Paris intră în carantină pentru 4 săptămâni

Paris Franta

Premierul francez Jean Castex a reimpus o carantină de o lună în Paris şi în părţi din nordul ţării, din cauza ritmului lent al vaccinărilor şi a răspândirii unor variante mai contagioase ale coronavirusului, transmite Reuters.

De la sfârşitul lunii ianuarie, preşedintele Emmanuel Macron a respins apelurile specialiştilor din domeniul medical şi ale unor membri ai guvernului de a introduce carantina, afirmând că va face tot posibilul să menţină economia cât mai deschisă.

Cu toate acestea, Macron a rămas fără opţiuni în această săptămână, cînd Franţa şi mai multe alte state europene au suspendat utilziarea vaccinului produs de AstraZeneca.

Răspândirea rapidă a variantei detectate pentru prima dată în Marea Britanie, reprezentând acum trei sferturi din toate cazurile din Franţa, a dus la ocuparea secţiilor de terapie intensivă, în special în regiunea Parisului, unde rata de incidenţă depăşeşte 400 la 100.000 de locuitori.

Premierul Jean Castex a declarat într-o conferinţă de presă că Franţa se află acum în strânsoarea unui al treilea val.

„A venit momentul să mergem mai departe”, a spus el. Carantina va începe de vineri la miezul nopţii, în cele mai afectate 16 departamente din regiunea Paris, regiunea de nord Hauts-de-France, Sena şi Marna şi zona sudică Alpes-Maritimes. Şcolile vor rămâne deschise, iar oamenilor li se va permite să facă mişcare în aer liber pe o rază de 10 km (6,2 mile) de casele lor.

Persoanelor care locuiesc în aceste zone nu li se va permite să călătorească în alte părţi ale Franţei fără un motiv imperios. Magazinele care vând bunuri esenţiale şi librăriile vor rămâne deschise. Macron a încetat să mai impună o carantină la nivel naţional, dar regiunea Parisului găzduieşte aproape o cincime din populaţie şi reprezintă o treime din activitatea economică.

Interzicerea circulaţiei pe timp de noapte la nivel naţional, impusă de la jumătatea lunii decembrie, rămâne în vigoare, dar va începe o oră mai târziu, la ora 19.00.

Guvernul nu regretă că nu a impus carantina de la începutul anului, a spus Castex.

„A fost decizia corectă în ianuarie. Am fi avut  o carantină de trei luni. Am făcut bine să nu facem acest lucru ”, a spus Castex.

Acesta a mai afirmat că Franţa va relua vaccinările cu vaccinul AstraZeneca după ce Agenţia Europeană a Medicamentului a declarat că este sigur şi că el va fi vaccinat vineri.

Centrul Pompidou din Paris, renovat cu 200 milioane euro. Se va închide pentru 3 ani

Dacă v-a plăcut acest articol, puteți urmări Constanța 100% pe Facebook printr-un Like mai jos:
Constanta-financiara-sigla-jpg
sprijina-jurnalismul-independent

Leave a Reply

Your email address will not be published.