Petardele au început să facă victime

Ca în fiecare an, petardele fac victime. În 2023, sezonul nenorocirilor a început devreme, din primele zile ale lunii decembrie.

Primele victime au fost un băiat de 10 ani și un bărbat de 30.

Băiatul și-a pierdut două degete după ce i-a explodat o pocnitoare în mână. I-ar fi dat foc, însă n-a mai apucat să o arunce. Părinții spun că fitilul era prea scurt şi de aceea i-a explodat în faţă. Copilul a fost dus, iniţial, la Spitalul din Ploiești. A fost transferat de urgența la Spitalul Grigore Alexandrescu din București. Medicii i-au amputat două degete. Cel mai probabil, i-au fost afectați și ochii.

Bărbatul de 30 de ani a ajuns la spital cu arsuri pe 75% din suprafața corpului după ce a aruncat o petardă aprinsă în apropierea unei canistre pline cu combustibil, care a luat foc rapid. În zonă erau mai mulți copii. Bărbatul a sărit să stingă flăcările pe care el le declanșase.

Legea spune că persoanele care au împlinit 16 ani pot folosi articole pirotehnice din categoria 1-F1, cum ar fi pocnitorile simple sau cu confetti, beţişoarele şi focurile bengale, scânteile şi bobiţele explozive. Cei peste 18 ani pot deține articole pirotehnice din categoria P1 şi T1, adică petarde şi artificii cu nivel de zgomot scăzut. Specialiştii atrag atenţia că, dacă sunt contrafăcute, artificiile şi petardele pot exploda din senin. Cei care nu respectă legea, pot fi amendaţi cu până la 7.500 de lei sau pot face închisoare de la trei luni la un an.  

Anual, în jur de o sută de persoane sunt rănite din cauza petardelor. 

În București, prefectul a interzis vânzarea stradală a petardelor şi obiectelor pirotehnice, pentru a nu le fi la îndemână copiilor sub 18 ani.  

Controale în Constanța

La data de 2 decembrie, polițiști din cadrul Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, împreună cu polițiști de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, au desfășurat o acțiune de verificare a modului de respectare a prevederilor legale referitoare la operațiunile cu articole pirotehnice.

Acțiunea s-a desfășurat în Punctul de Trecere a Frontierei Vama Veche, fiind efectuate activități de control al vehiculelor de transport de persoane și de mărfuri.

Astfel, au fost verificate peste 107 de vehicule, respectiv camioane, autoutilitare și autoturisme, scopul fiind acela de a nu fi introduse fără drept în țară articole pirotehnice achiziționate din străinătate.

De asemenea, polițiștii au desfășurat activități preventive în piețele din municipiul Mangalia, comuna Topraisar și satul General Scărișoreanu, unde le-au adus la cunoștință comercianților prevederile legale privind răspunderea contravențională și penală în ceea ce privește operațiunile cu articole pirotehnice.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Se oprește apa în zona Piața Amzacea din municipiul Constanța

mar dec. 5 , 2023
În vederea executării unor lucrări de sectorizare la nivelul rețelei de distribuție apă potabilă din municipiul Constanța, investiții realizate prin Programul Operațional Infrastructură Mare, RAJA S.A. va sista furnizarea apei potabile joi – 07 decembrie 2023, în intervalul orar 08.00 -18.00. Vor fi afectați de lipsa apei consumatorii din perimetrul […]
raja

V-ar putea interesa și: