Portretul lui Paul Haidu-Gerea, mircistul de aur

De la înălţimea performanţelor greu de egalat în viitor de către alt licean, Paul Haidu-Gerea, proaspăt absolvent al Colegiului Naţional „Mircea cel Bătrân” şi medaliat cu aur la Olimpiada Internaţională de Chimie din Thailanda, priveşte nostalgic către anii pe care i-a petrecut printre substanţe şi eprubete, dar şi, mai puţin, e drept, alături de colegii lui de generaţie.

Iţi priveşte oarecum mirat uimirea în faţa reuşitelor lui şi se întreabă cu o sinceritate debordantă de ce subiectele de la Olimpiada Internaţională de anul acesta nu au fost mai grele. Unsprezece probleme, desfăşurate pe 54 de pagini de rezolvat în cinci ore nu i se pare o provocare pe măsura aşteptărilor lui. Şi atunci te întrebi ce taine ascunde succesul acestui tânăr, cu un palmares pe care nici măcar nu ţi l-ai fi putut închipui: Premiul I la Olimpiada Naţională de Chimie şi calificat în lotul naţional la Olimpiada de Ştiinţe pentru Juniori în clasa a VIII a, Premiul I la Olimpiada Naţională de Chimie şi calificare în lotul naţional la Olimpiada de Ştiinţe a Uniunii Europene (EUSO), calificare în lotul naţional la Olimpiada de Ştiinţele Pământului în clasa a IX a, medalie de argint la Olimpiada Internaţională de Chimie de la Baku, în Azerbaidjan şi tot medalie de argint la Olimpiada Internaţională „Mendeleev”, în clasa a 10 a, două medalii de aur în clasa a XI a obţinute la Olimpiada Internaţională de Chimie de la Tbilisi, în Georgia şi la Olimpiada Internaţională „Mendeleev”. Şi pentru că „Finis coronat opus”, nu putea termina liceul decât în mod desăvârşit, obţinând pentru România medalia de aur la Olimpiada Internaţională de Chimie din Thailanda.

Când îl întrebi care ar fi reţeta acestui parcurs impresionant, rememorează începuturile relaţiei lui cu chimia, începuturi care se leagă inevitabil de numele celei care l-a călăuzit timp de şase ani, începând din clasa a VII a, profesoara Monica Dumitru. Revoltător de modestă, fidelă laboratorului în care creează miracole şi şlefuieşte genii, ea deţine reţeta echipei perfecte, cea pe care a format-o cu Paul Haidu-Gerea, asemeni unei reacţii chimice în care termenii din cele două părţi ale egalului se echilibrează în mod absolut. Pasiune şi muncă de ambele părţi, iar munca se măsoară în sute de ore; despre asta se poate vorbi dacă vrem un răspuns la întrebarea „de ce?”.

În Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân” şi, se vede de atâţia ani că şi în ţară, numele lui Paul şi al profesoarei Monica Dumitru nu pot fi separate şi ajungi să îi cunoşti chiar înainte de a-i întâlni.

Viitor student la Universitatea Stanford din Statele Unite, Paul promite ca va reveni în ţară ca să mai adauge nişte cuvinte la povestea sa cu chimia începută cu atâta vreme în urmă.

energia residence
Zen Residence
comprest util asfalt dobrogeaLeave a Reply

Your email address will not be published.

Următorul articol

Valentin a fost ucis în zona campusului Henri Coandă, cu o lovitură de pumn. Criminalul este necunoscut și liber

Tue Jul 18 , 2017
Un tânăr din Slobozia a murit pe patul de spital, în urma unei altercații spontane în Constanța. „Băiatul participase la Festivalul «Neversea» organizat la Constanța, iar la finalul evenimentului acesta a avut o altercație cu un scandalagiu, care l-a lovit cu pumnul în față și l-a trântit la pământ. O […]