Peste 300.000 de euro recuperați în 2020 de Centrul European al Consumatorilor din România

În 2020, Centrul European al Consumatorilor din România – ECC Romania – proiect cofinanțat de Comisia Europeană și Guvernul României, care funcționează la nivel de direcție în cadrul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), a instrumentat peste 5.200 solicitări de la consumatori români și peste 270 de solicitări de la consumatori din alte state UE, plus Norvegia, Islanda și Marea Britanie, transmise prin intermediul Centrelor Europene ale Consumatorilor din statele de reședință ale consumatorilor, cu o creștere totală de 37% față de anul 2019.

Reclamațiile au vizat în principal următoarele 5 domenii:

  • 47% transporturi (transport aerian, rutier, feroviar, naval și închirieri auto)
  • 11% îmbrăcăminte și încălțăminte
  • 11% restaurante și hoteluri
  • 9% recreere și cultură (participarea la evenimente culturale și sportive, produse electronice – tv, foto, calculatoare etc., pachete de servicii de călătorie)
  • 7% diverse produse și servicii (servicii financiare, obiecte de uz personal – ceasuri, bijuterii, produse pentru îngrijire, alte servicii)

Cele mai multe reclamații au vizat anulări provocate de pandemie, atât în domeniul transporturilor, cât și în cel al serviciilor turistice achiziționate individual sau ca pachete de servicii de călătorie.

Cele mai multe reclamații primite de la consumatorii rezidenți în România au fost împotriva unor comercianți din Ungaria, Marea Britanie, Germania, Franța, Spania, Irlanda și Italia. De cealaltă parte, cele mai multe reclamații ale unor consumatori din alte state membre împotriva comercianților din România au provenit din Bulgaria, Italia, Franța, Ungaria, Irlanda și Belgia.

Sunt însă și multe cazuri în care reprezentanții acestui centru spun că nu pot face nimic. De exemplu, în cazul rezervărilor turistice în Grecia. Dacă ați avut rezervare la hotel dar nu ați putut ajunge, din cauză că a fost închis, pe motiv de pandemie de coronavirus, grecii au decis să nu restituie banii. Vi se oferă un voucher, valabil 18 luni, și abia după această perioadă puteți cere banii. Este o excepție de la regula europeană, dar ECC România nu poate face nimic în aceste cazuri.

Citește și: Ipocrizia Greciei. Turiștii și coronavirusul

ECC Romania, ca parte a Rețelei Centrelor Europene ale Consumatorilor, care include 30 de centre din toate cele 27 de state membre ale UE, cărora li se adaugă Islanda, Norvegia și Marea Britanie, are competență numai în soluționarea pe cale amiabilă a litigiilor transfrontaliere de consum, respectiv acele litigii ivite ca urmare a achiziționării de către un consumator rezident în România a unor produse/servicii defectuoase de la un comerciant cu sediul într-un stat membru UE, altul decât România, precum și acele litigii ivite ca urmare a achiziționării de către un consumator rezident într-un alt stat membru UE a unor produse/servicii defectuoase de la un comerciant cu sediul în România.

De 12 ani, Centrul European al Consumatorilor, parte a ECC-Net, își aduce contribuția la informarea și conștientizarea consumatorilor români asupra beneficiilor pieței unice europene și a drepturilor care decurg din statutul de consumator european. Rolul principal al ECC-Net este să crească nivelul încrederii consumatorilor atunci când fac achiziții transfrontaliere, oferind informații și consultanță gratuite și confidențiale asupra drepturilor pe care le au în calitate de consumatori, precum și asistență în soluționarea problemelor de consum transfrontaliere.


Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

One thought on “Peste 300.000 de euro recuperați în 2020 de Centrul European al Consumatorilor din România

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Un bărbat de 46 de ani a murit în timpul examenului pentru obținerea unui permis auto

vin ian. 8 , 2021
Astăzi, în jurul orei 09.00, polițiști din cadrul Secției 1 au fost sesizați prin apel 112 cu privire la faptul că un bărbat se află inconștient, într-un autoturism, la intersecția bulevardului Mamaia cu strada Ion Rațiu. „Deplasați la fața locului, polițiștii au constatat faptul că unui bărbat, de 46 de […]
politia

V-ar putea interesa și: