Parlamentarii Bogdan Huțucă și Robert Turcescu vor ca românii să aibă o nouă zi națională

muncitor zugrav

Mai mulți parlamentari, printre care senatorul PNL Bogdan Huțucă și deputatul PMP Robert Turcescu, vor ca românii să aibă o nouă zi națională.

Aceștia au semnat un proiect de lege inițiat un proiect de Raluca Turcan şi Florica Chereş, prin care vor să instituie o Zi Naţională a Meseriilor, în 25 noiembrie, ca măsură de promovare a învăţământului profesional şi tehnic.

“Prin acest proiect de lege dorim să oferim un cadru naţional care să ofere ocazia de a promova învăţământul profesional şi tehnic. Astfel, Ziua de 25 Noiembrie va fi declarată Ziua Naţională a Meseriilor. Am ales data de 25 noiembrie pentru că în această zi a anului 1864 a fost promulgată de către domnitorul Alexandru Ioan Cuza Legea asupra instrucţiunii a Principatelor Unite Române, care statua pentru prima dată învăţământul profesional”, se arată în expunerea de motive a proiectului.

În 2004, în școlile de merserii erau aproape 300.000 de elevi. Din păcate, acestea au fost desființare în 2009.

În proiect se prevede că Ziua Meseriilor va fi o zi lucrătoare.

Aceştia amintesc că în prezent sunt 1.195 de instituţii de învăţământ profesional şi tehnic, dar care sunt răspândite inegal pe teritoriul ţării. În acest sens, liberalii dau exemplu regiunea de nord-est, unde sunt 242, iar în Bucureşti-Ilfov doar 68.

„Motivele pentru recenta creştere înregistrată de învăţământul profesional sunt foarte clare: creşterea economiei are nevoie de resurse umane bine pregătite în meserii. De asemenea, deschiderea României către piaţa europeană necesită oameni foarte bine pregătiţi din punct de vedere profesional. Facilităţile acordate elevilor (bursă, internat şi decont transport) şi companiilor care investesc în acest tip de educaţie reprezintă şi ele un imbold”, se arată în documentul citat.

Proiectul legislativ este susţinut de parlamentari PNL, USR şi PMP şi a fost depus la Senat, în calitate de primă Cameră sesizată.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Următorul articol

Trei persoane rănite pentru că a tăiat linia continuă

Sat Aug 18 , 2018
Trei persoane au fost rănite în urma unui accident rutier produs de un șofer care a tăiat linia continuă pe un drum național. Astăzi, în jurul orei 07:35, un bărbat, în vârstă de 46 de ani, a condus autoturismul marca Hyundai pe DN 39 dinspre Eforie Nord către Eforie Sud […]

V-ar putea interesa și: