Plajele noi din Mamaia sunt măcinate de apă, dar specialiștii ABADL spun că este vorba despre un fenomen natural anticipat de specialiști.
„Ce se vede în imagini este un fenomen natural care va reaşeza atât malul cât şi zona de îmbăiere, astfel încât să fie mai confortabil pentru turişti. Specialiștii din cadrul Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea – Litoral, beneficiarul lucrărilor de REDUCERE A EROZIUNII COSTIERE FAZA II 2014-2020 realizate cu fonduri europene, au anticipat acest fenomen şi chiar au mizat că se va produce, tocmai de aceea înnisiparea s-a realizat pe o porţiune de aproximativ 100 de metri.”, au spus reprezentanții ABADl.
Astfel că, în câțiva ani nisipul va deveni fin, pentru că va fi separat de scoici în mod natural, prin acţiunea valurilor, iar intrarea în zona se va face treptat.
În România se desfășoară singurul proiect din Europa de combatere a eroziunii costiere, care este și cel mai mare proiect de infrastructură din România, circa 800 de milioane de euro în total. Datorită lui, plajele de pe litoral fie s-au extins, fie sunt în plin proces de extindere. Acest lucru a
Paul Cononov, directorul ABADL, a explicat, încă din iulie 2021, în emisiunea Realitatea locală de la „Dobrogea TV”, că extinderea plajelor a creat nemulțumiri, care pot fi concentrate în 3 categorii: plajele sunt prea late, panta de intrare în apă este prea abruptă, nisipul nu mai este la fel de fin. A mai spus însă că toate aceste lucruri se vor regla în timp.
„Noi am construit plaje pentru viitor, nu pentru prezent. Am construit plaje pentru generațiile care vor urma. Aceste plaje sunt într-o continuă dinamică. De la an la an, ele se vor schimba. Sunt modelări făcute de experți de cei mai buni specialiști din lume.”, a explicat acesta.
De pildă, volume importante de nisip din Mamaia se vor muta în Năvodari, pe cale naturală (furtuni, curenți pe orizontală și verticală, etc). Este unul din motivele pentru care în Năvodari nu s-au efectuat lucrări de combatere a eroziunii.
„În 10 ani, lățimea plajei (n.r. pe zona din Mamaia) va fi mai mică cu 35 de metri și se va stabiliza apoi. Vorbim de aproape 7 kilometri de plajă. Tot volumul de nisip se va muta în zona Năvodari, care va crește. În 50 de ani, plaja va scădea cu 100 de metri.”, a mai spus Paul Cononov.
În ceea ce privește panta abruptă de la intrarea în apă, directorul ABADL a recunoscut că, după înnisipare, situația este diferită.
„Din măsurătorile care s-au făcut, din profilele care s-au făcut cu echipamente specializate, avem zone în care, la 5 – 6 metri de mal avem cam un metri adâncime, la vreo 20 de metri de mal, 1,6 – 1,8 metri adâncime, avem poate și zone mai adânci. Salvamarii au marcat însă acele locuri cu geamanduri. Vom ajunge, în 2-3 ani, ca undeva între 60 și 80 de metri de mal să avem un metru adâncime. În 2-3 ani, pentru că există această perioadă de așezare. E o zonă în continuă mișcare.”, a mai spus Paul Cononov, precizând că nu se putea face altfel.
A treia nemulțumire a turiștilor se referă la nisip: nu mai este la fel de fin ca anul trecut. Când vorbesc despre acest lucru, specialiștii folosesc termenul „granulometrie”. Se putea aduce nisip fin pe plajă, dar condițiile proiectului nu au permis.
„Acest nisip trebuie să aibă o anumită granulometrie o anumită greutate specifică, să fie o zonă stabilă, să facă față furtunilor de iarnă, la tot felul de alte fenomene naturale. El își va schimba granulometria în timp, odată sub acțiunile elementelor naturale, dar și sub acțiunea utilajelor noastre, pentru că noi intervenim permanent cu utilaje specializate. Acest nisip este trecut prin tot felul de operațiuni. Nu mă refer la perioada de sezon, care face mai dificile aceste intervenții. Activitatea noastră ține până în decembrie, avem o mică pauză în ianuarie, după care, de la jumătatea lunii ianuarie începem din noi activitatea pe plajă”, a subliniat directorul ABADL.
Paul Cononov a precizat că vor fi zone pe litoral care vor avea plajă cu pietriș, pentru că așa prevede proiectul de eroziune costieră.
Emisiunea poate fi urmărită mai jos.
Rad de se prapadesc olandezii.Poporul de idioti si-a pus hotii sa conduca tara.Cine a luat plicurile ?