Pericolul petardelor și artificiilor. Se vând la orice colț de stradă

O parte din cele 12.038 materiale pirotehnice confiscate de jandarmii constănțeni
O parte din cele 12.038 materiale pirotehnice confiscate de jandarmii constănțeni

Autoritățile nu contenesc să ne spună că petardele sunt periculoase, dar le putem cumpăra fără probleme. E drept, legea permite comercializarea numai anumitor tipuri. De multe ori, comercianții nu țin cont de aceste reguli și vând orice. De asemenea, tot de multe ori, vând produse fără niciun fel de act de proveniență. Nu mai departe de ieri, jandarmii au confiscat 12.038 de petarde, rachete și artificii.

Miercuri, 30 decembrie, a.c., între orele 17.00-18.00, un echipaj de jandarmerie din cadrul  Grupării Mobile Constanţa, a desfăşurat o acţiune punctuală în zona „Tomis III” din Constanţa, unde a surprins două persoane care comercializau produse pirotehnice. Cei doi cu vârsta de 28 şi  39 de ani, doreau să vândă persoanelor din zonă, 12.038 obiecte artizanale şi de distracţie pe baza de amestecuri pirotehnice (petarde, rachete și artificii). Pentru obiectele pirotehnice aflate în 402 cutii și folii, „comercianţii” nu aveau autorizaţie şi nici nu erau  inscripţionate  clasele din care fac parte.

Au fost întocmite actele de constatare  pentru fapta de comercializare către persoanele fizice a obiectelor artizanale şi de distracţie pe bază de amestecuri pirotehnice fără a îndeplinii condiţiile prevăzute de lege. Actele şi articolele pirotehnice urmează a fi  înaintate la Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase al I.P.J Constanţa, pentru continuarea cercetărilor.

Confecţionarea, deţinerea, comercializarea, importul, folosirea sau orice altă operaţiune cu petarde şi pocnitori, precum şi cu artificii, efectuate fără drept, constituie infracţiune.

Persoanele fizice pot doar deţine şi folosi articole pirotehnice clasa I (steluţe, lumânări scânteietoare, jerbe cu scântei), al căror conţinut de material pirotehnic nu depăşeşte 3 grame.

Toate articolele pirotehnice sunt imprevizibile şi periculoase. În perioada sărbătorilor de iarnă, recomandăm părinţilor să supravegheze copiii cu atenţie, deoarece aceştia pot fi expuşi incidentelor survenite în urma folosirii necorespunzătoare a obiectelor de distracţie pe bază de amestecuri pirotehnice. Folosirea lor necesită control şi supraveghere, dar şi responsabilitate sporită în ceea ce ţine de respectarea condiţiilor esenţiale de securitate.”, spun reprezentanții Grupării de Jandarmi Mobilă Tomis Constanța.

Recomandări ISU

„Situaţia înregistrată în anii anteriori scoate în evidenţă faptul că utilizarea şi folosirea ilegală a produselor pe bază de amestecuri pirotehnice s-a soldat, nu de puţine ori, cu incidente urmate de autoaccidentarea persoanelor care le-au folosit, dar şi cu provocarea de incendii., spun și reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dobrogea” al județului Constanța

Pentru diminuarea riscului de incendiu în perioada imediat următoare, aceștia recomandă:

 • nu utilizaţi artificiile, petardele, rachetele şi alte mijloace pirotehnice în încăperi şi spaţii închise, cu aglomerări de persoane, balcoane, holuri de bloc şi pe terase. Astfel de activităţi se vor desfăşura în strictă conformitate cu legislaţia în vigoare, în aer liber, la distanţe de siguranţă faţă de oameni, clădiri, arbori şi autovehicule;
 • nu permiteţi copiilor utilizarea unor asemenea mijloace pirotehnice;
 • păstraţi în locuri sigure chibriturile şi brichetele;
 • totodată, mijloacele pirotehnice se pot achiziționa numai din spații comerciale autorizate, iar utilizarea lor se va realiza cu respectarea instrucțiunilor menționate de producător.

Dincolo de riscul de incendiu, paramedicii SMURD atrag atenţia că, atunci când sunt folosite necorespunzător, artificiile pot provoca arsuri pe mâini şi pe faţă, dar şi răni grave la nivelul ochilor.

Pericol și pentru animale

Primăria Constanța ne spune că trebuie să ținem cont însă că spectacolul de lumini şi explozia de sunete înseamnă stres și spaimă pentru animalele de companie.

Pentru că au un auz foarte sensibil, atunci când materialele pirotehnice explodează, animalele sunt speriate și derutate și reacționează în consecință: câinii rup lese și lanțuri, sar peste garduri ori se lovesc de ferestre și de uși într-o încercare disperată de a fugi din calea pericolului. Numeroase astfel de încercări se sfârșesc tragic, cu accidente, cu răniri sau cu pierderea animalului dezorientat.

Cel mai afectate de aceste efecte negative sunt animalele abandonate sau fără adăpost. Neavând un spațiu în care să se refugieze, acestea aleargă disperate pe străzi, riscând să cadă victime traficului rutier sau persoanelor răuvoitoare.

Dacă avem în grijă animale, este datoria noastră să le protejăm și să le reducem stresul cât mai mult posibil. În acest sens putem lua câteva măsuri:

 • nu lăsați animalul afară pe durata focurilor de artificii;
 • închideți ușile și ferestrele pentru a preveni accidentele și a reduce intensitatea zgomotului;
 • rămâneți cu animalul acasă pentru a-l calma cu prezența voastră;
 • puneți muzică relaxantă sau lăsați televizorul să meargă pentru a acoperi sunetul petardelor;
 • distrageți animalul cu jocuri și cu recompense;
 • asigurați-vă că acesta este microcipat și poartă zgardă, pentru a putea fi identificat în cazul în care este pierdut;
 • dacă animalul manifestă o teamă puternică, discutați cu medicul veterinar despre posibilitatea de a administra un calmant.
Dacă v-a plăcut acest articol, puteți urmări Constanța 100% pe Facebook printr-un Like mai jos:
Constanta-financiara-sigla-jpg
sprijina-jurnalismul-independent

Leave a Reply

Your email address will not be published.