Posibile cazuri de coronavirus în România. Oameni în carantină. Politicienii vor să interzică avioanele care vin din Italia

coronavirus

O bătrână care s-a întors din Italia este suspectă de coronavirus, iar alte trei persoane au fost puse deja în carantină.

Femeia a apelat servicul de urgență 112 imediat după ce a coborât din autocarul cu care s-a întors în România din Italia. Ea a anunțat a intrat în contact cu o altă conațională, care avea grijă de o bătrână internată într-un spital aflat în carantină din cauza coronavirusului, spune Denisa Irimia, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Buzău.

„În momentul de față, suspecta a fost preluată de o ambulanță și transportată la Spitalul Județean de Urgență din Buzău, unde cel mai probabil va rămâne în această noapte și va fi monitorizată de către medicii specialiști”, a mai adăugat Irimia. Acea româncă ar fi acuzat stări febrile și speriată, buzoianca, a alertat autorităților.

Autocarul a fost oprit în Buzău, urmând ca toate instituțiile implicate, în cadrul ședinței convocate, să stabilească măsurile care trebuie luate.

Alte trei persoane care au călătorit cu un microbuz din Italia în România au fost plasate în carantină în orașul Galați. Este vorba despre doi bărbați și o femeie care au plecat din Brescia, potrivit Mediafax.

Potrivit prefectului județului Galați, cei trei au fost preluați de autorități de la intrarea în județ și au fost transportați la spațiul de carantină. Primele teste nu indică prezența coronavirusului și niciunul dintre cei trei nu are simptomele bolii, precizează autoritățile.

„Trei persoane au venit cu un microbuz din Italia, mi s-a spus că din Brescia. La Galați au ajuns doi șoferi și o pasageră, au fost preluați de autorități. Ei sunt bine, la primul consult nu prezintă nici un simptom. Conform regulamentului, ei intră în carantină. Oamenii au cooperat cu autoritățile, au înțeles situația. Nu au umblat liberi pe stradă, au fost preluați de la limita de județ și transportați la spațiul de carantină”, a explicat, prefectul județului Galați, Gabriel Avramescu.

Cei trei au călătorit în același microbuz cu femeia din Buzău care a alertat autoritățile buzoiene susținând că a intrat în contact cu o persoană bolnavă. Din primele informații, se pare că nici femeia nu are simptomele coronavirusului. De asemenea, în ultimele zile în județul Galați au ajuns mai multe persoane care au plecat din Italia. Niciuna nu este din zonele afectate de coronavirus, spuns autoritățile gălățene.

„Cei trei care au ajuns la Galați au fost în același microbuz cu femeia de la Buzău. Din câte mi s-a spus, femeia nu are simptomele coronavirusului, se pare că a făcut un atac de panică după ce a aflat că în Italia a intrat în contact cu o persoană care ar putea avea virusul. Și ea a fost izolată. La Galați sunt mai multe persoane venite din Italia zilele acestea, în județ și în oraș, dar nu sunt venite din zonele de carantină”, a precizat prefectul Avramescu.

Numărul de infecții cu coronavirus în Italia a depășit 100, după ce duminică au fost confirmate 44 de cazuri noi, scria CNN. Majoritatea cazurilor este concentrată în regiunile nordice din Lombardia (89 de cazuri).

În Lombardia sunt peste 176.000 de români. La această oră, 11 localităţi italiene sunt în carantină.

Fostul președinte Traian Băsescu a declarat duminică seară, la B1TV, că în opinia sa „nu are cum să nu intre” coronavirusul în România ținând cont de răspândirea virusului în Italia, țară unde trăiește una din cele mai mari comunități de români din afara granițelor.

Coronavirusul va intra si in Romania pentru ca sunt un milion de romani in Italia, nu are cum sa nu intre. Nu ai cum sa stapanesti acest virus daca ai circulatie de oameni. Deci trebuie sa ne pregatim pentru ce-i mai rau. Asa se si procedeaza, se ia varianta cea mai rea, daca putem sa-i facem fata. Marea problema vor fi locurile de cazare in spitale. Putem transforma scoli in locuri de dus bolnavii. Eu as face-o azi, acum (cursele aeriene Italia-Romania, n.red.). Le-as spune ‘Dragilor, avioanele cu care ati venit nu au scara, inapoi‘”, a zis Băsescu.

Fostul presedinte a apreciat ca „probabil va ajunge la rang de pandemie” la nivel global, „virusul asta pare a avea o capacitate incredibila de a se raspandi si de a imbolnavi comunitati intregi”.

Șeful interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat duminica seara la Antena 3 că in opinia sa este o chestiune de zile până la apariţia unui caz de infectare cu coronavirus în România, “ţinând cont că a doua patrie a românilor a devenit Italia”. “Nu ştiu dacă suntem pregătiţi”, a adaugat acesta.

Leave a Reply

Your email address will not be published.