PMP cerea, în ianuarie, eliminarea subvențiilor pentru partide. În februarie încasa subvenții de peste 470.000 lei

eugen tomac
Eugen Tomac, președintele PMP (sursă foto: Facebook/Eugen Tomac)

Partidul Mișcarea Popularea propunea, în luna ianuarie, eliminarea subvențiilor pentru partidele politice.

Președintele PMP, Eugen Tomac, explica atunci acest gest prin existența unei „crize legate de resurse” și spunea că partidele pot funcționa cu „un minim necesar”.

„PMP propune ca Parlamentul să adopte în această sesiune o iniţiativă legislativă pe care noi o vom depune. Este inadmisibil să risipim foarte mulţi bani pentru activitatea partidelor politice. Partidul nostru va propune eliminarea subvenţiilor pentru partidele politice. Este un lucru de nepermis ca in viaţa politică românească să existe partide care n-au participat la alegeri, au participat doar la jocuri de culise şi să beneficieze de subvenţii. Credem că această economie pe care o vom face la bugetul de stat va fi foarte utilă pentru guvern pentru a găsi bani în plus şi pentru pensii şi pentru alocaţii. Cred că partidele îşi pot desfăşura activitatea cu un minim necesar, astfel încât să facem economie la bugetul de stat”, a declarat Tomac, la Parlament, potrivit site-ului partidului.

O astfel de propunere trebuie să urmează un proces legislativ îndelungat. Posibilitatea de a fi aplicată e foarte redusă, din mai multe considerente.. Cert este că, la câteva săptămâni de la propunere, în conturile PMP intrau peste 470.000 de lei stat. Evident, legal. Tot evident, banii n-au fost refuzați.

Citește și: Traian Băsescu și PMP Constanța trăiesc în lumi paralele

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a anunțat pe 11 februarie, că, pentru prima decadă a lunii februarie, au fost virate în conturile a șapte formațiuni politice subvenții de 14.199.265,24 de lei, potrivit unui comunicat de presă remis Mediafax.

Astfel, PSD a primit 7.104.247,14 de lei, PNL – 3.943.235,50 de lei, USR – 1.052.831,91 de lei, ALDE – 861.873,20 de lei, PMP – 473.774,36 de lei, Pro România – 658.019,94 de lei, Partidul Forța Națională – 105.283,19 de lei.

Citește și: Claudiu Palaz, PMP, de acord cu TĂIEREA COPACILOR din oraș. „De ce să-l CHINUI pe investitor? Nu este corect să-l blochezi. Să planteze la ieșirea din oraș. Aerul circulă”

Acordarea subvenției pentru Uniunea Națională pentru Progresul României a fost suspendată. UNPR ar fi avut o subvenție de 21.607,92 lei.

Începând cu anul 2008, partidele politice primesc subvenţii de la bugetul de stat prin bugetul Autorităţii Electorale Permanente.

Suma alocată anual partidelor politice nu poate fi mai mare de 0,04% din veniturile prevăzute în bugetul de stat. Pentru partidele politice care promovează femei pe listele electorale, pe locuri eligibile, suma alocată de la bugetul de stat va fi majorată proporţional cu numărul mandatelor obţinute în alegeri de candidaţii femei.

Subvenţiile se acordă în funcţie de numărul de voturi primite la parlamentare și la locale: 75% din bugetul anual acordat prin AEP pentru partide politice va fi împărțit proporţional cu numărul de voturi primite la alegerile parlamentare, dacă au realizat pragul electoral, iar 25% este împărţit proporţional cu numărul de voturi primite la alegerile locale, dacă au obţinut cel puţin 50 de mandate de consilier judeţean şi de consilier în cadrul municipiului Bucureşti.

În cazul alianţelor politice sau electorale, subvenţia se împarte între membrii alianţei după numărul de mandate obţinute.

Subvenţia de la bugetul de stat se varsă lunar, în prima decadă a lunii, în contul fiecărui partid, prin bugetul Autorităţii Electorale Permanente.

Subvențiile se acordă pentru întreţinerea şi funcţionarea sediilor, pentru cheltuieli de personal, pentru presă și propagandă, pentru organizarea de activităţi cu caracter politic, de deplasare în țară și străinătate, telecomunicații, cotizații pentru organizațiile politice internaţionale la care este afiliat partidul politic, investiţii în bunuri mobile şi imobile, cheltuieli de protocol, birotică, comisioane bancare, pentru chiriile și utilităţile sediilor, pentru întreținere și reparaţii auto, asigurare, transport și pentru combustibili și carburanți.

Autoritatea Electorală Permanentă poate suspenda temporar acordarea subvenţiei de la bugetul de stat, dacă, în urma controalelor efectuate la partidele politice, constată abateri în aplicarea dispoziţiilor legale.

Zen ResidenceLeave a Reply

Your email address will not be published.

Următorul articol

Toate zborurile spre și dinspre Italia au fost suspendate! Luni se decide dacă se închid școlile

Mon Mar 9 , 2020
Autorităţile române au luat decizia suspendării tuturor zborurilor spre şi dinspre Italia, până în 23 martie, din cauza coronavirusului. Anunțul a fost făcut duminică noaptea. „Se aprobă suspendarea zborurilor efectuate de operatorii economici aerieni spre Italia şi din Italia către România pentru toate aeroporturile din ţară începând cu 9 martie […]