Pas istoric: Finlanda şi-a anunţat candidatura la NATO

Pas istoric: Finlanda şi-a anunţat candidatura la NATO

Finlanda, țară neutră din punct de vedere militar după cel de-al doilea război mondial, şi-a anunţat, duminică, candidatura „istorică” la NATO, înainte de reuniunea decisivă în Suedia în vederea unei prealabile cereri de aderare simultană a celor două ţări, consecinţă directă a invaziei ruse în Ucraina, scrie AFP.

Preşedintele finlandez şi un consiliu guvernamental „au decis de comun acord ca Finlanda să solicite să devină membră a NATO”, a declarat şeful statului Sauli Niinistro. 

„Este o zi istorică. O nouă eră se deschide”, a afirmat el într-o conferinţă de presă. 

În ciuda unei ostilităţi de ultim moment a Turciei, ţările membre NATO sunt „pe calea cea bună” pentru a găsi un consens în integrarea Finlandei şi a Suediei, a considerat şeful diplomaţiei croate Gordan Grlic Radman, duminică, în marginea unei întâlniri a miniştrilor de alianţă la Berlin

„Sunt pregătit să am o nouă discuţie cu preşedintele turc Erdogan pe problemele ridicate”, a afirmat Niinistro. 

Turcia reproşează celor două ţări, şi în special Sotckholmului, că dă dovadă de prea multă clemenţă faţă de Partidul Muncitoresc din Kurdistan, PKK, deşi este pe lista UE a organizaţiilor teroriste. 

După anunţul executivului, Parlamentul finlandez trebuie să analizeze luni proiectul de aderare, cu un vot prevăzut potrivit preşedintelui Camerei. 

Având susţinerea declarată sâmbătă de Partidul Social-Democrat al premierului Sanna Marin, acest vot ar urma să se traducă printr-un sprijin majoritar, din partea celor 200 de parlamentari finlandezi, potrivit ultimelor predicţii. 

„Noi sperăm că Parlamentul va confirma decizia de candidatură la NATO în următoarele zile. Se va baza pe un mandat clar”, a afirmat Sanna Marin. 

Sâmbătă, preşedintele finlandez Sauli Niinisto i-a spus prin telefon preşedintelui rus Vladimir Putin despre planurile celor de la Helsinki de a adera la NATO.  

„Vladimir Putin a subliniat că sfârşitul politicii tradiţionale de neutralitate militară ar fi o greşeală, întrucât nu există nicio ameninţare la adresa securităţii Finlandei”, se arată într-un comunicat al Kremlinului. 

Apartenența la NATO ar fi o evoluție istorică pentru cele două țări nordice: Suedia a evitat alianțele militare de mai bine de 200 de ani, în timp ce Finlanda a adoptat neutralitatea după al Doilea Război Mondial. În regiunea nordică mai largă, Norvegia, Danemarca și cele trei state baltice sunt deja membre NATO,


Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Se circulă bară la bară pe Autostrada Constanța - București

Dum mai 15 , 2022
Traficul rutier este intens, duminică, pe sensul către Capitală al autostrăzii A2 Bucureşti – Constanţa. S-a format o coloană de autoturisme în mişcare de aproximativ de doi kilometri în zona localităţii ilfovene Brăneşti, unde se efectuează lucrări la rosturile de dilatare ale podului de peste râul Pasărea. Potrivit Centrului Infotrafic […]

V-ar putea interesa și: