Planetariul, modernizat după aproape 50 de ani

planetariu (3)

Planetariul din Constanţa, construit în 1969, a fost modernizat. Principala noutate este un aparat de proiecție digital. S-au schimbat însă și tavanul, pavimentul și mai ales fotoliile, care dădeau, la propriu, dureri de cap spectatorilor.

“Tavanul şi pavimentul au fost schimbate, pavimentul este acum în scări, ceea ce favorizează vizibilitatea. Un alt aspect este înlocuirea scaunelor tip fotoliu cinematografic, cum am avut până acum, cu scaune speciale de planetariu, înclinate la 15 grade fiindcă oamenii trebuie să se uite în sus şi trebuie să aibă un scaun corespunzător. În completarea aparatului analogic pe care l-am folosit de ani buni am achiziţionat un aparat digital cu care completăm şi pe partea ştiinţifică şi educativă oferta noastră în sensul posibilităţii examinării mai îndeaproape, mai în detaliu a obiectelor cereşti”, a explicat Adrian Bâlbă, directorul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii, ieri, în cadrul unei conferințe de presă. Pot fi folosite ambele proiectoare, și cel analogic, și cel digital.

El a afirmat că valoarea totală a investiţiei este de 130.000 de lei, din fonduri proprii, cea mai mare parte a banilor fiind investiţi în achiziţionarea aparatului digital.

“Proiectorul a costat 80.000 de lei, iar 50.000 de lei a fost reabilitarea sălii”, a afirmat directorul Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii.

planetariu (1)

Lucrările au început în luna octombrie a acestui an, fiind încheiate la începutul acestei luni.

Directorul CMSN a mai spus că va fi folosit în continuare şi proiectul analogic, pe lângă cel digital, şi că în urma lucrărilor sala a pierdut zece locuri.

“Numărul locurilor s-a micşorat cu zece pentru că sunt mai late scaunele, dar a crescut confortul. Acum avem 60 de locuri”, a menţionat Adrian Bâlbă.

Preţul biletelor este 10 lei pentru adulţi, 5 lei pentru elevi şi studenţi, iar pentru grupuri tariful este de 3 lei de persoană. În prezent, la Planetariu au loc trei demonstraţii pe zi.

planetariu (2)

Planetariul, construit în 1969, a fost primul obiectiv din cadrul Complexul Muzeal de Stiinţe ale Naturii, din care mai fac parte Delfinariul, Microrezervaţia, Observatorul Astronomic, acestea reprezentând atracţii pentru turişti în timpul sezonului estival.

 


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul următor

Avarie RAJA. Se circulă cu dificultate

mar nov. 10 , 2015
Pentru remedierea unei avarii survenite in aceasta dimineata, 10 noiembrie 2015, la conducta  de alimentare cu apa cu diametrul de 600 mm din municipiul Constanta, de pe strada Unirii, zona intersectiei cu strada Lt. Economu, echipele de interventie RAJA au blocat o banda, pe sensul de mers catre statiunea Mamaia, în […]

V-ar putea interesa și: