50% dintre candidații liberalilor constănțeni sunt femei. PNL Constanța pare să fie singurul partid care a înțeles importanța egalității de șanse și a reprezentării femeilor în Parlament. La o scurtă analiză a listelor depuse de celelalte partide din județul Constanța se poate observa că cele mai multe dintre acestea par să considere femeile drept cetățeni de mâna a doua.
Lista PSD Constanța pentru Senat conține zero reprezentante ale femeilor, iar pentru Camera Deputaților pesediștii propun o singură femeie pe locurile eligibile. ALDE și PMP aplică politica PSD și la acest capitol și nu au propus pe locuri eligibile nicio femeie pentru Parlamentul României.
Egalitatea de șanse și reprezentarea de gen sunt problematici care se află pe agenda UE și a oricărui stat civilizat. În primul rând, motivația vine din dorința de a limita discriminările la care sunt supuse femeile, mai ales cele care se decid să intre în politică. În al doilea rând, politicile de gen au un rol instrumental, în sensul în care conduc la eficiență și prosperitate, cel mai cunoscut exemplu fiind cel al Suediei.
PSD și ALDE și-au asumat – numai la nivel declarativ – că vor asigura reprezentarea de gen în politică (vezi aici). PSD garanta o reprezentare de 30% pentru femei, în timp ce ALDE susținea introducerea unei cote obligatorii de 30%. La declarații primii, la fapte ultimii.
Liberalii constănțeni nu numai că au respectat principiul reprezentativității de gen setat la minim 30%, dar au plusat venind cu 50% dintre candidați femei. Ana Marcu, Sorina Tușa, Oana Florea și Lucia Varga sunt 4 dintre cei 8 candidați eligibili și semieligibili de pe listele PNL Constanța.
În acest context vă reamintim că PNL este singurul partid politic din România condus de o femeie: Alina Gorghiu.