Peste 20 de ani, conductele de termoficare din Constanța care de-abia au fost instalate trebuie schimbate

Primarul Constanței, Vergi Chițac, a declarat pe 8 februarie 2023 despre avariile sistemului centralizat de încălzire:

„Aceste probleme vor mai apărea până când vom reuși să înlocuim conductele vechi și găurite cu altele noi care să ne asigure cel puțin 20 de ani de acum înainte.”

Așadar, aceste lucrări vor dura 20 de ani. Din practică, știind cât de bine se face treabă în România, este posibil să fie mai puțin.

Atunci va trebuie să fie schimbate din nou. Alți bani, altă tevatură.

Păi nu avea dreptate Chițac în campanie când scria pe site-ul său că schimbarea conductelor și un nou CET nu reprezintă o soluție?

Atunci propunea realizarea de centrale de cartier, mult mai ieftine și eficiente. Iată una din cele două propuneri popularizate de candidatul Chițac.

„Solutia schimbarii traselor de tubulaturi impreuna cu modernizarea CET ului este costisitoare si produce mult deranj in oras. Asadar, ar fi bine daca s-ar renunta la retelele de conducte prin care circula agentul termic. In felul acesta s-ar elimina energia necesara pentru pomparea agentului termic si lucrarile necesare in cazul aparitiei spargerilor sau deteriorarii izolatiei termice. In esenta lucrurile sunt foarte simple: fiecare bloc sau grupare de blocuri, depinzand de numarul de apartamente sau asezarea lor, va beneficia de cate o microcentrala alimentata cu apa si gaz si dotata cu un cazan pentru incalzirea apei si un sistem de pompare. Cazanul poate fi dublat pentru ca in caz de defectiune sa nu ramana nealimentate cu caldura pe timp de iarna apartamentele in care locuiesc copii mici sau batrani. Agentul termic va fi distribuit din coloana montata pe casa scarii in fiecare apartament iar contorizarea este foarte simplu de facut.”n esenta lucrurile sunt foarte simple: fiecare bloc sau grupare de blocuri, depinzand de numarul de apartamente sau asezarea lor, va beneficia de cate o microcentrala alimentata cu apa si gaz si dotata cu un cazan pentru incalzirea apei si un sistem de pompare. Cazanul poate fi dublat pentru ca in caz de defectiune sa nu ramana nealimentate cu caldura pe timp de iarna apartamentele in care locuiesc copii mici sau batrani. Agentul termic va fi distribuit din coloana montata pe casa scarii in fiecare apartament iar contorizarea este foarte simplu de facut.”

Interesant este că acest articol fost șters de pe site-ul oficial al lui Vergil Chițac. Le puteți găsi însă AICI.


Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

9 thoughts on “Peste 20 de ani, conductele de termoficare din Constanța care de-abia au fost instalate trebuie schimbate

 1. Daca se realiza acest sistem dispăreau conductele magistrale,dispărea cet -ul,creștea în primul rând randamentul.Agentul termic care vine de la CET nu ajunge direct in caloriferele noastre ,el se duce in punctele termice -cazanele de acolo sunt încălzite de agentul primar de la CET apoi acest agent de secundar din punctul termic este împins cu pompe in calorifere.Desele avarii frigul din apartamente,lipsa apei calde au dus la migrarea oamenilor spre centralele pe gaze.Din 90000 de beneficiari mai exista doar o treime de abonați. Cel mai mare inconvenient atunci când se sparge o conductă magistrală- in afara lucrărilor de reparații se mai adaugă 2-3 zile pentru golirea și umplerea conductei .
  Schimbarea conductelor se face din bani europeni și tare mi-e teamă că totul va avea un preț.Din 2027,se va pune taxa de poluare pe centralele pe gaz,apoi vor interzice folosirea mașinilor de gătit pe bază de gaze,iar în final locuitorii de la blocuri vor fi obligați să revină în sistemul centralizat de încălzire. Autoritățile locale cunosc sigur ce directive urmează să dea Uniinea Europeană în acest domeniu. Conductele actuale au 50-60 de ani de exploatare intensa ,domnul primar spune că la 20 de ani trebuie schimbate atunci cele noi sunt niste rebuturi.

 2. 10 ani CET ul va da faliment.
  Bani aruncati pe garla, asta se intampla azi.
  Si o intrebare, neica, schimbarea tevilor pe 1km de bulevard, dureaza un an?
  Sa nu mai vorbim de Aurel Vlaicu, 5 ani!!!!!
  Incapabililor!

  1. Nu incapabili ci purtatori de diplome plagiate …care NU stiu cand vor reusi sa schimbe toate tevile (zice chiar primarul marinat).Totul nu-i decat o uriasa afacere de umplere a conturilor unor mizerabili .Nici in 20 de ani nu se va rezolva .Doar ca in max.5 ani vor fi fara clenti ,bagate degeaba in pamant .Majoritatea celor aflati inca la reteaua lor de termoficare vor pleca spre alte solutii ,nu vor sta sa moara de frig

   1. Bravo! Acesta este adevărul. Acest sistem de încălzire este falimentar. Nicăieri în Europa nu se folosește un astfel de sistem de încălzire. Este o hoție pe fata.

 3. La cat de subtiri sunt normal…sunt facute sa mai le schimbe si peste 20 ano ca si asfaltul anual . Ne au umplit de praf respiram praf si nu lucreaza nimeni

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Un doctor oncolog de la Spitalul Universitar Koç, Turcia, oferă în Constanța evaluări şi opinii medicale secundare gratuite

mie feb. 8 , 2023
Conf. univ. dr.Şahin Laçin medic specialist în Oncologie Medicală de la Spitalul Universitar Koç, parte a Grupului medical Koç Healthcare din Turcia se va afla în perioada 24-25 Februarie 2023, între orele 09:00-17:00, la sediul Reprezentanței Oficiale Koç Healthcare din bulevardul Mamaia nr.132, municipiul Cosntanța, pentru evaluări medicale şi opinii […]
sahin-lacin-web

V-ar putea interesa și: