
Parlamentul olandez a votat, joi, o rezoluţie împotriva aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, în document făcându-se referire la „corupţia persistentă” şi „problemele persistente legate de crima organizată”.
Parlamentarii solicită guvernului investigaţii suplimentare privind supravegherea frontierelor de către România şi Bulgaria.
Parlamentarii reiterează ideea că Olanda a votat mulţi ani împotriva aderării celor două state.
„Camera, după ce a ascultat deliberările, luând act de faptul că aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen va fi discutată în curând; luând act de faptul că guvernul olandez a votat timp de mulţi ani împotriva aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen din cauza corupţiei persistente şi a problemelor persistente legate de crima organizată din ambele ţări; întrucât corupţia şi problemele legate de crima organizată dintr-o ţară Schengen pot crea probleme majore pentru funcţionarea controlului la frontieră din ţara respectivă şi pot reprezenta astfel riscuri de securitate pentru Ţările de Jos şi pentru întregul spaţiu Schengen, întrucât în prezent sunt în curs de desfăşurare anchete de anvergură limitată şi misiuni de investigare a funcţionării statului de drept, a corupţiei şi a crimei organizate în România şi Bulgaria; solicită guvernului să asigure investigaţii suplimentare privind supravegherea frontierelor de către România şi Bulgaria, pe baza faptului că Ţările de Jos analizează cu stricteţe şi corectitudine funcţionarea statului de drept şi reducerea corupţiei şi a criminalităţii organizate în ambele ţări, iar până atunci să nu ia măsuri ireversibile”.
Parlamentul European a votat marţi rezoluţia prin care se cere aderarea României la spaţiul Schengen. Rezoluţia a fost adoptată cu 547 de voturi pentru, 49 împotrivă şi 43 abţineri.
V-ar putea interesa și:
Ar mai fi fost admisă Olanda astăzi în spațiul Schengen, dacă nu făcea parte din el?
remierul Nicolae Ciucă a declarat, întrebat dacă ar trebui să fim îngrijoraţi că parlamentul olandez a votat o rezoluţie împotriva aderării României şi Bulgariei la Schengen, că „nu ne îngrijorează deloc” acest lucru, deoarece ţara noastră „a făcut tot ce era necesar pentru a îndeplini toate cerinţele tehnice pentru a accede în Spaţiul Schengen”.
„Acum am trecut în revistă repede acea decizie. Nu ne îngrijorează deloc, pentru că ţara noastră a făcut tot ce era necesar pentru a îndeplini toate cerinţele tehnice pentru a accede în Spaţiul Schengen, lucru dovedit şi prin rezultatele verificărilor făcută de Comisia internaţională care a verificat tot ceea ce era de verificat”, a afirmat Nicolae Ciucă, întrebat joi, după vizitarea Fabricii Softronic din Craiova, cum vede faptul că Parlamentul olandez a adoptat o rezoluţie potrivit căreia Olanda nu ar trebui să voteze încă pentru aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen.
Premierul a mai spus că România şi-a arătat disponibilitatea în relaţia diplomatică şi bilaterală cu Olanda de a colabora, astfel încât politicienii olandezi să vadă faptul că ţara noastră e pregătită să intre în Schengen.
„Noi ne-am dovedit disponibilitatea, inclusiv în relaţia cu Olanda, să acceptăm o colaborare bilaterala pentru ca dumnealor să verifice şi să vadă că suntem pregătiţi pentru a accede la Schengen. Sigur că mai sunt şi lucruri legate de respectarea aspectelor legate de statul de drept, corupţie, crimă organizată. Pe statul de drept am făcut tot ce ne stă în putere în Guvern să avem un pachet de legi ale Justiţiei care să fie în deplină aliniere cu Justiţia din UE şi să modernizeze justiţia din România, iar pe partea de crimă organizată avem instituţiile statului care sunt foarte bine consolidate şi îşi fac datoria la fel de bine ca şi până acum”, a completat Ciucă.
Preşedintele PSD Marcel Ciolacu a declarat, referitor la rezoluţia votată de Parlamentul olandez împotriva aderării ţării noastre şi Bulgariei la Spaţiul Schengen, că este o acţiune din interes politic. „Eu nu voi accepta şi nu cred că vreun român poate să accepte, până la urmă, o jignire faţă de România şi români, fără niciun motiv sustenabil”, a adăugat liderul social-democraţilor. Acesta a mai spus că este nepermisă decizia parlamentului olandez, iar România nu este o ţară de mâna a doua sau a treia.
„Înainte de a fi pesedişti, în primul şi primul rând suntem români şi suntem nişte români demni şi eu nu concep ca un alt stat, mai ales european şi care este prieten în cadrul UE, să decidă politic, fără să aştepte în primul rând raportul experţilor la JAI în ceea ce priveşte aderarea României la Schengen, să luăm decizii politice şi să facem o nedreptate românilor şi României, mai ales după ce atât statul român, dar mai ales românii s-au implicat în gestionarea migraţiei din Ucraina. Este nepermis, este nedrept şi cred că cu toţii trebuie să spunem acest lucru – nu suntem nici ţară de mâna a doua, nici de mâna a treia. Suntem România, ţară membră UE şi NATO, şi nu dorim nimic din ceea ce nu am muncit sau mai ales din ceea ce nu ne încadrăm tehnic. Vrem să fim respectaţi ca oricare alt stat, fără alte discuţii, iar familiile europene să ia exemplul familiei social-democrat europene care a votat, fără excepţie, în Parlamentul European pentru aderarea României la Schengen”, a explicat Ciolacu.
„România îndeplineşte toate cerinţele tehnice de a intra în Spaţiul Schengen. Cineva dintr-un interes politic se opune intrării României în Spaţiul Schengen. Cred că această nedreptate nu trebuie să se întâmple din nou faţă de România. Avem acest drept, ne-am câştigat acest drept şi cred că întregile familii europene care ne reprezintă şi aţi văzut că familia social-democrată europeană fără excepţie a votat pentru intrarea României în Schengen, în Parlamentul European, trebuie să urmeze acest exemplu şi să nu ne facă din nou o nedreptate. Această eventuală nedreptate ne-ar îndrepta către o direcţie pe care nu ne-o dorim”, a declarat Marcel Ciolacu, joi la Târgu Jiu.