratorul poate bloca autovehiculului

Cât este însă de legal ca o firmă de pază să aplice amenzi, într-o parcare privată? Există sute de constănțeni care și-au cumpărat apartamente în blocuri noi și au parcări private, lângă bloc, cu acte. Dacă cineva parchează în locul lor, aceștia nu au, în teorie, dreptul să blocheze cu o caracatiță mașina celui care parchează. De ce, în cazul LIDL, o firmă privată are dreptul de a bloca roțile?

Horia Constantinescu, șeful Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorului Constanța, a declarat că legea permite proprietarului să impună reguli pe terenul său.

„Atât timp cât au afişat regulamentul şi condiţiile pe terenul curtea lor, noi nu putem ca autoritate să le impunem reguli, dar indisponiblizarea unui bun se poate face doar în anumite condiţii. Șoferul depune o sesizare la noi şi putem să-i obligăm să afişeze condiţiile mai des şi mai vizibil. Ne putem ocupa să fie afişate regulamentul clar la loc vizibil suficient de mare. Vom lua măsura ca la Kaufland, să afişeze şi să informeze corect şi complet“, a declarat Horia Constantinescu. 

LIDL face parte din grupul Schwarz cu sediul în Neckarsulm, Germania. Magazinele LIDL s-au deschis în România începând din 2011.

Grupul Schwarz este o companie de retail deținută de o familie din Germania și operează brandurile LIDL și Kaufland. Este al patrulea mare retailer din lume după veniturile încasate. În anul fiscal 2018-2019 a avut încasări de 104,3 miliarde de euro și 429.000 de angajați. Grupul are 11.800 de magazine în 30 de țări.

Vă recomandăm și:

Dacă v-a plăcut acest articol, puteți urmări Constanța 100% pe Facebook printr-un Like mai jos:
Constanta-financiara-sigla-jpg
sprijina-jurnalismul-independent

5 comentarii

 • Nu am pățit niciodată să nu găsesc loc de parcare.
  Într-adevăr, nu lângă ușă și poate m-am învârtit 3-4 minute prin parcare.
  Dar întotdeauna am găsit loc.
  Părerea mea este că amenda este prea mică pentru gibonii care nu își pot mișca hoitul mai mult de 10m pe jos.
  Ar trebui aplicat la toate magazinele.
  Bravo Lidl

 • Luav-ar moartea cu Lidl al vostru si firma voastra de 2 bani. Ce kkt de magazin amendeaza prostii care ii fav vanzare. Sa se duca de unde au venit

 • Pt 10 min petrecute in magazim an platit 100 lei deblocarea rotilor.
  Nu era afisat decat la intrare regulamentul fin in dreptul trecerii de pietoni, deci eu trebuia sa opresc masina pe trecerea de pietoni pt a citi regulamentul lo.r.
  In locul undr am parcat nu era niciun anubt prin care sa avertizeze ca se blocheaza rotile.
  Anunsturile sunt puse pe cativa stalpi, scris mic, nu vezi decat daca esti aproape de stalo.
  Eate japca pe fata si numai in România abia se permite asemenea bataie de joc. Recunosc ca nu am parcat corect dar nu era normal sa primesc un avertisment fiind prima abatere?
  Tara de c… Unde li se permite unor dobitoci sa jefuiasca cecatenii legal.

Leave a Reply

Your email address will not be published.