Parlamentarilor le plac mult cheltuielile pe proprie răspundere

bani lei

Un politician independent, Cornel Zainea, a făcut un calcul interesant: câți bani ridică parlamentarii în contul cheltuielilor pe proprie răspundere. A demonstrat că, dincolo de retorica parlamentarilor, banii sunt bani și tuturor le plac. Mai ales când nu trebuie să dea socoteală cum îi cheltuie.

Dar haideți să vedem despre ce bani vorbim. Fiecare parlamentar beneficiază lunar de 28.080 lei sumă forfetară, pentru funcționarea Cabinetului Parlamentar. Acei bani pot fi cheltuiți 100% pe salariile colaboratorilor, dar e și un pasaj în lege care permite parlamentarului să ia maximum 50% din bani (adică 14.040 lei), conform unei declarații pe proprie răspundere, în care ei spun că au cheltuit suma de 14.040 lei pe: „contravaloarea cheltuielilor pentru: furnituri de birou și materiale consumabile pentru imprimante, copiatoare, faxuri etc., protocol pentru primirea invitaților, transport în circumscripția electorală (carburanți, lubrifianți, taxi etc.), materiale de curățenie și întreținere.”

„În documentul de valori al partidului Alianța pentru Unirea Românilor – AUR, se vorbește despre cum trebuie ei să se jertfească pentru alții. Ne-am lămurit cât de tare se jertfesc pentru țărișoară.” Spune Zainea.

Acesta dă exemplu familiei de parlamentari AUR din județul Constanța, soții Aelenei, care declarau, în decembrie 2020, că au suficienți bani ca să nu depindă de nimeni. Ba chiar actuala doamnă senator, care e de profesie asistent medical, afirma: „

„Mie-mi place atât de mult anestezia încât s-ar putea să nu pot să renunț (n.r. la poziția de senator).” Evident, n-a renunțat.

Iată ce spune Cornel Zainea:

„Soții Aelenei s-au trezit în decembrie 2020 parlamentari din partea AUR, noul partid antisistem. El deputat, ea senatoare. Declarau că sunt oameni realizați, dar realitatea din teren arată aceeași lăcomie specifică parlamentarilor partidelor clasice.

Azi a sosit momentul să aflăm câți bani au luat pe declarația de proprie răspundere parlamentarii AUR. Deși partidul nu are printre valori transparența, așa cum au cei de la USR, cei de la AUR au declarat de nenumărate ori că nu doresc bani de la stat.

“Propunem, în primă instanță, tăierea cu 90% pentru anul 2021, în actuala formă de buget, pentru partidele politice. Altfel, nu vom fi de acord cu tăierea gratuității pentru CFR pentru studenți. Este absolut anormal să iei sute de milioane de lei pentru partidele politice și să ataci și studenții, dar să ataci și o companie care se menținea, cât de cât, pe linia de plutire datorită acestui sprijin, CFR-ul.” Asta declarau liderii AUR în februarie 2021.

Din păcate, una clamează și alta fac. Parlamentarii AUR au luat în primele luni din 2021, în medie, 13.056 lei de parlamentar pe declarație. În total, 668.836 de euro. Maximul pe care l-ar fi putut lua era de 14.040 lei/lună. Familia Aelenei a încasat în medie 26.700 de lei pe lună de la Parlament, doar pe declarația de proprie răspund ere (nu mai vorbim de indemnizații și alte beneficii). Soțul, mai reținut, a luat 12.660. Soția însă….14.040 lei!

9 senatori AUR au luat suma maximă, la virgulă, de 14.040 lei. George Simion a încasat pe declarație 8.885 lei, adică 6.4 salarii minime; Claudiu-Richard Târziu 12.993 lei, adică 9.3 salarii minime. Cum s-ar zice, cei de la AUR se pretind corecți și de partea poporului, dar de fapt sunt populiști și acceptă fără probleme sinecurile politice.

Reamintim că media USR era de 11.856 de lei, un pic mai mică decât cei de la AUR, dar totuși extrem de sus pentru un partid de oameni de dreapta care dorește reformarea statului.”

Sumele exacte luate pe forfetară de parlamentarii AUR și USR, inclusiv cei din Constanța, le puteți vedea aici (pentru PSD și PNL va urma, spune Zainea):

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1Sr0k-2uNfBFHnACXrh-75vtG1y3VNNME/edit?fbclid=IwAR2rqH_i5jAZ1EvWCHVgF5TRS2BY5yz5d1QCEO7bLxFIZBY2O_lgXIp8uIA#gid=1041145124

Zen ResidenceLeave a Reply

Your email address will not be published.

Următorul articol

Crește numărul constănțenilor care se vaccinează

Sat Oct 16 , 2021
Numărul constănțenilor care se vaccinează împotriva covid-19 este în creștere. De pildă, dacă pe 13 octombrie, Prefectura Constanța anunța că se vaccinaseră 2.727 de persoane, adică una la circa 30 de secunde, astăzi 16 octombrie, raportarea indică faptul că în ultimele 24 de ore s-au vaccinat 3.492 de noi vaccinări. […]
vaccinare-pavilion-constanta