Parteneriatului strategic România – SUA împlinește 25 de ani. De ce să cumperi vaca dacă laptele e gratis?

Americanii au o expresie: „Why buy the cow when you can get the milk for free?” (De ce să cumperi vaca dacă poți să obții laptele grauit?). Ar fi bună de folosit azi, câns se împlinesc 25 de ani de la lansarea parteneriatului strategic România – Statele Unite ale Americii.

Să fie clar din start: parteneriatul acesta și umbrela NATO au adus cele mai sigure garanții de securitate din istorie pentru România, cu atât mai necesare și benefice în această perioadă în care Rusia a invadat Ucraina.

Dincolo de acest aspect, rolul de partener strategic al României pentru SUA este îndoilenic.

Una dintre principalele frustrări ale românilor este că ne trebuie încă vize pentru a călători peste ocean, după un sfert de secol de la semnarea parteneriatului.

Ni se spune că noi, românii, suntem de vină, dar lucrurile nu stau deloc așa.

„Din păcate, regulile pentru Visa Waiver sunt destul de clare şi destul de stricte. Momentan, România nu le îndeplineşte – rata de refuz este mult mai mare decât limita la care poate începe discuţia politică pe renunţarea la vize. MAE lucrează pe această speţă, se caută o nouă abordare prin care se poate reduce rata de refuz, sunt foarte multe probleme tehnice. Avem un nou ambasador al României în SUA care este foarte preocupat şi lucrează intens pe această speţă.”, a spus recent chiar președintele țării, Klaus Iohannis.

Conform datelor oficiale publicate de travel.state.gov, cetăţenii din mai multe ţări beneficiază de scutire de viză cu toate că ratele de respingere a acestora sunt destul de mari. Concret, la nivelul anului fiscal 2020, când România a avut o rată de respingere de 10.14%, alte ţări precum Republica Cehă (respingere 26,82%), Estonia (respingere 32,65%), Ungaria (respingere 32,65%) sau Lituania (respingere 21.96%) erau în programul Visa Waiver. Italia avea o rată de 20,82%, Irlanda de 26,07%. Deci nu suntem deloc mai prejos decât aceste țări dimpotrivă. Regulile de care vorbea Klaus Iohannis nu se aplică și lor.

Referitor la acest aspect, sociologul Alfred Bulai susţine toată vina le revine exclusiv politicienilor. „Nu vorbesc neapărat de guvernul de acum, ci de politicieni, în general, care nu ştiu să negocieze condiţiile pentru România. Şi nu sunt americanii «cei răi», ci sunt negociatorii români mai puţin capabili, ca să zic aşa. Cu atitudini de yesmeni nu se poate spune că sunt negociatori, de fapt. Tocmai din acest motiv ţări care au cifre mai proaste stau mai bine ca noi”, a subliniat Alfred Bulai într-o declarație pentru Adevărul. 

Vând mai multe arme decât investesc

Dimensiunea economică a parteneriatului strategic este și ea discutabilă.

„Parteneriatul Strategic nu s-a rezumat doar la dimensiunea de apărare, securitate și cooperare strategică prin decizia Statelor Unite de consolidare a prezenței militare în România. Evoluțiile importante înregistrate recent în cadrul oferit de acest Parteneriat cuprind și aprofundarea cooperării în domeniul energetic, creșterea comerțului bilateral, care a atins în 2021 un nou maxim istoric, precum și transferul tehnologic de ultimă generație. Toate acestea reflectă angajamentul comun al țărilor noastre pentru aprofundarea Parteneriatului Strategic și în celelalte componente care apropie țările noastre și garantează stabilitatea și echilibrele economice în perioade de crize suprapuse și război în vecinătatea frontierelor țării noastre.”, a declarat premierul Nicolae Ciucă.

Ce nu ne-a spus este că americanii investesc în economia României mai puțin decât valoarea armelor pe care le vând aici. Feblețea lor e Ungaria.

Presa din Ungaria scria, anul trecut, că SUA a devenit al doilea mare investitor din Ungaria, cu circa 1.500 de companii care au angajat aproape 100.000 de oameni. Cifra aceasta, a locurilor de muncă ce au fost create, este extrem de importantă pentru o economie. Ea lipsește din prezentarea șefului CCIR.

Haideți să vedem și alte cifre: în 2018, investițiile directe ale SUA în Ungaria s-au situat la aproape 9,9 miliarde dolari. În ceea ce privește numărul de locuri de muncă nou create, America a fost cel mai mare investitor din Ungaria. 15 companii au creat un număr total de 2.496 de job-uri.

Schimburile comerciale dintre SUA și Ungaria au fost în 2020 de 5,9 miliarde dolari, în creștere cu 0,1% față de 2019.

SUA a fost al doilea mare partener comercial al Ungariei din afara Uniunii Europene.

I-am și alungat

Să fim însă drepți: când americanii au vrut să investească mai mult în România, li s-au pus piedici. De pildă, când Chevron a vrut să exploateze gazele de șist din Constanța, au fost proteste zgomotoase. Probabil că cineva dorea să rămânem la mâna gazului rusesc. La fel, când s-a pus problema exploatării gazelor naturale din Marea Neagră, Guvernul României a schimbat regulile în timpul jocului, iar Exxon a decis să plece. Cele două investiții ar fi însemnat câteva miliarde de dolari pompați în economia locală.

Câți bani dăm americanilor pentru arme

Investițiile SUA în România pălesc și în fața cheltuielilor pe care România le face pentru a cumpăra armament din SUA.

De exemplu, sistemele de apărare antiaeriană cu rachete sol-aer Patriot au fost achiziționate direct de la Guvernul SUA, în cadrul celui mai scump contract românesc de achiziții militare, de 3,9 miliarde dolari. Armata română a primit, în 2020, doar primul din cel 7 sisteme comandate din SUA, de la compania Raytheon. Restul vor veni în perioada 2024-2026. Pe Flancul Estic al NATO, doar România și Polonia au în dotare acest sistem performant de rachete. De asemenea, România a cumpărat 3 sisteme lansatoare multiple de rachete sol-sol cu bătaie mare HIMARS, achiziționate tot direct prin Guvernul SUA, de la compania Lockheed Martin, au costat România 1,5 miliarde de euro. Primul sistem a sosit în România în februarie 2021.

Cheltuieli acestea par mai necesare acum, ținând cont de ce se întâmplă în Ucraina.

Zen Residence
comprest util asfalt dobrogeaLeave a Reply

Your email address will not be published.

Următorul articol

Un tânăr conducea în Mamaia după ce se drogase cu cannabis, amfetamină și metamfetamină

Mon Jul 11 , 2022
Unii tineri se urcă la volan după ce beau sau se drogează. Alții o fac după ce consumă nu unul, ci trei tipuri de droguri. Un astfel de sepcimen a fost depistat de polițiști în Mamaia. În perioada 7-10 iulie a.c., polițiștii rutieri constănțeni, sprijiniți de polițiști rutieri ai Direcției […]