Polițiștii români vor avea camere video de corp, ca cei din Marea Britanie

Ministerul Afacerilor Interne a încheiat procedura de achiziţie pentru 12.000 de dispozitive audio-video Motorola, tip bodycam militar, similare celor folosite de poliţia britanică.

Informația a fost transmisă, pintr-un comunicat de presă, de Sindicatul Europol, care mai afirmă că, astfel, poliţiştii de la ordine publică, poliţa rutieră, poliţia de frontieră sau imigrări vor fi dotaţi cu astfel de aparate pentru a se proteja  de eventualele reclamaţii în exercitarea atribuţiilor de serviciu,

Sursa citată a precizat că bodycam-ul reprezintă cea mai obiectivă probă, atât în dovedirea modului de acţiune a poliţistului,  dar şi a unor fapte de ultraj, fiind un sistem portabil care asigură înregistrarea audio-video a intervenţiilor şi acţiunilor poliţiştilor.

„Organizaţia noastră a demarat acest proiect în exclusivitate încă din anul 2017, când am oferit spre folosinţă Poliţiei Capitalei, 20 de dispozitive, care au fost folosite de către colegii din  cadrul Brigăzii Rutiere. În momentul de faţă am extins acest proiect şi în cadrul altor 10 Inspectorate Judeţene de Poliţie, cât şi la Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Timişoara şi Poliţia de Frontieră din cadrul Aeroportului Otopeni,  în total fiind peste 200 de dispozitive”, au mai transmis sindicaliştii.

Potrivit acestora, bodycam-ul poate fi folosit în mai multe situaţii,cum ar fi legitimarea persoanelor, conducerea la sediul poliţiei, oprirea vehiculelor, utilizarea forţelor şi mijloacelor din dotare, efectuarea controlului corporal şi al bagajelor, constatarea contravenţiilor şi a infracţiunilor, prevenirea unui pericol iminent la adresa vieţii şi integrităţii fizice a unei persoane sau punerea în executare a mandatelor emise de organele judiciare.

„Dotarea poliţiştilor cu bodycamuri în anul 2017, de către organizaţia noastră, a venit ca o reacţie la faptul că de multe ori poliţiştii au fost  intimidaţi sau descurajaţi  să-şi facă datoria  de plângerile unor cetăţeni influenţi sau a celor care utilizau diferite tertipuri şi depuneau plângeri penale împotriva poliţistului în mod nejustificat. Dar şi pentru acei cetăţeni care susţineau că au întâmpinat un comportament neadecvat  din partea poliţistului sau chiar au suferit vătămări când au fost duşi la sediul poliţiei sau alte situaţii în care era foarte greu  să probezi afirmaţiile  unei părţi sau a celeilalte. Sperăm că în acest mod nu va mai exista niciun dubiu din partea opiniei publice cu privire la  sancţiunile aplicate unor deputaţi, atunci când acestora li se va face poftă de o shaorma cu de toate  sau  când vor încerca să lovească poliţiştii după ce au ieşit din cluburile de noapte”, au mai transmis sindicaliştii.

Aceştia fac referire la scandalul recent dintre doi deputaţi PSD şi poliţişti. 

Doi deputaţi PSD, Adrian Solomon şi Irinel Stativă, au fost amendaţi după un conflict cu poliţiştii chemaţi de personalul unui fast-food pentru că ce cei doi parlamentari au refuzat să poarte mască de protecţie.

Dacă vreți să fiți la curent cu știrile din județul Constanța, ne puteți urmări și pe Facebook:
energia residence
Constanta-financiara-sigla-jpg

Leave a Reply

Your email address will not be published.