Percheziții în Mangalia şi Medgidia, într-un dosar legat de falsificarea diplomelor de bacalaureat, a unor certificate de calificare profesională şi de absolvire cu diferite specializări

Procurorii constănţeni au efectuat mai multe percheziții în Mangalia şi Medgidia, într-un dosar legat de falsificarea diplomelor de bacalaureat, a unor certificate de calificare profesională şi de absolvire cu diferite specializări. Anchetatorii au ridicat peste 30 de asemenea documente. Diplomele au fost folosite și în afara României.

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa a transmis, joi, printr-un comunicat de presă, că săptămâna trecută, procurori din cadrul instituţiei au făcut, cu sprijinul Biroului Judeţean de Poliţie Transporturi, al unei echipe S.A.S. şi al unui tehnician criminalist din cadrul IPJ Constanta 11 percheziţii domiciliare în localităţile Mangalia şi Medgidia, într-un dosar penal în care se fac cercetări pentru constituire de grup infracţional organizat, înşelăciune, fals material în înscrisuri oficiale, constând în falsificarea diplomelor de bacalaureat, certificate de calificare profesională, certificate de absolvire cu diferite specializări.  

„Cu ocazia desfăşurării percheziţiilor domiciliare, au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor următoarele bunuri: cinci imprimante multifuncţionale, şase unităţi PC, laptop-uri, stick-uri de memorie, bijuterii din aur, sume de bani, telefoane mobile, două ştampile şi 62 de diplome şi certificate de calificare. De asemenea, a fost confiscat un autoturism marca Peugeot 307. Valoarea prejudiciului creat este de aproximativ 80.000 lei”, au precizat anchetatorii.   

De asemenea, joi au mai avut loc 23 de percheziţii, în urma cărora au fost ridicate patru diplome de bacalaureat, 27 certificate de calificare şi două diplome de absolvire 12 clase.  

Procurorii continuă cercetările în vederea identificării tuturor persoanelor implicate şi documentării activităţii lor infracţionale.  

În acest caz, anchetatorii au beneficiat de sprijinul autorităţilor austriece, prin Ordin European de Anchetă.

Reprezentanții IPJ Constanța au oferit detalii despre acest caz.

„Polițiștii Secției Regionale de Poliție Transporturi Constanța, sub coordonarea procurorului investit din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța, în colaborare cu autoritățile austriece (ca urmare a unui ordin european de anchetă emis de P.C.A.), au organizat activități într-un dosar penal care vizează săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, înșelăciune și fals material în înscrisuri oficiale.

În urma acțiunilor, la data de 2 decembrie a.c., polițiștii au depistat, în flagrant delict, un bărbat, în timp ce ar fi primit două certificate de calificare profesională false, care ar fi fost date retur de către beneficiari, întrucât ar fi fost eronate.

În urma flagrantului, în aceeași zi, au fost puse în executare 11 mandate de percheziție domiciliară, în județul Constanța, fiind ridicate, în vederea continuării cercetărilor, sume de bani (‪119.000‬ de lei, 8.500 de euro, 520 de lire sterline și 65 de leva), 5 imprimante multifuncționale, 6 unități PC, 15 telefoane mobile, 12 memory stick usb, 13 laptopuri, 5 ceasuri de mână, mai multe bijuterii, 7 harduri externe, 1 DVR, precum și 62 de diplome și certificate de calificare, 2 ștampile. În plus, a fost indisponibilizat un autoturism.

Valoarea bunurilor ridicate în vederea continuării cercetărilor este de aproximativ ‪370.000‬ de lei.

În cursul zilei de astăzi, polițiștii Secției Regionale de Poliție Transporturi Constanța au pus în executare alte 11 mandate de percheziție domiciliară, în județele Constanța și Călărași.

În urma perchezițiilor, au fost ridicate, în vederea continuării cercetărilor, 5 diplome de bacalaureat, 28 de certificate de calificare, 3 diplome de liceu și 3 foi matricole.

Valoarea prejudiciului creat este de aproximativ 80.000 de lei.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul Serviciului pentru Acțiuni Speciale și al tehnicienilor criminaliști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Constanța.

Precizăm faptul că aceasta este o fază procesuală, care nu învinge principiul prezumției de nevinovăție.”

Surse neoficiale spun că gruparea falsifica diplomele și le printa la imprimante performante. Nu au fost identificate și diplome de facultate, numai de bacalaureat, 12 clase( liceu) și cele de meserii. Cumpărătorii au folosit diplomele și în afara țării, în vederea angajării, de aceea s-au implicat și autoritățile din Austria. Au folosit diplomele false în Austria pentru angajare. Prejudiciul constă în valoarea diplomelor vândute (câți bani au obținut falsificatorii pe diplomele vândute). Au fost audiate mai multe persoane și urmează a fi audiate și altele.

Dacă v-a plăcut acest articol, puteți urmări Constanța 100% pe Facebook printr-un Like mai jos:
Constanta-financiara-sigla-jpg
sprijina-jurnalismul-independent

Leave a Reply

Your email address will not be published.