Politicienii români, urmașii fideli ai dictatorilor din Roma Antică

Statuie a împăratului roman Marcus Aurelius (detaliu)

Politicienii români sunt urmașii fideli ai dictatorilor și împăraților din Roma antică. Și după 2.000 de ani, aceștia respectă principiile aplicate sute de ani de dictatorii și împărații Romei: dați-le oamenilor circ și pâine, dați-le lucruri neînsemnate pentru a le distrage atenția de la cele importante și pentru ca noi să rămânem la putere și să ne îmbogățim.

În anii 122 – 123 î.H., Roma era condusă de Gaius Gracchus, un tribun provenit dintr-o familie faimoasă. Era fiul marelui Tiberius Gracchus, unul dintre cei mai puternici politicieni ai timpului, care încercase o reformă agrară ce prevedea ca pământurile să ajungă de la patricieni la săraci, şi al Corneliei Africana, fiica marelui Scipio, învingătorul cartaginezilor lui Hanibal.

Pentru a-și crește popularitatea, Gaius Gracchus promulgă o lege numită „Lex Frumentaria”, prin care orice cetățean al Romei putea cumpăra făină la un preț modic (dar nu gratuit). Și înaintea lui, se obișnuia ca cetățenii săraci să primească cereale la prețuri mici, dar el este primul care instituie o lege în acest sens. În plus, prin această lege nu primeau numai săraci, ci toată lumea (de fapt, numai tații din familii, nu și femeile). Pentru a beneficia de grâne, doritorii trebuia să depună o cerere în acest sens (de aceea, unii istorici consideră că bogații nu ar fi beneficiat de ea, pentru că nu s-ar fi înjosit să depună o astfel de cerere). Au beneficiat însă sute de mii de oameni, circa 700.000, după unele surse, ceea ce a creat două mari probleme: o presiune incredibilă pe bugetul Romei, și una de natură etică. Oamenii nu mai erau obișnuiți să muncească pentru ceea ce aveau nevoie, ci așteptau să primească de la politicieni.

Urmașii lui Gracchus nu au renunțat la lege, ci au plusat. În anul 100 î.H., Appuleius Saturninus, un conducător demagog, așa cum îl descrie sir William Smith, în lucrarea A Dictionary of Greek and Roman Antiquities, John Murray, London, din 1875. Acesta a propus Lex Appuleia, care prevedea că statul este obligat să vândă la un preț modic și porumb, dar cel mai probabil nu s-a mai aplicat, după ce trezorieriul i-a spus că nu există bani și după protestele violente ale opoziției. Timp de decenii, romanii sunt obișnuiți cu aceste pomeni i s-a ajuns să primească cereale și gratuit, numai pentru că se declarau cetățeni ai Romei. Ajuns la putere, împăratul Cezar încearcă să diminueze consecințele dezastruoase ale acestor legi. De exemplu, cei care nu puteau face dovada că sunt cetățeni ai Romei nu mai beneficiau de ea. Sir William Smith spune că, astfel, numărul beneficiarilor s-a redus de la 320.000 la 150.000. Cezar a mai stipulat că numărul acesta nu poate fi depășit în viitor și, mai mult, nu îl mai dădea gratis, ci contra unei anumite sume. După moartea sa, s-a revenit la vechile obiceiuri. De fiecare dată când erau tulburări sociale, când oamenii erau nemulțumiți, împărații romani, pentru a preveni orice dezordine socială în Roma, fie scădeau prețul la care erau vândute grânele, fie le distribuiau gratuit, iar asta se întâmpla destul de des. Mai târziu, s-a ajuns să se distribuie nu grâne, ci produse finite. Pâine făcută din grâu, numită „annona civica”. Acest lucru este atestat în perioada lui Aurelian (270 – 275 d.H.). Istoricii spun că împăratul însuși împărțea mari cantități de pâine la întoarcerea din expediții. Când Constantin mută guvernul în Constantinopol, obiceiul de a împărți pâine e preluat și aici.

Pe lângă pâine, conducătorii Romei le-au oferit cetățenilor și „circ”, adică tot felul de spectacole publice menite să îi distreze. „Ludi” se numesc în latină, de aici și cuvântul „ludic”, în limba română. La început, prin 366 î.H., erau curse de cai ținute în așa-numitele „circus”, apoi au devenit spectacole cu vânătoare de animale, spectacole de teatru, lupte de gladiatori. Spectacolele erau sărbători publice și în timpul lor nu se muncea, erau ca niște libere pe care le primesc astăzi bugetarii. În perioada Romei Imperiale, acestea au ajuns să se întindă pe o perioadă de 135 de zile. Erau folosit cu scop politic. Brutus, de exemplu, sponsorizează în fiecare an „Ludi Apollinares”, care aveau loc între 6 și 13 iulie, pentru a câștiga bunăvoința cetățenilor, care îl priveau ca pe ucigașul lui Iulius Cezar, nu ca pe un eliberator al poporului.

Toate aceste modalități de a conduce politic un popor au fost sintetizate de poetul roman în expresia „pâine și circ”.

Pentru a le distrage atenția oamenilor de la lucrurile importante, distrage-le atenția cu lucruri neînsemnate – aceasta este concluzia expresiei.

Modul acesta de guvernare este mai actual ca oricând în România, că doar nu degeaba avem origini latine, nu?

Uitați-vă la orașe mari ale țării, la Constanța la București, dar și la cele mici. Oamenii nu au o infrastructură decentă, și aici mă refer la lucruri absolut normale în nu numai în secolul XXI, dar, îmi permit să spun, și pe vremea Romei Antice: străzi pavate, trotuare. Dacă ajungem la secolul nostru, adăugăm canalizare, sistem centralizat de încălzire, sau chair individual, dar modern. Romanii făceau un foc în mijlocul încăperii pentru a se încălzi în iernile friguroase. În multe zone din România, încălzirea se face aproape la fel ca acum 2.000 de ani. Să adăugăm și spații publice pentru petrecerea timpului liber (aici romanii erau ași, piețele create de ei sunt admirate și acum), transport în comun eficient, spații verzi, condiții decente în școli, săli de sport în fiecare unitate de învățământ, sistem medical eficient, etc. Sunt atât de multe lucruri de făcut…

Primăriile nu fac lucrurile importante pe care trebuie să le facă, dar, pentru a amăgi locuitorii, fac lucruri neimportante. Primăriile din România aruncă zeci de milioane de lei pentru organizarea unor spectacole de Revelion, iar de foarte multe ori prețul plătit este exorbitant, mult peste cel normal. Primăria Constanța plătește 168.000 de euro pentru spectacolul de revelion din 2018. Fără să-i întrebe pe oameni dacă sunt de acord cu această cheltuială. Nu mai vorbesc de București, unde mii de oameni nu au căldură în case, dar au spectacole, dar și de localități mici, cum ar fi Cernavodă, de exemplu, cu foarte multe probleme, dar unde primăria organizează spectacole de revelion pe bani publici.

În orașele din Europa civilizată, primăriile organizează numai un foc de artificii și, eventual, niște jocuri de lumini, dar atât.

„În Scoția, în afară de Edinburgh, care organizează un mic spectacol cu un foc de artificii, nu este organizat nimic. Pentru spectacol se vând bilete”, spune un constănțean care locuiește și lucrează în Scoția.

Tot el ne atrage însă atenția că autoritățile de acolo se preocupă de ceea ce este important pentru comunitate și ne dă un exemplu.

„Numai spitalul din Glasgow a avut anul acesta 300 milioane lire numai pentru cercetare. Bani atrați de la Uniunea Europeană”.

În 2018, veniturile totale ale orașului Constanța au fost de 106 milioane euro (nu am luat în calcul excedentul din anii trecuți, e penibil să ai excedent bugetar și străzi neasfaltate).

Cadouri pentru toți elevii, din bani publici? Nu, nu se întâmplă nicăieri în lumea civilizată, nu acesta este rolul unei primării. Ajutoare sociale pentru nevoiași? Da, dar fără să li se spună oamenilor că sunt oferite de către însuși primar.

În Scoția, nimeni nu-și permite să-și bată joc de banul public, să-l cheltuiască fără discernământ. Oamenii ar fi primii care le-ar atrage atenția și ar lua măsuri, iar politicienii și-ar da demisia la prima îndoială și nu s-ar mai auzi de ei.

La noi, să furi din banul public a ajuns o virtute. A furat, e șmecher, se descurcă, poate „ne dă” și nouă ceva, poate face ceva și pentru noi.

La mulți ani și politicieni mult mai responsabili!

C.H.

Zen Residence
comprest util asfalt dobrogea2 thoughts on “Politicienii români, urmașii fideli ai dictatorilor din Roma Antică

  1. Daca era asa era f f bine dar ei sint urmasii fara dubii ai fanariotilor ( cu citeva exceptii de domni cu adevarat luminati ) cu aceleasi apucaturi si atitudini ca aia Ati uitat de ala de la psd care i-a pupat mina sefului de la centru ? de functiile date ca recompensa sau cumparate ? de ciubucuri si atentii oferite sefilor ? de ploconirea si temenelele in fata sefilor ? ce mielusei cu superiorii si zbiri cu subalternii ! de minciuni si promisiuni neacoperite ? de aroganta fata de plebe ? de superfacilitatile si concesiunile de care beneficiaza ? de… de … de … de te ia cu greata !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Următorul articol

De ce Cluj a depășit Constanța? O explicație cu profesori universitari și oameni de afaceri evazioniști

Wed Jan 2 , 2019
Cluj este unul dintre orașele din România care se dezvoltă cel mai frumos nu numai pentru că locuitorii săi își vorbesc de bine orașul, cum spunea primarul Decebal Făgădău. De-ar fi așa de simplu… Sunt multe motivele. Unul dintre cele mai importante este calitatea oamenilor care conduc orașul. Haideți să […]