Pensiile se vor majora cu până la 80%

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a anunțat miercuri că noua lege a pensiilor va aduce o creștere semnificativă pentru românii care au lucrat pe salariul minim pe economie timp de 35 de ani. Conform declarațiilor transmise de News.ro, pensia acestora va crește cu peste 80%, de la nivelul actual de 1.281 de lei, cât este indemnizația minimă socială, la aproximativ 1.900 de lei, datorită sistemului de puncte de stabilitate.

Diferența notabilă este generată de acumularea punctelor de stabilitate, care sunt acordate pentru perioadele de muncă ce depășesc 25 de ani. Simulările efectuate de Casele de Pensii Publice arată că această creștere va fi deosebit de evidentă în cazul celor cu pensii mici.

Ministrul a subliniat că un român care a lucrat pe salariul minim timp de 35 de ani va beneficia de această majorare substanțială a pensiei, de la 1.281 de lei la aproximativ 1.900 de lei, datorită punctelor de stabilitate acumulate în timpul carierei.

O modificare importantă adusă de noua lege a pensiilor este posibilitatea ca cei care au un stagiu de cotizare de 40 de ani să iasă la pensie fără penalizări. Conform ministrului, acest lucru înseamnă că, dacă un bărbat începe să lucreze la vârsta de 20 de ani, poate ieși la pensie la vârsta de 60 de ani fără să fie afectat de penalizări. Este esențial ca pensionarii și cei care se apropie de vârsta de pensionare să fie conștienți de aceste schimbări și să-și planifice cariera și viața în consecință.

Deficit de 15 miliarde lei

Majorările vin pe fondul unui deficit tot mai mare al bugetului de pensii. Acesta are nevoie de 15 miliarde de lei (aproximativ 3 miliarde de euro) în plus pentru a acoperi cheltuielile din 2024. 

Concret, Guvernul nu are în prezent toți banii pentru a plăti pensiile românilor până la sfârșitul anului. O recunoaște deschis șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu.

„În momentul de față avem o proiecție pentru anul următor, dar această proiecție este posibil să nu fie chiar exactă, pentru că depinde foarte mult de nivelul de colectare, însă vorbim despre aproximativ 15 miliarde”, a spus Daniel Baciu, la Antena 3.

„An de an, colectarea este din ce în ce mai bună. Noi sperăm ca și în anul 2024 să avem o colectare bună, astfel încât subvenția de la bugetul de stat să fie diminuată. Dar nu este nici o problemă, nu suntem noi singurul stat din Uniunea Europeană care se confruntă cu această situație. Pensiile din Pilonul I sunt garantate de Constituție și de stat, astfel încât oamenii trebuie să-și primească pensia cuvenită pentru o muncă pe care au făcut-o de-a lungul vieții”, a mai spus șeful Casei de Pensii la postul de televiziune.

Premierul Marcel Ciolacu a avut un derapaj pe acest subiect. El nu a răspuns de unde va face rost de bani pentru a acoperi pensiile, dar i-a numit pe cei care îl întreabă „măgari”.

„Nu mai pot să rabd, să îi văd la televizor că în continuu discută de unde sunt bani pentru pensionari. Măi măgarilor, oamenii ăia au construit România. Oamenii aceia sunt părinţii şi bunicii noştri. Eu nu pot lăsa acei oameni să moară de foame, să nu aibă bani de medicamente”.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Un pieton care se deplasa pe marginea drumului a fost accidentat mortal

joi mart. 14 , 2024
La data de 13 martie a.c., în jurul orei 18:50, polițiștii din cadrul Serviciului Siguranță Rutieră au fost sesizați cu privire la faptul că, în localitatea Băneasa, s-a produs un accident rutier. Polițiștii deplasați la fața locului au constatat că un bărbat, de 68 de ani, ar fi condus un […]

V-ar putea interesa și: