PMP vrea titlul de cetățean de onoare post-mortem pentru Elena Buhaiev, fostă scrimeră și vicepreședinte a PMP

Partidul Mișcarea Populară Constanța, prin consilierii locali Secil-Givan Cantaragiu, Cătălin Papuc și Alexandru Zabara, a depus astăzi, 09.01.2019, două proiecte de hotărâre, unul privind acordarea titlului de cetățean de onoare al municipiului Constanța, post-mortem, fostei scrimere constănțene, Elena Buhaiev, care a murit în august 2018.

„Elena Buhaiev a fost o scrimeră de valoare, multiplă campioană națională și medaliată cu bronz la Campionatul Mondial în proba de spadă. A fost antrenor de scrimă şi a condus ca manager Clubul Şcolar Sportiv nr.1, perioadă în care sportivii din cadrul acestui club  au avut performanţe deosebite la disciplinele atletism şi gimnastică, urcând pe podium de 1127 de ori, dintre care de 383 de ori pe cea mai înaltă treaptă.”, se arată într-un comunicat de presă al PMP.

În anul 1969, în cadrul echipei C.S. Farul, a câștigat “Cupa Speranțelor”, la București – echivalentul actualului campionat de tineret. În același an a promovat în lotul național de junioare cu care a câștigat “Turneul Capitalelor”, desfășurat la Moscova. A fost campioană națională de junioare în anul 1970, vice-campioană în 1971 și 1972, fiind premiată și la balcaniade cu o mulțime de medalii de bronz, argint și aur. A avut în palmares și trei medalii la Jocurile Mondiale Universitare, dintre care două de aur. În anul 1975 a făcut parte din echipa României care a obținut locul al treilea la Campionatul Mondial din Budapesta. Această medalie de bronz obținută împreună cu echipa a fost prima medalie obținută la un campionat mondial de un sportiv reprezentând județul Constanța. Doi ani mai târziu, a obținut o nouă medalie de bronz la mondiale de la Buenos Aires.

De asemenea, a fost inspector de educație fizică și sport la Inspectoratul Școlar Județean Constanța, instituție unde a fost și inspector școlar general, director în Ministerul Educației și Cercetării, membru în Comisia Prezidențială pentru susținerea sportului românesc, membru în Comitetul Executiv al Federației Române de Scrimă, membru în Biroul executiv al Academiei Olimpice Române – Filiala Constanța, dar și coautor la numeroase lucrări stiințifice.

Partidul Mișcarea Populară Constanța va face demersurile necesare pentru atribuirea numelui Elena Buhaiev Clubului Școlar Sportiv nr. 1.

Elena Buhaiev era cunoscută şi pe plan politic, fiind secretar general adjunct în PDL Constanţa. Apropiată a fostului preşedinte Traian Băsescu, după înfiinţarea PMP, Elena Buhaiev s-a înscris în PMP Constanţa, fiind vicepreşedinte în Consiliul Executiv Judeţean.

Consilierii PMP au mai depus un proiect care vizează suprailuminarea trecerilor de pietoni prin montarea unor corpuri de iluminat cu LED deasupra acestora, asigurând o intensitate a luminii cu 50% mai mare decât iluminatul căii de rulare, prevăzute cu senzor de persoane.


energia residence
Dacă vreți să fiți la curent cu știrile din județul Constanța, ne puteți urmări și pe Facebook:
Constanta-financiara-sigla-jpg

Leave a Reply

Your email address will not be published.