PNL taie drastic banii pentru construirea și restaurarea bisericilor, PSD reacționează dur. Cine are dreptate?

Guvernul PNL a redus drastic banii pentru construirea și restaurarea bisericilor, PSD reacționează dur. „Vor să distrugă și tot ce are legătură cu credința acestui neam!” spune președintele social-democraților, Marcel Ciolacu.

Secretariatul General al Guvernului va oferi bani Bisericii prin trei programe în 2021, iar suma cumulată ajunge la puțin peste 760 de milioane de lei.

1. Bugetul pentru construcția și restructurarea lăcașurilor de cult

Proiectul de buget de stat elaborat de Guvernul Cîțu prevede reducerea masivă în anul 2021, cu aproape 89% față de execuția preliminată pe anul trecut, a banilor publici alocați pentru construcția și restructurarea bisericilor, de la circa 249 de milioane de lei în 2020 la doar 28 de milioane de lei anul acesta. Acești bani vor fi folosiți pentru funcționarea atât a lăcașurilor de cult, cât și a muzeelor religioase.

2. Sprijin financiar pentru salarizarea personalului de cult

În schimb, contribuția statului la salarizarea personalului de cult este programată să crească cu 2,36% în anul acesta, de la 731,95 milioane lei în 2020 la 749,25 milioane lei în 2021. De asemenea, din acești bani este sprijinită și Biserica Ortodoxă care își desfășoară activitatea în afara țării.

3. Alocații bugetare pentru salarizarea personalului din învățământul teologic

Totodată, bugetul pentru personalul din învățământul teologic crește anul acesta cu 33% față de 2020, suma acordată ajungând la 8,83 de milioane de lei pentru acest capitol.

Reacția PSD

„Anul trecut nu ne-au lăsat nici măcar să luăm lumină în seara de Paște! Ne-au interzis accesul în biserici. Ne-au pus #credința la grea încercare, aruncând asupra românilor un potop de amenzi și învrăjbind tinerii contra bătrânilor.

Anul acesta continuă atacul la fibra noastră națională. Vor să lase în paragină sute de lăcașuri de cult, multe dintre ele aflate nu doar în patrimoniul național, dar și în patrimoniul universal, prin tăierea cu 90% a investițiilor în conservarea și protejarea acestora!

După ce au alocat #Educației cel mai mic buget din ultimii 30 de ani și au tăiat 11% de la #Sănătate, vor să distrugă și tot ce are legătură cu credința acestui neam!

Nu vom permite lăsarea în paragină a patrimoniului național! Nu puteți să distrugeți credința, demnitatea și tradițiile acestui popor!”, a reacționat președintele PSD, Marcel Ciolacu.

Articole similare:

Un preot, fost patron de magazin care vindea băuturi și țigări, condamnat la 1 an de închisoare cu suspendare pentru că a ridicat ilegal o biserică

Minunea de la Techirghiol a preotului Banu este aproape gata

De ce a ajuns un fost preot candidat pe lista unui partid condus de un fost deținut

Ștefan Mindea, medic și preot: „Orice boală trupească are și o bază sufletească”

Preot paroh Claudiu Banu: „Biserica este vie și activă nu numai prin slujbe, dar și prin inițierea de activități caritabile, culturale, umanitare”

Puteți urmări știrile Constanța 100% și pe Google News.

energia residence
sprijina-jurnalismul-independent

Un comentariu

Leave a Reply

Your email address will not be published.