Polițiștii locali, mașini de dat amenzi?

cristian hagi

Am reclamat în mai multe rânduri Poliției Locale două lucruri: cum pe o stradă se parchează în curbă, blocând trotuarul și o bandă de mers, în mod periculos pentru șoferi și pietoni, și cum pe o alta aproape nimeni nu lasă opritoarele jos în timpul zilei, cum este legal.

În ciuda multelor apeluri, problemele nu s-au rezolvat, deși prima ține de siguranța circulației.
De aceea mă miră abnegația cu care Rambo de la Locală a ținut să amendeze pe femeia cu dizabilități care parcase pe un loc unde avea dreptul. Poate că nu lipise nu știu ce legitimație pe parbriz, dar, după ce a văzut-o în acel scaun, polițistul putea foarte bine să aplice legea în spiritul ei, nu în litera ei.

Uneori, respectarea legii în litera ei duce la abuzuri.

Un caz celebru s-a petrecut în SUA în 1995. Un bărbat a fost condamnat la 25 de ani de închisoare pentru că a furat o felie de pizza. Probabil că veți fi de acord că este o pedeapsă prea aspră.

Băuse ceva împreună cu un prieten și jucau ceva de genul „adevăr sau provocare”. Și el, și prietenul sau apropiat de un grup de tineri care mâncau o pizza mare. Au cerut o felie, au fost refuzați, au furat una și au plecat.

Jerry Dewayne Williams avea 27 de ani când a comis fapta. Judecătorul care l-a condamnat la această pedeapsă prea aspră a respectat legea. În 1994, în California intrase în vigoare așa numita „Three strikes law”, o prevedere care spunea că, la a treia abatere gravă, pedeapsa va fi cuprinsă între minimum 25 de ani de închisoare și închisoare pe viață. O lege similară exista în SUA din 1952, dar nu și în statul californian.

În cazul lui Williams, chiar și procurorul acuzării a considerat că 25 de ani pentru o felie de pizza este o pedeapsă „crudă și neobișnuită.”

Prietenul lui nu a fost condamnat. Pur și simplu împotriva lui nu a existat nicio plângere.

Nu e singurul caz de pedeapsă abuzivă.

Duanel Silva, o femeie de 23 de ani cu un IQd de numai 70, care suferea de depresie maniacală, a fost condamnată la 30 de ani de închisoare pentru că a furat un aparat video și o colecție de monede de la o vecină. Era la a treia pedeapsă. Primele două fuseseră că a dat foc la o ghenă de gunoi și la torpedoul unei mașini.

Michael Garcia, 35 de ani, a fost condamnat la 25 de ani de închisoare pentru că a furat un pachet de carne care valora 5,62 dolari.

Procurorii și cei care apărau această lege spuneau că infractorii aveau la dispoziție două șanse și că o pedeapsă dură nu este rezultatul unei fapte, ci a unei îndelungate istorii de fărădelegi. „Oamenii din California s-au săturat de judecători care sunt blânzi cu infracțiunile. E greșit să te concentrezi numai pe ultima încălcare a legii.”, a spus procurorul care l-a condamnat pe Williams.

Un studiu realizat în 1997 în California a scos la iveală un fapt surprinzător, la prima vedere: „Legea nu a dus la o scădere serioasă a infracționalității sau a furturilor mărunte.”

Revenind la cazul din Constanța: polițiștii locali par, în multe cazuri, niște unelte menite să aducă mai mulți bani la bugetul local, prin amenzile aplicate, nu reprezentanții unei instituții care să schimbe în bine viața locuitorilor. Să nu uităm: Constanța este un oraș în faliment.

Acum câteva luni, o adolescentă a fost violată în Tomis Nord, în timp ce se ducea acasă. O tragedie. În perioada sărbătorilor, mai multe găști au tâlhărit colindători. Numai eu știu trei cazuri. În cartiere se parchează neregulamentar și periculos pentru pietoni și șoferi. Sunt numai trei probleme grave sau mult mai grave de care ar putea să se ocupe poliția locală, în loc să stea trei ore să păzească mașina unei doamne cu dizabilități care a parcat pe un loc special amenajat, chiar dacă nu și-a lipit legitimația în parbriz.

Și încă ceva, important: domnule primar Vergil Chițac, doamnă city-manager Felicia Ovanesian, se vede clar că unii polițiști locali nu au cei șapte ani de acasă. Trimiteți-i măcar la cursuri de specializare, găsiți o școală de empatie, una în care să învețe să fie oameni, înainte de a fi mașini de amendat.

Nici nu vreau să mă gândesc la cum l-ați fi înjurat pe Decebal Făgădău dacă mizeria asta se întâmpla în mandatul său.

P.S. Să vă povestesc un caz recent, banal: o persoană parchează pe un loc unde era semn de interzis. Coboară din mașină, vede semnul și se urcă înapoi pentru a muta autoturismul. În acel moment, un polițist s-a postat în fața mașinii, gesticulând, iar altul a început să bată agresiv în geam. „Ați parcat pe interzis, trebuie să plătiți amendă!” Da, aveau dreptate, dar parcă arată a acțiune de strângere de fonduri pentru buget.


2 thoughts on “Polițiștii locali, mașini de dat amenzi?

  1. Amendeaza Turisti vara de au speriat oameniii au inebubit parca nu mai suntem oamenii asa rai si hainiii pentru ce ridica orice masina aproape nu inteleg toata mamaia astia ridicau masinii plata parcarilor 100 de ron problema asta sta atat la primar cat si la ei ca oameniii.
    Sa dea dumnezeu sa pateasca si ei asa sa fie in scaun cu rotile si cineva sa le vorbeasca de sus, cu atata nesimntire, fetita aia putea fii fica femeii acelea!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

McDonald's și KFC, închise de Protecția Consumatorilor. Horia Constantinescu: „Furatul la cântar sau cu ocaua păreau lucruri apuse de pe vremea lui Cuza”

mie ian. 4 , 2023
Comisariatul pentru Protecția Consumatorilor Municipiul București (CPCMB) a desfășurat, în primele zile ale acestui an, acțiuni de control la două cunoscute lanțuri de fast-food din Capitală: McDonald’s și KFC, deținute de operatorii economici Premier Restaurants Romania SRL, respectiv US Food Network SA. În urma neregulilor constatate, care afectau interesul economic […]

V-ar putea interesa și: