Persoanele care dețin mai multe locuințe vor beneficia de compensarea energiei electrice pentru toate proprietățile, fără declarație

Guvernul a aprobat miercuri o ordonanţă care aduce noi clarificări referitoare la programul, monitorizarea şi punerea în aplicare a plafoanelor şi a compensărilor pentru persoanele fizice care deţin mai multe unităţi locative şi care vor beneficia de compensare fără a mai fi nevoite să depună o declaraţie la furnizori, a declarat secretarul de stat în Ministerul Energiei Dan Drăgan, la briefingul de la finalul şedinţei de Guvern.

„Pentru a evita o supraaglomerare, un efort care nu trebuie depus şi un efort semnificativ la sfârşitul anului, toţi consumatorii casnici care deţin mai multe unităţi locative vor beneficia de această compensare fără necesitatea de a depune o declaraţie în acest sens”, a explicat Drăgan.

Celelalte categorii de consumatori, respectiv familiile monoparentale, persoanele care utilizează dispozitive medicale şi, totodată, familiile care au în întreţinere cel puţin 3 copii rămân beneficiare ale plafonului de 0,68 lei/kWh, dar pe baza depunerii unei declaraţii.

Secretarul de stat a subliniat că măsura pe care Guvernul a luat-o miercuri este „o măsură pozitivă, deschisă” şi care vine în ajutorul oamenilor pentru eliminarea acestei declaraţii suplimentare.

De asemenea, el a menţionat că prin ordonanţa adoptată miercuri se face precizarea că nu trebuie să existe un contract de furnizare între persoanele care locuiesc în acel spaţiu şi furnizorul de energie, contractul putând să fie între proprietarul locuinţei şi furnizor.

Dan Drăgan a dat exemplul unei familii monoparentale, care, dacă se încadrează în pragul de consum de 100 KWh, beneficiază direct de preţul de 0,68 de lei/KWh, iar dacă depăşeşte semnificativ acest prag va trebui să depună o declaraţie la furnizorul de de energie, fără a mai exista obligaţia existenţei un contract de furnizare între chiriaş, respectiv familia monoparentală, şi furnizorul de energie.

„Poate fi făcut în baza contractului de furnizare dintre proprietar şi furnizorul de energie electrică”, a punctat Drăgan.

Proiectul de ordonanţă aprobat miercuri elimină obligaţia clienţilor casnici care au locuri de consum la domiciliu şi la reşedinţă de a depune declaraţii privind locul de consum la care beneficiază de preţ plafonat.

Astfel, obligativitatea de depunere a declaraţiilor rămâne doar pentru consumatorii finali care se încadrează în categoriile următoare: clienţi casnici care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor; clienţii casnici care au în întreţinere cel puţin 3 copii cu vârsta de până în 18 ani, respectiv 26 de ani, în cazul în care urmează o formă de învăţământ, şi clienţii casnici familii monoparentale, care au în întreţinere cel puţin un copil cu vârsta de până la 18 ani, respectiv 26 de ani în cazul în care urmează o formă de învăţământ.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Constanța intră cu trei corpuri noi de spitale în cursa scurtă a proiectelor finanțate prin PNRR. Președintele Consiliului Județean se roagă la Dumnezeu să-i fie aprobat proiectul

mie dec. 28 , 2022
Ministerul Sănătății a publicat o listă cu 42 de spitale din România eligibile pentru a obține finanțare din PNRR, în cadrul apelului de infrastructură spitalicească. Inițial, lista cuprindea 46 de proiecte, dar 4 au fost respinse. Selectarea celor 42 de spitale este doar o primă etapă. Din aceste proiecte, doar […]

V-ar putea interesa și: