Povestea Cazinoului, spusă chiar de el: „Blestemul meu este nemurirea”

Cazino suflet pierdut

Cazinoul din Constanța și-a spus povestea, în fața a sute de constănțeni și turiști.

Sâmbătă, 8 septembrie, aceștia au fost martorii unui spectacol de teatru inedit, intitulat „Cazino, suflet pierdut”. Zeci de actori, dansatori, dar și elevi de la Colegiul Național de Artă Regina Maria din Constanța, sub bagheta dirijorului Iulian Enache, au prezentat povestea celei mai celebre ruine din Constanța. Pe fundal s-a auzit povestea clădirii, de la începuturi până azi, dar au rulat și imagini din toți acești ani.

Spectacolul, cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național și organizat de Asociația Culturală Georgiana Rusu, în parteneriat cu Teatrul de Stat Constanța și cu Primăria Municipiului Constanța, și-a propus punerea în valoare, prin mijloace artistice, a clădirii emblematice a Constanței, declarată cea mai frumoasă clădire în stil Art Nouveau din România, aflată, din păcate într-o avansată stare de degradare.

cazino suflet pierdut

Am vrut să informăm pe cei care nu știu povestea Cazinoului. O facem cunoscută prin acest spectacol”, a spus Georgiana Rusu, organizatorul evenimentului.

Spectatorii au aflat multe lucruri pe care, cel mai probabil, mulți dintre ei nu le cunoșteau. Au aflat despre controversele acerbe între arhitecții care au conceput planurile, despre construcția falezei pe care se află Cazinoul la ordinul și după planurile lui Anghel Saligny, din pământul excavat la lucrările întreprinse pentru realizarea Portului Constanta, dar și despre scandalul iscat la jumătatea lucrărilor de construcție, care au determinat schimbarea arhitectului șef. Au aflat și despre legendele privind forma de dric pe care o are Cazinoul și desenele existente pe pereții Cazinoului, similare celor de pe dricurile începutului de secol XX, despre poveștile referitoare la îmbogățirea rapidă a unora și falimentul altora, dar și despre poveștile de dragoste iscate în Cazinou. Nu au lipsit relatări despre tragediile celor care și-au luat viața aruncându-se în mare, după ce pierdeau averi, redate de presa vremii. Au fost parcurse momentele istorice în care Cazinoul a fost transformat în spital de campanie, când a fost afectat de bombardamentele care vizau portul Constanța, perioada comunistă, în care a fost transformat în local de lux, plasat strategic în drumul marinarilor străini ale căror nave acostau în port și care își cheltuiau banii pe mâncăruri și băuturi fine, dar și pe damele de companie de la intrare în portul Constanța.

Concluzia spectacolului este că, deși a trecut prin mai multe epoci, războaie și chiar bombardamente, Cazinoul a reușit să stea în picioare. Acum, însă, din cauza birocrației, este o ruină.

La final, spectatorii au fost rugați să semneze dacă sunt de acord cu reabilitarea cazinoului, iar voturile au fost strânse în două urne. „Constanța trebuie să aibă grijă de Cazino. Din păcate, trăim într-un oraș care a decăzut foarte mult”, a spus unul dintre ei. „Am putea să îi inspirăm pe cei care se ocupă de Cazino”, a spus altcineva. „Eu, dacă aș fi Cazinoul, mi-aș lua catrafusele și aș pleca”, a mai spus un domn. Cei mai mulți însă și-au exprimat dorința ca această clădire simbol pentru Constanța și România să fie reabilitată cât mai curând.

Regia spectacolului a fost semnată de Iulian Enache, actor și regizor al Teatrului de Stat Constanța, iar scenariul de Georgiana Rusu. Din distribuție au făcut parte următorii actori și balerini: Petronela Olimpia Iordache, Claudiu Alexandru Săplăcan, Anna Van Haaren, Cristian Alexandru Panduru, Ștefan Cristea Gheorghiu, Andreea Daniela Pieptea, Iulian Nicolae Ghencea, Renata Soares, Luiza Martinescu, Cosmin Mihale, Dana Trifan Enache, Robert Teodor Dobre. Alături de ei s-au aflat elevi ai Colegiului Național de Arte „Regina Maria” din Constanța.

Organizatorii le mulțumesc elevilor Colegiului Național de Arte „Regina Maria” din Constanța care au participat la spectacol, și anume: Vlad Boloagă, Andrei Calu, Andreea Ciurea, Andrei Ciurea, Ioana Chesoi, Rebeca Chiriac, Maria Floroiu, Beatrice Marciuc, Sînziana Mocanu, Daria Panaite, Gabriel Roșu, Ionuț Roșu, Ada Rusu, Gabriel Sandu, Roberto Savu, Nicoleta Zghibarță.

Proiectul a fost cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național și are un buget de 61.500 lei, din care 55.000 lei sunt fonduri AFCN, iar 6.500 lei reprezintă contribuția proprie a Asociației Culturale Georgiana Rusu.

Pe lista neagră

Anul 2018 a fost declarat Anul European al Patrimoniului Cultural. În luna martie, Europa Nostra, principala organizație de patrimoniu din Europa, și Institutul Băncii Europene de Investiții au inclus Cazinoul din Constanta pe lista celor mai periclitate 7 situri de patrimoniu din Europa, alături de Bisericile post-bizantine din Moscopole și Vithkuq, Albania; Centrul istoric din Viena, Austria; Monumentul Buzludja, Bulgaria; Mănăstirile și schitul David Gareji, Georgia; Orfelinatul grec Prinkipo, Insula Prinților, Turcia, și Fabrica de gheață Grimsby, Marea Britanie.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Gala de premiere a FITIC 2018 – lista câștigătorilor

Dum sept. 9 , 2018
Cea de-a treia ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru Independent de la Constanţa s-a încheiat sâmbăta seara, când marea familie de iubitori ai teatrului a aplaudat câştigătorii FITIC şi prestaţia extraordinară a Orchestrei Simfonice Bucureşti şi a lui Radu Gheorghe, în „Ucenicul vrăjitor”. După opt zile în care s-au desfăşurat […]
gala fitic

V-ar putea interesa și: