Polițiștii atrag atenția asupra a trei metode de înșelăciune: „comis-voiajorul”, „instalatorul” și „accidentul”

Polițiștii constănțeni au desfășurat, în cursul zilei de ieri, 4 ianuarie 2023, acțiuni preventive în rândul persoanelor vârstnice din municipiul Constanța, în scopul prevenirii infracțiunilor de înșelăciune prin diverse metode. Polițiștii i-au informat pe cetățeni despre metodele de înșelăciune denumite generic „comis-voiajorul”, „instalatorul” și „accidentul”.

Metoda „comis-voiajorul” presupune oferirea spre vânzare, de către vânzători ambulanți, la un preț „minim”, greu de refuzat, a diferite produse (detergent, veselă, tacâmuri ambalate în cutii intens colorate și cu o reclamă pe măsură), în realitate, însemnând vânzare de produse de slabă calitate la prețuri foarte mari. „Vânzătorii”, folosesc diferite tertipuri (de genul „ofertă bombă”, „marfă pe stoc”, etc.) și astfel reușesc să înșele cu ușurință persoanele vârstnice și uneori, prin distragerea atenției victimei, să sustragă sume de bani din casă.

Metoda „instalatorul” constă în faptul că autorul infracțiunii se deghizează în instalator sau angajat „de la gaze”, „de la lumină” sau al altor firme, cum ar fi de deratizare, păcălind în special persoanele în vârstă să îi deschidă și să îl primească în casă pentru a le repara presupuse defecțiuni ale instalațiilor sanitare sau de alt tip ori pentru deratizare și, într-un moment de neatenție, sustrage sume de bani sau bunuri de valoare din casă.

Metoda „accidentul” constă în realizarea contactului telefonic, de regulă pe postul telefonic fix cu victima, căreia i se comunică o ştire şocantă, în esenţă constând în aceea că un membru al familiei sale a fost implicat într-un accident rutier care s-a soldat cu urmări grave, iar pentru diminuarea consecinţelor legale şi/sau medicale ale evenimentului se solicită o sumă importantă de bani. Producerea acestui gen de infracţiune se bazează, în mare măsură, pe specularea stării emoţionale a victimei şi pe informaţiile oferite chiar de aceasta în clipa primirii veştii că un membru al familiei a provocat sau a suferit un accident şi trebuie ajutat. În acest caz, infractorii încearcă să obțină o sumă cât mai mare de bani de la persoanele pe care reușesc să le manipuleze, iar intervalele de timp vizate sunt cele în care există o probabilitate crescută ca la domiciliu să se afle persoane vârstnice – categorie cu risc ridicat de victimizare în cazul acestui tip de infracțiune.

În scopul evitării de a deveni victimă a înșelăciunilor, vârstnicii sunt sfătuiți să nu primească persoane străine în casă, indiferent de pretextul invocat de acestea, să nu intre în vorbă cu necunoscuți și să nu păstreze în casă sume mari de bani.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul următor

Ministrul Sănătății: „Nu vreau să ne reîntoarcem în niciun fel la alte discuţii legate de carantină şi izolare.” Școala va începe normal

joi ian. 5 , 2023
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat joi că în prezent România se află în stare de alertă epidemiologică în contextul creşterii numărului de infecţii respiratorii şi a cazurilor de gripă confirmate clinic, precizând că nu declară epidemie, întrucât ar presupune revenirea la „anumite restricţii”, cum au fost cele din perioada […]
alexandru-rafila

V-ar putea interesa și: