„Povestiri culese” cu Maia Morgenstern și Cătălina Mihai – un spectacol despre viață, iubire, creație și efemeritate VIDEO

povestiri culese constanta

Ori de câte ori auzi că un nume mare al scenei teatrului vine în provincie, te dai peste cap și încerci să ajungi la spectacol. Dacă ești pasionat de arta spectacolului, desigur. Vezi cu cine poți lăsa copiii, scoți o haină frumoasă din șifonier, îți speli chiar și mașina prăfuită în drumețiile zilnice prin orașul ce arată post apocaliptic de câteva luni și pornești spre sala de teatru. În acest caz, Teatrul de Stat Constanța, gazda de vineri, 3 septembrie 2021, a spectacolului „Povestiri culese”.

Maia Morgenstern, în rolul principal, Cătălina Mihai, în rolul secundar, și George Remeș, producător și, bănuim, „creierul” regiei colective a spectacolului după piesa din 1996 a lui Donald Margulies. Nu ai nevoie de mai mult pentru ca, timp de două ore, să intri în viața personajelor Ruth și Lisa și să îți reamintești propriile povești de viață atunci când bătrâna profesoară ori tânăra discipolă își deapănă amintirile. Dacă atunci când am citit prezentarea spectacolului mi-o puteam deja imagina pe Maia Morgenstern interpretându-și rolul (căci marii actori intră în mintea și în inima noastră și știm deja, în sensul bun, la ce să ne așteptăm, le savurăm inflexiunile vocii înainte de a le auzi și le admirăm flămând gesturile înainte de  a le face), surpriza serii a fost Cătălina Mihai. Tânăra actriță urca pe scenă cu o carte de vizită interesantă: câștigătoare a premiului Gopo, secțiunea Tânăra Speranță, pentru prestația din filmul „Heidi”, regizat de Cătălin Mitulescu.  Eram curioasă să văd cum va reuși să dea replica maestrei… Și am admirat, de la un capăt la celălalt al spectacolului, jocul său actoricesc, perfect integrat în dinamica piesei, fără exagerări, firesc și dezinvolt. Am avut senzația de câteva ori că ambele actrițe joacă un rol dublu: rolul dat de regizor și propria viață. M-am întrebat de câteva ori dacă sprânceana ridicată critic, fruntea încrețită a uimire sau vocea trecând de la autoritate la admirație a Maiei Morgenstern sunt doar elemente ce conturează personajul Ruth dăscălind aspiranta la celebritatea literară, pe Lisa, sau sunt ale actriței Maia Morgenstern care face un curs de teatru ad-hoc cu Cătălina Mihai și este încântată de rezultatele elevei sale. Oricum am privi, jocul celor două te absoarbe timp de două ore și te face să meditezi la cursul vieții, la iubire în variate forme – erotică, părintească, filială, de la mentor la discipol și, invers, de la învățăcel la maestru -, la creație și la zbaterile creatorului, la efemeritate.

Mai mult însă, când mergi la teatru în Constanța, te simți ca în familie. Ai șansa de a vedea multe chipuri cunoscute, parte a unei comunități restrânse care nu era la acea oră la concertele de pe plajă. Știi că acești oameni vor fi aici și iarna și ori de câte ori li se va propune ceva interesant. Știe acest lucru și directorul teatrului, d. Erwin Șimșensohn, cel care vorbește cu multă pasiune despre proiectele sale, care păstrează modestia în fiecare apariție, arătându-ne că se pot face lucruri frumoase și la Constanța. Și am mai observat ceva: câțiva tineri, unii dintre ei liceeni (foști elevi pe care i-am observat discret datorită măștii), pasionați de teatru, erau acolo. Și astfel am avut senzația că se păstrează o flacără aprinsă. Tinerii aceia au aplaudat și ei, în picioare, la finalul spectacolului, minunatele actrițe. Au învățat asta de la publicul mai bătrân. Au învățat, de la Erwin Șimșensohn, că se oferă flori cu mult respect și recunoștință. Au învățat de la George Remeș, regizorul piesei, o lecție a modestiei, acesta neurcând pe scenă la final, ci rămânând discret în lojă. Aceeași lecție a modestiei și-au însușit-o de la Maia Morgenstern, care nu a dorit să culeagă avidă toate aplauzele și l-a chemat insistent pe George Remeș pe scenă, reamintindu-ne astfel tuturor că orice piesă de teatru este mai mult decât jocul actoricesc propriu-zis. Am simțit că piesa s-a prelungit, emoționant, în public. Ruth îi preda ștafeta Lisei, Maia Morgenstern o aplauda pe Cătălina Mihai, iar publicul cu experiență preda ștafeta publicului tânăr. Un alt fel de catharsis. 

P.S. Erwin Șimșensohn a declarat că spectacolul „Povestiri culese” va fi programat cât de des se poate în viitoarea stagiune a Teatrului de Stat Constanța.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul următor

Vergil Chițac, mesaj despre „un eveniment grandios”: „A reușit să ne redea speranța că, în cele din urmă, totul va fi bine”

Dum sept. 5 , 2021
Primarul Constanței, Vergil Chițac, a postat, azi, pe pagina sa de Facebook, un mesaj despre trupa suedeză ABBA. Formația s-a reunit, iar acest lucru i-a dat edilului speranța că totul va fi bine. „Dragi prieteni, preocupați cu încrâncenarea cotidiană, am trecut cu vederea unul dintre cele mai grandioase evenimente din […]
Vergil Chitac

V-ar putea interesa și: