FOTO VIDEO POIANA va deveni un SAT EUROPEAN. Acum are și rețea de gaze naturale

De la stânga la dreapta: Dumitru Jeacă, prefectul județului Constanța, senatorul Nicolae Moga, primarul orașului Ovidiu, George Scupra, fostul primarul din Ovidiu, Nicolae Posa, în fața Centrului Cultural Gabriel Cotabiță din satul Poiana

V-ați gândit vreodată să vă mutați la sat? Eu am făcut-o. M-am răzgândit destul de repede, dintr-un singur motiv: nu există infrastructură modernă. Îți construiești o casă și o încălzești cu lemne? Am copilărit într-o casă cu sobe, parcă nu m-aș întoarce în trecut. Și, se știe, la sate nu există gaze. De fapt, nici în unele orașe sau chiar municipii cu pretenții nu există.

Lucrurile se schimbă, însă. Există sate din județul Constanța care sunt racordate la gaze și care, în decurs de un an sau doi, vor deveni cu adevărat sate europene, adică sate care vor beneficia de toată infrastructura pe care o au satele din vestul bogat. Unul dintre acestea este Poiana, aflat la numai câțiva kilometri de municipiul Constanța, sat care aparține de orașul Ovidiu.

Joi, 6 decembrie, a fost inaugurată rețeaua de gaze naturale din sat. Da, un sat cu gaze naturale. Prima clădire branșată, care beneficiază deja de ele, este Centrul Cultural Gabriel Cotabiță, unde, în această perioadă, învață elevii de școală primară și cei de grădiniță. Au fost mutați aici pentru că vechea școală se modernizează din temelie și se construiește un corp nou. Lucrările vor fi finalizate până de Crăciun, cel târziu, iar școala va fi și ea încălzită cu gaze naturale.

Evenimentul a fost marcat printr-o scurtă ceremonie la care au participat primarul din Ovidiu, George Scupra, senatorul Nicolae Moga, prefectul Dumitru Jeacă, fostul primar din Ovidiu, Nicolae Posa. Prezența acestuia a însemnat un arc simbolic peste timp.

„Domnul primar Posa este aici şi mă bucur că este astăzi lângă noi pentru că vestea este următoarea: dacă astăzi în satul Poiana racordăm primul sat la reţeaua de gaze naturale, dânsul în anul 2001 a racordat primul oraş, după Constanţa, şi cred că nu greşesc aşa este, şi cu aceeaşi echipă cu atât mai important”, a spus George Scupra.

Revenind la noțiunea de sat european: nu sunt de ajuns numai gazele naturale, deși sunt, probabil, cel mai greu de adus. Este nevoie și de canalizare și de drumuri asfaltate. Proiectul de canalizare este în curs de realizare, împreună cu RAJA Constanța, iar asfaltarea va începe cât de curând.

„În primăvară începe canalizarea, și cel mai probabil până la anul în toamnă se finalizează. Din toate discuțiile pe care le-am avut cu domnul Felix Stroe (n.a. directorul SC RAJA SA). Am semnat deja finanțarea pentru a asfalta circa 75% din străzi să fie asfaltate”, a precizat primarul George Scupra.

Senatorul Nicolae Moga și primarul George Scupra

Evident, asfaltarea se va face după instalarea canalizării.

„Începând de astăzi, oamenii vor putea pune solicitări de branșare şi la rețeaua de gaze. Este o zonă liniștită, cu tot confortul unui oraș – școală, grădinițe, utilităţi, absolut totul nou”, a punctat George Scupra.

Rețeaua de gaze a fost o investiție realizată în patru ani. Vorbim despre o rețea de aproape 17 km. Investiția a fost de 1.810.000 lei, din care 950.000 de lei a fost suportat de primăria Ovidiu, iar 860.000 de lei de de Congaz pentru conducta propriu-zisă.

În acest moment sunt 450 de gospodării în satul Poiana, dar acesta devine pe zice trece tot mai atractiv datorită creșterii gradului de confort și civilizație.

Cum spuneam, la eveniment a fost prezent și senatorul Nicolae Moga, chiar dacă face parte din PSD (primarul Scupra este membru PNL), chiar dacă azi a fost ziua sa onomastică.

Nicolae Moga a spus că a colaborat cu George Scupra pentru acest obiectiv comun: aducerea gazelor în localitate. A mai spus că este o necesitate, pentru că în România cantitatea de lemne de foc este insuficientă. Primarul a mărturisit că ajutorul primit de la senator a fost real și binevenit.

„Împreună cu domnul primar ne-am ambiţionat amândoi, că ştiţi dumneavoastră omul sfinţeşte locul şi astăzi aveţi lângă dumneavoastră doi primari care au sfinţit locul, este vorba de domnul primar Posa şi domnul primar Scupra. Ne-am propus să facem din sat poate primul Sat European din Dobrogea. Dacă vrei să faci politică, trebuie să o știi face în binele cetățenilor!”.”, a mai susţinut Nicolae Moga.

Pentru că a fost ziua lui onomastică, senatorul a dăruit cadouri tuturor copiilor de grădiniță și școală.

C.H.

energia residence
Zen Residence
comprest util asfalt dobrogeaLeave a Reply

Your email address will not be published.

Următorul articol

Centenarul Marii Uniri, celebrat la sediul Organizației Maritime Internaționale, în Londra

Fri Dec 7 , 2018
O delegație a României participă, în perioada 3 – 7 decembrie 2018, la cea de-a 100 a întâlnire a Comitetului de Siguranță Maritimă (MSC), desfășurată în cadrul Organizației Maritime Internaționale (IMO) din Londra, Marea Britanie. În cadrul întâlnirii, în data de 6 decembrie, România a sărbătorit, alături de 500 de […]