Patronul restaurantului Beirut, în care trei fete au ars de vii, peste 8 ani de închisoare

George Karam

Patronul restaurantului Beirut, în care trei fete au ars de vii, a primit peste 8 ani de închisoare. Decizia este definitivă.

Curtea de Apel Constanța a decis că George Karam să execute opt ani, o lună şi zece zile de închisoare cu executare. În primă instanţă, George Karam, fostul patron al restaurantului Beirut din Constanţa, a fost condamnat la zece ani de detenţie.

Curtea de Apel a mai decis următoarele pedepse:

  •   Pavel Constantin – condamnare 7 ani şi 9 luni şi 20 zile închisoare cu executare.
  •   Jurcă Dumitru – condamnare 5 ani şi 6 luni închisoare cu executare.
  •   Nirlu Gheorghe – un an de închisoare.
  •   Coroianu Florentina Gica – un an şi o lună de închisoare.
  •   Zdru Mihaela – condamnare doi ani şi patru luni de închisoare
  •   SC Tinel Cristi SRL – amendă penală în valoare de 653.333,33 de lei.
  •   SC Middle East Parteners SRL – amendă penală în valoare de 840.000 de lei.
  • Nirlu Sultana – amenda administrativă în cuantum de 1000 de lei.

Curtea de Apel Constanța a mai dispus acordarea sumei de aproximativ un milion de euro cu titlul de daune morale și materiale. Inițiat, daunele fuseseră stabilite la aproape opt milioane euro.

Decizia este definitivă. Dosarul a fost soluționat de judecătorii Valentina Boc și Marius Ungureanu, de Curtea de Apel Constanța.

Restaurantul a luat foc în data de 5 aprilie 2014. În incendiu și-au pierdut viaţa Ioana Nicoleta Cengher, Mihaela Tucă şi Nicoleta Vasiliţeanu. Erau închise în vestiar. N-au avut nicio șansă.

Angajații ISU Dobrogea, care aveau sediul la câțiva zeci de metri, nu le-au putut salva.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, în 2013, în lipsa autorizaţiei de construire, a proiectului avizat de proiectantul iniţial al clădirii sau expertizei tehnice întocmite de un expert tehnic atestat, George Karam, în calitate de administrator al SC Middle East Partners S.R.L, împreună cu această firmă şi Constantin Pavel, administrator al SC Tinel Cristi SRL, au adăugat un nivel Restaurantului Beirut din Constanţa. Mai mult, anchetatorii susţin că George Karam, împreună cu instalatorul autorizat Dumitru Jurcă, au pus şi menţinut nelegal în funcţiune instalaţia de utilizare a gazelor naturale a localului, care a dus la producerea incediului din 5 aprilie 2014 în care şi-au pierdut viaţa trei persoane.

“Inculpatul Karam George, sprijinit de inculpaţii Pavel Constantin şi Jurcă Dumitru, nu a luat măsuri de securitate în muncă la faza de execuţie şi exploatare a construcţiei şi instalaţiilor Res­taurantului Beirut, iar la data de 12 decembrie 2013, la efectuarea reviziei periodice a instalaţiei de utilizare a gazelor de la imobilele avariate la care am făcut referire, împreună cu societatea al cărei administrator era, inculpatul Karam George l-a sprijinit pe inculpatul Jurcă Dumitru care, cu încălcarea atribuţiilor de serviciu specifice funcţiei de lăcătuş mecanic cu sarcini de verificare a instalaţiilor de gaze în cadrul unei societăţi comerciale de profil, nu a luat măsuri legale, menţinând şi asigurând utilizarea nelegală de către abonatul SC Middle East Parteners SRL a instalaţiei de gaze, cu consecinţa producerii incendiului din data de 5 aprilie 2014, ce a adus la moartea a trei persoane şi vătămarea corporală a altor două, precum şi la distrugerea prin prăbuşire şi mistuire a imobilului Restaurant Beirut – corp construcţie modificată, a clădirii nr. 122 din Bulevardul Tomis şi aducerii în stare de neîntrebuinţare a imobilului învecinat”, susţin procurorii în rechizitoriu.   

Ilegal: fără contracte de muncă

Conform anchetatorilor, George Karam a angajat 11 persoane fără încheierea unui contract individual de muncă. În perioada martie 2011- noiembrie 2013, patronul Restaurantului Beirut, Gheorghe şi Sultana Nirlu şi Florentina Gica Coroianu ar fi întocmit în fals 18 fişe de instruire individuală în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă şi în domeniul situaţiilor de urgenţă. Anchetatorii susţin că actele au fost folosite cu ocazia a trei controale efectuate de Inspectoratul Teritorial de Muncă Constanţa, ultima verificare fiind efectuată pe 11 martie 2014. “De asemenea, la data de 3 aprilie 2014, împreună cu inculpaţii Iordache Florin şi Zdru Mihaela, inculpatul Karam George a falsificat 20 fişe de instruire individuală în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă şi în domeniul situaţiilor de urgenţă”, se mai arată în rechizitoriu. Procurorii precizează că în acest caz elementele constitutive ale infracţiunilor de distrugere din culpă în formă agravată reţinute în sarcina inculpaţilor absorb infracţiunile de ucidere din culpă şi respectiv vătămare corporală din culpă.

Dacă v-a plăcut acest articol, puteți urmări Constanța 100% pe Facebook printr-un Like mai jos:
Constanta-financiara-sigla-jpg
sprijina-jurnalismul-independent

Leave a Reply

Your email address will not be published.