Pays du Mont Blanc – atât de aproape de Paradis

La 3.842 de metri altitudine, pe o bucată de sticlă (foto: chamonix.net)

Dacă vă plac muntele, stațiunile cochete, mâncarea bună și aerul tare de la altitudinea de 3.842 de metri trebuie să mergeți în Pays du Mont Blanc. Nu veți fi poate niciodată mai aproape de Paradis.

Ținutul Muntelui Alb este în Alpii Francezi. Cu o înălțime de 4.810 metri este cel mai înalt munte din Europa, dacă nu luăm în considerare vârful Elbrus, 5.642 metri, aflat la granița dintre Europa și Asia.

O vacanță aici este accesibilă pentru constănțeni, și nu numai, după ce cursele aeriene între Constanța și Bergamo s-au reluat. Puteți zbura de pe Aeroportul Mihail Kogălniceanu până în Bergamo, iar de aici închiriați o mașină. Cursa este low-cost, deci avionul nu costă o avere. (update februarie 2016: cursa din Constanța spre Bergamo a fost anulată, opțiunea este să zburați din București). Drumul din Italia până în Alpii francezi durează circa trei ore. Veți traversa și tunelul Mont Blanc, care leagă Chamonix, din Franța, de Courmayeur,  din Italia. Tunelul are 11,6 km.

Vă puteți caza fie în Courmayeur, Italia, fie în Chamonix sau o stațiune din împrejurimi, pentru o experiență franceză autentică și de neuitat. Noi am ales Saint Gervais les Bains, un mic și frumos sat în apropiere. Cazarea în zonă nu este ieftină, dar se poate găsi ceva frumos, cu mic dejun inclus, până la 100 de euro camera pe noapte. Dacă găsiți liber, vă recomand cu toată inima la Ferme de Cupelin, o fostă fermă cumpărată de un tânăr cuplu care a muncit mai mulți ani în Paris. Soția se ocupă de pensiune, iar soțul pregătește probabil cea mai delicioasă cină de care ați avut parte.

De neratat în zonă este o urcare cu telecabina pe Aiguille du Midi, la 3.842 de metri. Se urcă cu o telecabină în care încap cam 60 de persoane, deci mai încăpătoare ca un autocar. La mijlocul distanței se face transferul într-o alta, care urcă apoi până în vârf, fără niciun stâlp de susținere intermediar. Senzația este că mergi cu un lift de mare viteză. Ajuns sus, poți urca până în vârf, la 3.842 de metri. Dacă este vară, vei da aici de temperaturi negative. Cu siguranță că imaginile pe care le vei vedea le vei ține minte toată viața. Francezii au construit și o platformă de observație spectaculoasă, din sticlă. De aici, de sus, puteți lua o telecabină care vă va duce în… Italia. Este, din știința mea, singurul loc din lume unde granița se trece cu telecabina.

 

Vă recomand cel puțin cinci zile în acestă regiune, pentru a vă putea bucura de ce oferă. Printre atracțiile care nu trebuie ratate se numără tramvaiul Mont Blanc. Este, de fapt, trenul care ajunge la cea mai mare altitudine din Franța, 2.372 de metri, la Nid d’Aigle, la poalele ghețarului Bionnassay. De aici își încep alpiniștii ascensiunea spre 4.810 metri. Faceți acest drum dacă vreți să aveți un selfie cu capre negre. De prisos să mai spun că peisajul este fabulos. Un sfat: cumpărați bilete din vreme și neapărat dus-întors, astfel riscați să rămâneți ore bune până prindeți cursa retur.

Mergeți și la Mer de Glace, unul dintre cei mai mare ghețari din Europa. Luați pentru aceasta un tren celebru în zonă, Montenvers. Odată ajuns, puteți intra în interiorul ghețarului pentru o experiență cu adevărat inedită. Veți observa și că în fiecare an ghețarul se mai topește puțin. În viitorul apropiat va dispărea cu totul

Sunt zeci de lucruri de făcut în zonă. Pentru mai multe detalii puteți intra pe acest site: http://www.chamonix.com/welcome,0,en.html. Prețurile nu sunt exagerate. Cu Mont Blanc multipass puteți să folosiți toate atracțiile turistice din zonă. Vara aceasta, prețul pentru patru zile este 279 de euro (pentru doi adulți și copii, unul sau mai mulți). Dacă ați plăti separat, ați ajunge la sume de câteva ori mai mari. La final veți observa că prețul pentru o călătorie cu telecabina este asemănător cu cele din România.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Un comentariu la “Pays du Mont Blanc – atât de aproape de Paradis

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Tătarii își amintesc: marș comemorativ la 71 de ani de la surghiun

Dum mai 17 , 2015
Uniunea Democrată a Tătarilor Turco – Musulmani din România a organizat sâmbătă, 16 mai, în premieră, un marș comemorativ, cu prilejul împlinirii a 71 de ani de la tragicele evenimente din 18 mai 1944. Având în vedere situația politică actuală din Crimeea, patria mamă a tătarilor, participanții la marș și-au […]

V-ar putea interesa și: