Pesediștii cântă și dansează, sute de constănțeni protestează

psd, dragobete, proteste
Pesediții cântă și dansează, constănțeni protestează (foto sus: TSD Constanța

Textul de mai jos este un comunicat de presă remis de către PSD Constanța. Îl prezentăm așa cum a fost trimis. Nu putem însă să nu observăm că, în timp ce pesediștii sărbătoreau dragostea, sute de constănțeni protestau în stradă împotriva modificărilor aduse sistemului de justiție de ordonanța de urgență a ministerului public.

Dragobetele, sărbătorit de tinerii social democrați prin cântec, joc și voie bună

Dragostea și buna dispoziție au plutit în aer, într-un club din stațiunea Mamaia. În centrul atenției au fost tinerii social democrați din întreg județul Constanța, care, preț de câteva ore, au lăsat deoparte dezbaterile politice și, au celebrat împreună, Dragobetele, la balul dedicat acestei sărbători tradiționale a iubirii la români. Devenit o tradiție pentru toate organizațiile de tineret din țară, balul de Dragobete a reunit peste 1.200 de social democrați constănțeni care, îmbrăcați în straie populare, s-au prins în hore, au cântat și s-au distrat până dimineață alături de invitații lor.

La petrecere, alături de tinerii social democrați au fost președintele Consiliului Județean Constanța, Marius Horia Țuțuianu, președintele TSD, deputatul Gabriel Petrea, viceprimarii Constanței, Dumitru Babu și Costin Răsăuțeanu, lideri importanți ai PSD – deputatul George Vișan, primarii din comunele Cumpăna, Agigea, Tuzla, Limanu și Mircea Vodă, precum și doamnele din OFSD. Toţi invitaţii au fost întâmpinaţi cu bucurie de mândre în straie tradiţionale româneşti, iar o tânără pictoriță le-a colorat doritorilor pe față și mâini o inimioară tricoloră, simbolul iubirii pur românești.

Anul acesta, balul de Dragobete a avut, pe lângă mesajul de promovare a valorilor şi tradiţiilor româneşti și un scop caritabil. Tinerii au organizat o tombolă cu premii, iar banii strânși vor ajunge la copiii olimpici din clasele V-VIII, din mediul rural. În același timp, câștigătorii premiilor puse în joc la tombolă se vor bucura de un weekend în Deltă, unul la munte sau o sesiune la spa. Cei mai curajoși îndrăgostiți și-au putut unii destinele pentru 24 de ore.

Atmosfera de sărbătoare a fost întreținută de ansamblul folcloric “Româncuța” din comuna Cumpăna, dar și de Radu Andrei, Tora, Costin Bârjoveanu și Abriel, tineri artiști promovați și încurajați în carieră de TSD Constanța. Fiind parte a programului TSD – “promovarea valorilor şi tradiţiilor româneşti”, balul a arătat tinerilor, încă o dată, frumuseţea obiceiurilor şi valorilor poporului nostru.

Mă bucur să văd că din ce în ce mai mulți tineri aleg să sărbătorească Dragobetele – sărbătoarea iubirii la români. Noi promovăm valorile și tradițiile românești și mi-ar plăcea să nu mai petrecem de sărbătorile altora, precum Valentine`s Day!”, a declarat Nicu Roșu, președintele Organizației Județene a TSD Constanța.

Dragobetele reprezintă sărbătoarea iubirii la români, fiind unul dintre cele mai frumoase obiceiuri străvechi ale poporului nostru. Mă bucur că tinerii din TSD Constanța au ales și în acest an să își sărbătorească dragostea în stil românesc, în cadrul acestui eveniment dedicat iubirii. Este foarte important să nu ne pierdem identitatea, cultura și tradițiile românești care sunt, de fapt, adevăratele noastre valori!”, a declarat Leonard Drăgan, președintele Organizației Municipale a TSD Constanța.

Sărbătoarea de Dragobete este celebrată în fiecare an, la români, pe 24 februarie. De secole, Dragobetele era comparat cu o divinitate asemănătoare lui Cupidon din mitologia romană sau cu Erosul din mitologia greacă. În credința populară românească, Dragobete este fiul Babei Dochia, purtătorul dragostei şi al bunei dispoziţii.

Biroul de Presă TSD Constanța”

sprijina-jurnalismul-independent
Constanta-financiara-sigla-jpg

Articole recente

Leave a Reply

Your email address will not be published.