Partidele se laudă cu ceea ce probabil nu se va aplica niciodată: impozitarea pensiilor speciale

salariu, cod fiscal

Toate partidele din România se laudă cu o mare reușită: impozitarea pensiilor speciale. Toate își trag spuza pe turta lor.

Politicienii au votat legea, dar asta nu înseamnă că se va și aplica. Legea poate fi contestată la Curtea Constituțională, unde tăierea pensiilor speciale a mai picat, în trecut.

Preşedintele instanței supreme, Corina Corbu, a convocat deja Secţiile Unite ale ICCJ pentru joi, la ora 15.00, pentru a discuta despre posibilitatea sesizării Curţii Constituţionale asupra legii privind impozitarea pensiilor de serviciu. ICCJ, alături de Avocatul Poporului, a atacat la Curtea Constituțională și legea adoptată de Camera Deputaților în luna ianuarie prin care erau abrogate pensiile speciale ale parlamentarilor, magistraților, primarilor, diplomaților și judecătorilor CCR. Reamintim că în luna mai CCR a decis că Legea privind abrogarea unor prevederi referitoare la pensiile de serviciu și indemnizațiile pentru limită de vârstă, precum și pentru reglementarea unor măsuri în domeniul pensiilor ocupaționale este neconstituţională în ansamblul său.

Vor decide judecătorii CCR să-și taie singuri pensiile? Un răspuns oferă fostul președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean. Acesta susține că prin impozitarea suplimentară a pensiilor speciale, conform legii adoptate miercuri de către deputați, este încălcată Constituția, care vorbește despre „justa așezare a sarcinilor fiscale”. „Niciun cetățean nu trebuie să stea liniștit câtă vreme Parlamentul este în sesiune”, a afirmat Zegrean pentru HotNews.ro.

„Eu sunt beneficiar al unei pensii de serviciu, dar voi vorbi din punct de vedere al Constituției. Există o cotă unică de impozitare, de 16%, și atunci cum poți justifica faptul că unora le aplici impozit 16%, iar altora 85%?

Nu se poate justifica în niciun fel, mai ales că articolul 56 din Constituție vorbește despre justa așezare a sarcinilor fiscale (n.r. – <<Sistemul legal de impuneri trebuie să asigure aşezarea justă a sarcinilor fiscale>>). În România există și salarii de 20.000 de lei, chiar salarii de 10.000 de euro, dar despre impozitarea suplimentară a acestora nu vorbește nimeni. Numai chiaburii de pensionari trebuie stârpiți”, a declarat pentru HotNews.ro Augustin Zegrean.

El susține că s-a creat o atmosferă de învrăjbire a celor cu pensii mici împotriva celor cu pensii mari.

„Prin tăierea pensiilor mari nu cresc pensiile mici, pentru că aceste pensii de serviciu sunt plătite de la bugetul de stat, nu din Fondul Național de Pensii, iar banii nu vor merge la ceilalți. Nu pensiile de serviciu sunt nesimțite, nesimțirea este că celelalte pensii sunt mici.

În niciun caz această lege nu este constituțională, pentru că oamenii trebuie tratați egal în fața legii. Și pensiile de serviciu s-au dat tot în baza unei legi”, a afirmat fostul președinte al CCR.



Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Spovedanie cu programare, cu mască și la 2 metri distanță

mie iun. 17 , 2020
Oficierea slujbelor religioase în interiorul bisericilor, cu participarea credincioșilor, este permisă începând de miercuri, însă acestea trebuie să se desfășoare cu respectarea unor reguli de distanţare socială, inclusiv la spovedanie. Având în vedere că din 17 iunie o serie de limitări și interdicții care privesc viața cetățenilor încetează, în consultare […]

V-ar putea interesa și: