Polițiștii nu vor majorarea vârstei de pensie, spun că speranța lor de viață este de 62 de ani

politia rutiera

Polițiștii români, care în prezent pot ieși la pensie și în jurul vârstei de 40 de ani, cer guvernanților să nu modifice vârsta de pensionare, pentru că speranța lor medie de viață ar fi de numai 62 de ani.

Reprezentanții sindicaliștilor din poliția constănțeană au anunțat că vineri, 1 martie, delegația Federației Sindicatelor Naționale ale Polițiștilor și Personalului Contractual din România (FSNPPC) a avut o întâlnire cu reprezentanții conducerii MAI,.

„I-am solicitat ministrului Afacerilor Interne unele clarificări privind drepturile polițiștilor și ale personalului contractul – asemenea celorlalte structuri din Sistemul de Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională, dar și referitoare la proiectul legislativ care are în vedere creșterea vârstei de pensionare a polițiștilor. MAI a precizat că se impun reglementări juridice privind majorarea normei de hrană și a salariului/soldei de grad, însă nu a oferit date concrete despre stadiul demersurilor și termenul de adoptare a acestora.”, a precizat Vasile Zelca, liderul de sindicat din Constanța.

În ceea ce privește regimul pensiilor militare de stat, polițiștii au fost informați că se vor solicita puncte de vedere de la structurile din subordine, care vor fi analizate și transmise inițiatorului proiectului legislativ.

„Delegația FSNPPC a reiterat ideea că nu susținem modificarea vârstei de pensionare a polițiștilor, dat fiind faptul că aceasta ar conduce la o situație inechitabilă și fără precedent: obținerea dreptului la pensie militară de stat (prin trecere în rezervă, la termen) s-ar apropia de speranța medie de viață a categoriei profesionale din care facem parte (62 de ani, conform statisticilor oficiale)”, mai spune Vasila Zelca.

În 2018 a fost supus dezbaterii publice un proiect prin care se anunța că reglementările care facilitau poliţiştilor încetarea raporturilor de serviciu, inclusiv în jurul vârstei de 40 de ani vor fi modificate în urma consultărilor cu sindicatele, potrivit proiectului OUG pentru modificarea Statutului poliţistului.

„În cuprinsul proiectului supus dezbaterii publice sunt avute în vedere considerentele prezentate în comunicatul Curţii Constituţionale a României din 8 mai 2018 cu privire la decizia adoptată, cu incidenţă asupra art. 10 alin. (5) din Legea 360/2002 privind Statutul poliţistului. De asemenea, în urma consultărilor cu sindicatele reprezentative din Poliţie, a fost conturat cadrul normativ pentru modificarea reglementărilor care facilitau poliţiştilor încetarea raporturilor de serviciu, inclusiv în jurul vârstei de 40 de ani, prevăzute în actuala legislaţie”, informează un comunicat al (Ministerului Afacerilor Interne) MAI.

Potrivit sursei citate, decizia a fost luată din două considerente: deficitul de personal înregistrat la nivelul MAI, precum şi nevoia de a corecta anumite prevederi din actuala reglementare care au fost declarate neconstituţionale şi care, dacă nu ar fi modificate urgent, ar afecta procesul de selecţie în vederea organizării concursurilor din minister. Această situaţie afectează derularea măsurilor din strategia de reducere a deficitului de personal din MAI, în condiţiile în care aceasta reprezintă una dintre cele mai importante probleme cu care se confruntă instituţia, menţionează MAI.
Printre alte aspecte de interes pentru poliţişti, care se regăsesc în actul normativ supus dezbaterii publice, se numără descentralizarea mecanismului de acordare a gradelor profesionale, dar şi introducerea posibilităţii decontării asistenţei juridice şi asistării, de un avocat, pe timpul cercetării disciplinare.

Dacă vreți să fiți la curent cu știrile din județul Constanța, ne puteți urmări și pe Facebook:
energia residence
Constanta-financiara-sigla-jpg

Leave a Reply

Your email address will not be published.