Petrolul din Kazahstan ajunge în portul Constanța via Turcia

Sursă foto: kmg.kz

KazMunayGas (KMG) a început expedierea petrolului kazah din portul Ceyhan către portul Constanța, a anunţat sâmbătă serviciul de presă al companiei din Kazahstan.

Şeful KMG, Magzum Mirzagaliev, a vizitat portul turcesc Ceyhan şi a fost informat despre procesul de expediere a petrolului kazah către rafinăria Petromidia, care este deţinută de KMG.

„Astăzi suntem prezenţi la un eveniment important pentru industria naţională de petrol şi gaze. Nu este o coincidenţă faptul că şeful statului acordă o atenţie atât de mare dezvoltării de noi rute de aprovizionare pentru petrolul kazah. În această ordine de idei, este bine că acordurile noastre cu compania azeră SOCAR au devenit acum o realitate. Acest lucru indică perspective bune pentru extinderea în continuare a cooperării noastre”, a declarat Mirzagaliev în timpul ceremoniei de începere a transportului.

Prima încărcătură de 80.000 de tone de petrol de la terminalul Ceyhan este transportat cu petrolierul kazah Alatau, deţinut de Kazmortransflot (o subsidiară a KMG), şi se va îndrepta spre portul românesc Constanţa cu descărcare pentru rafinăria Petromidia.

Recomandare: Sergiu Manea, CEO BCR: „Portul Constanța îndeplinește toate criteriile ca să fie un blue chip, unul din porturile viitorului pentru Uniunea Europeană”

Un acord pe cinci ani pentru tranzitul de petrol pe ruta Aktau-Baku-Ceyhan, în volum anual de 1,5 milioane de tone, a fost semnat la sfârşitul anului trecut între KMG şi SOCAR din Azerbaidjan. În luna martie a acestui an, au început transporturile de petrol kazah de-a lungul rutei Aktau-Baku. Flotele din Kazahstan şi Azerbaidjan sunt implicate în transport pe bază de paritate. Până la 20 aprilie, din portul Aktau au fost expediate 86.000 de tone.

Aflat la Ceyhan, şeful KMZ a mulţumit conducerii companiei mixte Tengizchevroil pentru o serie de negocieri de succes privind condiţiile de transport prin conducta Baku-Tbilisi-Ceyhan.

Petrolul kazah nu este supus sancţiunilor occidentale, spre deosebire de ţiţeiul rusesc, deşi sancţiunile au creat probleme pentru unele produse din Kazahstan.

În octombrie anul trecut, ministrul energiei Virgil Popescu a fost în Kazahstan, împreună cu alţi colegi din guvern, pentru 16-a sesiune a Comisiei Interguvernamentale româno-kazahe pentru cooperare comercial-economică şi tehnico-ştiinţifică.


Puteți urmări Constanța 💯% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

One thought on “Petrolul din Kazahstan ajunge în portul Constanța via Turcia

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Acțiune pentru prevenirea și combaterea faptelor comise cu violență, a faptelor de prostituție și proxenetism, precum și a consumului și traficului de droguri

Dum apr. 23 , 2023
La data de 22 spre 23 aprilie, polițiști din cadrul Poliției municipiului Constanța – Secția 2 Poliție au desfășurat o acțiune pentru prevenirea și combaterea faptelor comise cu violență, a faptelor de prostituție și proxenetism, precum și a consumului și traficului de droguri sau alte substanțe interzise. Acțiunea s-a desfășurat […]
politie-razie

V-ar putea interesa și: