Peste 200 de medici din Constanța au plecat în străinătate în ultimii doi ani

2.173 de medici români, medici stomatologi și farmaciști au solicitat, în anul 2020, primul an al pandemiei, eliberarea de certificate de conformitate (documente care le permit să profeseze în afara țării), arată datele obținute de HotNews.ro de la Ministerul Sănătății. 2.173 de medici într-un an înseamnă o medie de 5,95 de medici pe zi – aproape un medic la fiecare 4 ore. În județul Constanța, 135 de medici au solicitat documentele în anul 2019; 74 de medici în anul 2020. Total: 209 medici.

Datele obținute de HotNews.ro arată că numărul medicilor care au solicitat documentele necesare pentru a lucra în afara țării în 2020 este similar cu cel din 2018 (tot o medie de aproximativ 6 medici pe zi) și în scădere cu aproximativ un sfert față de anul 2019 – când media a fost de 8,2 medici pe zi – un medic la 3 ore.

Practic, în 2019 și în 2020, exodul medicilor români a continuat, în ciuda creșterilor salariale substanțiale din anul 2018.

România are aproximativ 63.000 de medici în total, arată cele mai recente date ale Institutului Național de Statistică, publicate în anul 2020.


Topul județelor cu cele mai multe plecări arată astfel:

  • București – 1.098 de medici au solicitat în total eliberarea certificatelor de conformitate în perioada 2019-2020, dintre care 607 medici în anul 2019 și 491 de medici în anul 2020.
  • Județul Timiș – 775 de medici au solicitat în total eliberarea certificatelor de conformitate în perioada 2019-2020, dintre care 411 medici în anul 2019 și 364 de medici în anul 2020.
  • Județul Iași – 751 de medici au solicitat în total eliberarea certificatelor de conformitate în perioada 2019-2020, dintre care 416 medici în anul 2019 și 335 de medici în anul 2020.

Certificatele de conformitate în baza cărora medicii români au dreptul să profeseze în afara țării sunt eliberate, la cerere, de Direcțiile de Sănătate Publică, instituții aflate în subordinea Ministerului Sănătății.

Este adevărat că eliberarea unui certificat de conformitate nu înseamnă automat și plecarea din țară, ci doar intenția. Pe de altă parte, de ce ar parcurge un medic procedura birocratică de a solicita aceste documente, dacă nu este decis să plece?

În cazul în care solicitanții utilizează documentele eliberate în vederea exercitării profesiei în alt stat membru al Uniunii Europene, aceștia solicită de regulă suspendarea calității de membru din Colegiul Medicilor din România/Colegiul Medicilor Stomatologi din România/Colegiul Farmaciștilor din România, au precizat reprezentanții Ministerului Sănătății, pentru HotNews.ro. Practic, numărul exact al medicilor care au utilizat aceste documente și au părăsit țara poate fi aflat doar de la organizațiile profesionale, precum Colegiul Medicilor. Ulterior eliberării acestor documente, beneficiarii nu informează Ministerul Sănătății referitor la utilizarea acestora în alte state membre ale Uniunii Europene, ci organizația profesională, arată instituția condusă de Ioana Mihăilă.


Cum organizațiile profesionale nu au o centralizare a numărului total al celor care au solicitat certificate la nivel național, ci doar date disparate, pe fiecare organizație profesională, singurele date centralizate pe care pot fi făcute calcule sunt cele transmise de Ministerul Sănătății, care a centralizat cifrele privind numărul total de certificate de conformitate eliberate anual.

În perioada 2019-2020, a fost înregistrat un număr total de 5.188 de cereri prelucrate pentru eliberarea documentelor necesare recunoașterii calificării profesionale dobândite în România – certificate de conformitate – dintre care 2.173 în anul 2020 și 3.015 în 2019, arată Ministerul Sănătății, la solicitarea HotNews.ro.

Aceste cifre includ solicitările medicilor, precum și pe cele ale medicilor stomatologi și ale farmaciștilor care au dobândit calificarea profesională pe teritoriul României, atât cetățeni români, cât și cetățeni ai altor state membre ale Uniunii Europene și cetățeni ai statelor terțe.


Creșterile salariale semnificative pe care anul 2018 le-a adus în sistemul sanitar par să nu îi fi convins pe o parte dintre medici să rămână să profeseze în țară. Chiar dacă salariile unora dintre ei au crescut substanțial sau chiar s-au dublat începând din martie 2018, numărul celor care au făcut cerere pentru a obține certificate de conformitate (documente care le permit să profeseze în afara țării) a scăzut nesemnificativ în 2018, după creșterea substanțială a salariilor din sistem, comparativ cu anul 2017, arătau datele transmise HotNews.ro de Ministerul Sănătății în urmă cu 2 ani, la câteva luni după creșterea consistentă a salariilor din sistemul sanitar.

Datele de atunci arătau că România a pierdut, în medie, 6 medici în fiecare zi din 2018.

Zen Residence
comprest util asfalt dobrogeaOne thought on “Peste 200 de medici din Constanța au plecat în străinătate în ultimii doi ani

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Următorul articol

Când instanțele se contrazic pe ele însele. Cazul Asociației Constanța Altfel

Thu Jul 15 , 2021
Ar trebuie să fie simplu, ca în matematică. 1 + 1 fac întotdeauna 2. Din păcate, în viața reală, rezultatul nu este același, pentru că nu există reguli clare. Consecințele, după cum ne putem imagine, sunt grave și pot fi dezastruoase. Mai ales dacă ne referim la instanțele care împart […]
Zeița Themis, personaj mitologic ce reprezintă justiția. Balanța și sabia pe care le poartă sunt simbolurile dreptății. Are ochii legați, pentru a simboliza că „vede” cu cei interiori, care au abilitatea de a judeca faptele inculpaților pe baza unor concluzii interioare drepte, fără să fie influențată