Patriarhia Română consideră ostentativ și neonorant ce a făcut IPS Teodosie

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, a fost filmat, sâmbătă, în timp ce împărtăşea mai mulţi copii cu aceeaşi linguriţă. Preoţii nu purtau mască de protecţie, iar distanţa între persoane nu era respectată.

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, a caracterizat cele petrecute sâmbătă la Catedrala Sf. Petru şi Pavel din Constanţa drept „neonorante”.

La solicitarea News.ro, Banescu a transmis:

„Indrumarile bisericesti ale Patriarhiei Romane pentru perioada in care ne aflam sunt clare, amanuntite si publice. Fireste ca nu este vorba despre vreun pericol legat de împărtășirea in sine, dar ostentatia cu care inteleg ca s-a procedat, dupa ce s-au facut publice aceste indrumari, nu onoreaza pe nimeni”.

Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, a împărtăşit mai mulţi copii pe treptele din faţa Catedralei Sf. Petru şi Pavel din Constanţa, folosind acelaşi potir şi aceeaşi linguriţă. La ceremonial au participat mai mulţi preoţi, iar niciunul nu a purtat mască de protecţie.

Conform INSP, accesul persoanelor în lăcaşurile de cult va fi permis numai cu respectarea precauţiunilor universal valabile pentru limitarea răspândirii infecţiei cu virusul SARS-COV-2.

Accesul persoanelor în lăcaşul de cult se va face limitat, cu respectarea unei suprafeţe de 8 metri pătrați per persoană, iar personalul şi persoanele care intră vor purta mască, astfel încât acopere gura şi nasul, şi îşi vor dezinfecta mâinile.

La intrarea în lăcaşul de cult se va efectua un triaj observaţional şi nu se va permite accesul persoanelor prezintă simptome de infecţie respiratorie (tuse, strănut, rinoree).

Slujbele se vor oficia numai în aer liber cu menţinerea distanţei între persoane şi nu se recomandă organizarea de pelerinaje sau călătorii religioase.

iTotodată, sunt prevăzute precauţiuni speciale – se va evita atingerea sau sărutarea obiectelor sacre de cult, binecuvântarea se va oferi/primi de la o distanţă de cel putin 1 m, se va evita oferirea/primirea împărtăşaniei în condiţiile în care nu se pot asigura linguriţe şi pahare de unică folosinţă.

Ulterior, Patriarhia Română a precizat că o decizie privind împărtăşania comună va fi luată după 1 iunie.

„Biserica Ortodoxă Română, potrivit tradiţiei sale liturgice multiseculare, nu poate accepta, nici în vreme de pandemie, utilizarea potirului şi linguriţei de unică folosinţă pentru împărtăşirea comună a credincioşilor în timpul Sfintei Liturghii. În acest sens, cu aprobarea majorităţii membrilor Sfântului Sinod, consultaţi în scris în data de 11 mai 2020, modalitatea de împărtăşire comună a credincioşilor în timpul Sfintei Liturghii, în vreme de pandemie, va fi hotărâtă după data de 1 iunie 2020, în consens cu celelalte Biserici Ortodoxe”, a transmis Patriarhia Română.

IPS Teodosie spune că nu a greșit însă cu nimic din punct de vedere al legii sau canonului bisericesc și că „Biserica nu este unitate de alimentație publică”.

După ce imaginile au apărut în spațiul public, Arhiepiscopia Tomisului a făcut următoarele precizări.

 1. Actul de împărtășire a pruncilor nu este ilegal pentru că IPS Teodosie nu a încălcat nici o lege sau canon bisericesc, care ar interzice actualmente împărtășania.
 2. IPS Teodosie, ca ierarh, a ținut o legătură intensă cu clerul și credincioșii în toată perioada de restricție și a făgăduit expres păstoriților săi că-i va aștepta la comuniunea cu Biserica, care se concretizează mai ales în sfânta împărtășanie, când se va relua accesul credincioșilor. Fiecare ierarh, în eparhia sa, are o anumită autonomie în păstorirea clerului și credincioșilor, prin urmare, având făgăduința dată deja credincioșilor, IPS Teodosie nu a putut să-i rănească sufletește, îndepărtându-i de la Sf. Potir. Aceasta este lucrarea lui Hristos în mijlocul credincioșilor, prin arhiereul care își exercită misiunea încredințată de Biserica lui Hristos.
 3. Discuția asupra linguriței a pornit eronat în spațiul public, întrucât Biserica nu este unitate de alimentație publică, ci instituție de cult. Împărtășania nu este mâncare și băutură firească (adică aliment pentru trup) ci este hrana cea mai sfântă pentru viața veșnică, Hristos prezent real, intrând în alcătuirea făpturii noastre, prin care ne îndumnezeim. Prin urmare, este o delimitare categorică între Hristos-Dumnezeu și alimentele firești, iar împărtășania și dăruirea ei credincioșilor este atributul exclusiv al Bisericii.

Articole recente

Constanta-financiara-sigla-jpg
sprijina-jurnalismul-independent

3 comments

 • Acest individ care sustinut politic a ajuns Episcopul Tomisului TEODOSIE ESTE DEASUPRA LEGII!!

  Autoritatile si JUSTITIA ROMANA ORI SUNT CORUPTE ORI NU LE PASA SA APLICE / RESPECTE LEGEA.

  In Concluzie: de ce am respecta Legea noi astialalti daca pentru unii (vezi TEODOSIE) nu se aplica Legea a nu stiu cata oara.

  In Orice caz STATUL/GUVERNUL PIERDE INCREDEREA CETATENI LOR / VOTANTILOR PE TERMEN LUNG in toata aceasta SFIDARE A LEGII!!!!

  • Daca i-ati fi urmarit activitatea in tot timpul de cand s-au inchis bisericile, cred ca ati fi avut alta parere despre “Acest individ care sustinut politic a ajuns Episcopul Tomisului TEODOSIE “, precum va exprimati.
   Este un om minunat si un preot adevarat. Este un adevarat doctor spiritual.

   • Explicati atunci cum de TEODOSIE a “sifonat” bani europeni si a scapat cu concursul JUSTITIEI CORUPTE din Constanta si Bucuresti….

Leave a Reply

Your email address will not be published.