Politicienii se ceartă, românii pleacă

USR PLUS face jocul președintelui Klaus Iohannis. Cel mai probabil nu voit, ci prins într-o capcană a propriilor declarații și ideologii.

Ce a vrea președintele României de ani de zile? „Guvernul meu!”. A spus-o explicit. Guvernul lui înseamnă un guvern liberal, fără imixtiuni. Când Orban a negociat cu USR PLUS, a supărat pe multă lume pentru că le-a cedat acestora ministerele unde se învârt cei mai mulți bani, dar și Ministerul Justiției.

USR PLUS a plecat de la guvernare după remanierea lui Stelian Ion. Au declarat că vor pleca dacă premierul va mai remania pe cineva intempestiv și dincolo de înțelegerile din alianță și, practic, au fost nevoiți să o facă. Probabil că nu toată lumea a dorit, mai ales cei din eșalonul doi, care s-au văzut înlăturați din funcții.

USR PLUS este gata să revină la butoane, dar au o condiție: fără Florin Cîțu. Co-preşedintele USR-PLUS, Dacian Cioloş, exclude posibilitatea întoarcerii USR PLUS la guvernare alături de PNL, cu Florin Cîţu prim ministru. „Nu există nicio şansă să continuăm guvernarea cu Florin Cîţu premier şi nu pentru că suntem râzgâiaţi, ci pentru că vrem un premier cu care să putem lucra, pur şi simplu. (…) Nu există această variantă, nu pentru că avem noi un fix cu Florin Cîţu ca persoană, ci pentru că am mai încercat deja de două ori, nu are sens să mai încercăm încă o dată”, susţine liderul USR PLUS.

„Noi aşteptăm ca Florin Cîţu să fie, în sfârşit, serios şi să dea dovadă de maturitate şi să lase la o parte toate provocările acestea copilăreşti şi inutile. El ştie foarte bine, pentru că i-am spus-o clar, la ultima şedinţă de coaliţie, ce vrem noi de fapt de la această coaliţie. Vrem în primul rând reforme, nu amânarea lor, ci punerea lor în practică, nu declararea lor doar pe hârtie şi în programul de guvernare, ci vrem punerea lor în practică. Florin Cîţu a demonstrat că nu asta îl interesează, ci să câştige alegerile în PNL şi pentru asta a fost gata să subordoneze Guvernul intereselor lui electorale. Deci da, putem continua în coaliţie, dar vrem un premier care să lucreze pentru coaliţie şi nu pentru interesele lui în partid şi dacă PNL va furniza un astfel de premier,  evident că suntem gata să ne întoarcem să discutăm condiţiile în care putem continua acest proiect”, a declarat Dacian Cioloş în emisiunea Insider Politic, difuzată duminică de Prima Tv.

Liderul USR PLUS respinge categoric ideea revenirii USR PLUS la masa negocierilor pentru refacerea coaliţiei de guvernare, cu Florin Cîţiu în funcţia de prim-ministru.

Useriștii erau convinși că Florin Cîți va pleca. Spuneau, și neoficial, dar și oficial, prin vocea lui Stelian Ion, că este o chestiune de zile.

Nu s-a întâmplat așa. Mai mult, Klaus Iohannis a declarat că „avem un guvern care merge înainte” și că această „chestiune guvernamentală” (nota bene: nu criză) „nu este absolut deloc îngrjorătoare”.

Adăugați aici susținerea pe care i-a arătat-o lui Florin Cîțu și veți vedea că nu are de gând să-l demită. De fapt, premierul nu și-ar fi permis să-l remanieze de pe ministrul Justiției decât cu binecuvântare de la Cotroceni.

Ce se va întâmpla? PNL poate să formeze un guvern minoritar, susținut de PSD. E probabil mai convenabil pentru ei așa decât să renunțe la cele mai importante ministere pentru USR PLUS. Va fi greu, dar nu imposibil. Nici pentru USR PLUS nu va fi ușor în opoziție și nu îi va fi simplu să (re)câștige electorat. N-au arătat prea multe la guvernare. Dacă vor fi votați peste trei ani și vor pleca din nou (sau vor fi împinși să plece)? Cum își vor convinge parlamentarii electoratul? Au promis marea cu sare sau diverse bazaconii care nu vor fi gata în acest mandat. De pildă, metrou între Năvodari și Constanța (deputata PLUS Cristina Rizea). Sigur, poți să le spui oamenilor că nu ai făcut nimic pentru că ai plecat de la guvernare, dar scuzele nu aduc voturi, dimpotrivă. Să nu uităm nici de AUR, care, potrivit celor mai recente sondaje, iar fi depășit pe useriști.

Din toată această situație nu avem un câștigător cert. Știm însă cu siguranță cine pierde: Români și românii. Țara arde, valul 4 este aici, prețul energiei a luat-o razna, inflația ne topește puterea de cumpărare. Un guvern minoritar nu va putea rezolva problemele. Președintele va avea guvernul lui. Guvernul unei țări mai sărace și triste, din care 9 oameni iau calea exilului în fiecare oră, de ani de zile.

Zen Residence
comprest util asfalt dobrogeaLeave a Reply

Your email address will not be published.

Următorul articol

3.817 cazuri noi de covid în România, din care 193 în Constanța. 3 persoane fără comorbidități au murit

Sun Sep 19 , 2021
În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 3.817 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv. În județul Constanța au fost descoperite 193 de cazuri. […]
coronavirus constanța