Pentru copiii bolnavi de cancer, mamele sunt și părinte, și asistent

  • Mamele copiilor bolnavi de cancer îndeplinesc, pe lângă rolul de părinte, și pe cel de asistent pentru copilul lor, arată datele centralizate de Asociația Dăruiește Aripi, ONG care asigură servicii și îngrijiri medicale și sociale pentru pacienții oncologici copii
  • În 85% din cazurile aflate în evidența organizației, mama este și părinte, și asistent pentru copil
  • Nevoile speciale ale copiilor aflați sub tratament oncologic fac ca mama să nu aibă, de cele mai multe ori, alte surse de venit decât sprijinul oferit de stat, sub forma indemnizației de însoțitor sau ajutoare sociale
  • Datele subliniază nevoia crescută de sprijin pentru mamele copiilor care suferă de cancer sau alte boli grave, mai ales în această perioadă, inclusiv pentru mamele din Ucraina care se confruntă cu astfel de probleme

În România, mamele copiilor bolnavi de cancer sunt principalul lor asistent și sprijin pe parcursul tratamentului, arată datele centralizate de Asociația Dăruiește Aripi, ONG care furnizează servicii medicale și sociale pentru copiii care suferă de cancer sau alte boli grave. Dăruiește Aripi este organizația care a inițiat și asigură funcționarea Registrului Național al Cancerelor la Copil, care centralizează cazurile de cancer pediatric la nivel național.

În prezent, 85% dintre copiii bolnavi de cancer care se află în evidențele asociației și primesc sprijin prin programele acesteia o au ca asistent – adică persoana care se ocupă tot timpul de îngrijirea lor – pe propria lor mamă, care duce atât greul gospodăriei, cât și povara îngrijirii unui copil cu nevoi speciale, cum sunt micuții care fac tratamente oncologice.

Majoritatea copiilor sunt încadrați în grad de handicap grav, necesitând un asistent personal, iar aproximativ 10% dintre ei în grad de handicap accentuat (care asigură indemnizație de handicap și o alocație de stat dublă).

În aproape toate cazurile (85% din total), cea care îndeplinește rolul de asistent al copilului este mama acestuia. Cel mai adesea, din cauza nevoii de îngrijiri medicale constante acordate pacientului, mama nu poate avea un loc de muncă stabil, veniturile sale reducându-se la indemnizația asigurată de către statul român și/sau alte forme de sprijin financiar oferit de stat. În foarte puținele cazuri în care mama nu este în același timp și asistentul copilului, motivul este că pacientul este un copil de vârstă mare, cu boala în remisie, iar mama are un loc de muncă stabil; în aceste situații, familia a optat pentru primirea contravalorii în bani a indemnizației cuvenite asistentului personal, în condițiile legii. În câteva cazuri, pacienții se află în plasament la persoane din familia extinsă (bunica maternă), iar un copil este în plasament la un asistent maternal profesionist.

„Situația copiilor bolnavi de cancer subliniază încă o dată nevoia de a le asigura pacienților și familiilor acestora sprijin constant, nu doar asigurându-le îngrijiri și tratamente medicale, ci și prin furnizarea de servicii sociale. Ca principal sprijin al acestor pacienți, mamele trebuie să primească tot suportul de care este nevoie, mai ales în această perioadă dificilă, având în vedere și incertitudinile viitorului. În contextul crizei umanitare din Ucraina, este absolut prioritar ca autoritățile române, precum și organizațiile neguvernamentale care activează în acest domeniu să coopereze pentru a le asigura pacienților acces la procedurile și tratamentele medicale de care depinde viața lor, precum și servicii sociale, în special pentru familiile refugiaților care au copii cu cancer”, spune Alina Pătrăhău, fondator al Asociației Dăruiește Aripi.

Asociația Dăruiește Aripi strânge donații într-un fond special de urgență pentru ajutorarea copiilor bolnavi de cancer sau alte boli grave, prin donații în contul organizației. Sumele adunate vor fi folosite pentru ajutorarea copiilor bolnavi de cancer sau alte boli grave din Ucraina refugiați în România, în colaborare cu inițiativele unor organisme internaționale precum Societatea Europeană de Pediatrie Oncologică.


Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Masca nu va mai fi obligatorie pentru elevi și profesori. Se va renunța la școala online

mar mart. 8 , 2022
Elevii și profesorii nu vor mai fi obligați să poarte măști, începând de miercuri, 9 martie 2022. Ridicarea stării de alertă în România, începând de miercuri, va însemna, pentru elevi și profesori ridicarea tuturor restricțiilor, dar și a facilităților în școli, a declarat pentru HotNews.ro ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Starea […]
eleve-elevi-scoala

V-ar putea interesa și: