Parchetul European condus de Codruța Kovesi efectuează percheziții în Constanța

laura codruta kovesi

Patruzeci de percheziții domiciliare sunt efectuate astăzi, 16 mai 2023, în mai multe locații din România (inclusiv Constanța) și Franța, în cadrul unei anchete aflate în desfășurare condusă de Parchetul European (EPPO) din București cu privire la suspiciunea de fraudă care implică fonduri europene și naționale, în valoare de peste 30 de milioane de euro.

Potrivit unui comunicat oficial al Parchetului European, în joc este o suspectă schemă criminală de a furniza scrisori de garanție false beneficiarilor de proiecte finanțate din fonduri UE, care pretindeau că asigură proiectele împotriva potențialelor daune.

„În România, perchezițiile se fac în București, Alba, Arad, Cluj, Constanța, Hunedoara, Iași, Mureș și Olt. Se fac percheziții si in Roquebrune-Cap-Martin, in sudul Franței.

Potrivit anchetei, în perioada 2020 – 2023, în cadrul mai multor proiecte care beneficiază de finanțare UE, au fost emise mai multe scrisori de garanție de către bănci fictive sau entități financiare dubioase care nu dispuneau de numerarul necesar pentru acoperirea daunelor asigurate.

În special, o bancă fictivă care se pare că operează în Insulele Comore a emis scrisori de garanție prin care a asigurat autorităților publice din România plata unor sume în valoare totală de aproape 20 de milioane de euro. În mod similar, instituțiile financiare care se pare că operează în Cehia, Letonia și Spania au emis scrisori de garanție pentru a fi utilizate în România, fără a avea dreptul de a face acest lucru, și fără fondurile necesare pentru acoperirea daunelor asigurate“ – mai transmite sursa citată.

Conform sursei citate, pentru proiectele care beneficiază de finanțare UE, câștigătorul contractului finanțat de UE trebuie să depună o scrisoare de garanție de bună execuție, emisă de o instituție financiară care se obligă să plătească anumite sume de bani (valoarea garanției), în cazul în care serviciile nu sunt executate corect. În plus, în cazul în care beneficiarul fondurilor primește un avans, acesta trebuie să depună și o scrisoare de garanție către autoritatea contractantă, asigurând recuperarea avansului.

„Se presupune că făptuitorii bănuiți au emis scrisori de garanție în numele unor entități financiare fictive sau cu resurse financiare fictive. În schimbul eliberării scrisorilor de garanție, suspecții se înțelege că au încasat sume importante de bani, pe care le-au folosit în interes propriu.

În cazul în care un antreprenor nu își va îndeplini obligațiile contractuale, autoritățile contractante nu ar putea executa aceste scrisori de garanție, întrucât entitățile emitente nu dispuneau de resursele financiare necesare“.

Perchezițiile, care sunt încă în desfășurare, se desfășoară cu sprijinul polițiștilor din mai multe agenții de drept din România și Franța:

  • Structura de sprijin EPPO în România
  • Direcția de Investigare a Criminalității Economice din cadrul IGPR și structurile teritoriale subordonate ale Inspectoratului General al Poliției Române.
  • The Romanian Police – Special Operations Direction (Poliția Română – Direcția de Operațiuni Speciale)
  • DCCO – Service for Combatting Computer Crime (Serviciul de Combatere a Criminalității Informatice), România
  • Institutul Național de Criminalistică din România
  • The Romanian Jandarmerie ( Brigada Specială de Intervenție a Jandarmeriei Române)
  • Serviciul de Investigații Judiciare Financiare de la Nisa (Service d’Enquêtes Judiciares des Finances – unité locale de Nice), Franța.

Parchetul European este condus de Codruța Kovesi, fosta șefă a DNA.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Polițiștii vor să-i împiedice pe tineri să-și facă selfie-uri pe trenuri

mar mai 16 , 2023
La data de 16 mai 2023, polițiști din cadrul Secției Regionale de Poliție Transporturi  Constanța – Biroul Județean de Poliție Transporturi Constanța, precum și polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Constanța – Biroul de Analiză și Prevenire a Criminalității au desfășurat activități informativ-preventive în Gara C.F.R. Constanța. Acțiunile au […]

V-ar putea interesa și: