Prefectul George Niculescu dă o lecție de transparență și profesionalism

george niculescu prefect constanța

Am reproșat în multe rânduri aleșilor locali și funcționarilor publici lipsa de transparență și de comunicare. Consilierii locali, de exemplu, sunt obligați prin lege să depună rapoarte de activitate, o dată pe an, dar majoritatea ignoră acest lucru, în disprețul cetățenilor. Cei care lucrează în privat știu însă că rapoartele de activitate sunt cerute de șefi nu anual, ci lunar, săptămânal sau poate zilnic.

Prefectul George Niculescu a surprins astăzi cu un gest pe care nu l-am mai văzut până acum în vreo prefectură sau primărie: a prezentate presei și constănțenilor raportul său de activitate pe săptămâna trecută. A făcut acest lucru și pentru că provine din mediul privat, dar și din respect pentru cei pe care îi reprezintă.

Noi, cei de la Constanța 100%, salutăm acest gest și ne dorim să fie copiat de toți cei care sunt plătiți din bani publici și au puterea de a ne schimba viața în bine: primari, parlamentari, consilieri locali și județeni, șefi de instituții deconcentrate.

Prefectul amintește, în raportul său, că activitatea va sta sub două coordonate, pe care le-a amintit încă de la ceremonia de învestire: interesu cetățeanului și domnia legii. A prezentat apoi principalele activități din fiecare zi.

Vă invităm că citiți în întregime, mai jos, raportul trimis de prefect.

„Stimați locuitori ai județului Constanța,
 
De la momentul preluării mandatului de prefect al județului Constanța, am anunțat că activitatea mea va sta sub semnul a două coordonate: interesul cetățeanului și domnia legii. De asemenea, afirmam că voi acționa public cu deplină transparență în activitatea administrativă pe care o voi desfăşura și că voi fi un partener de dialog și de colaborare cu toate structurile administrației publice şi cu organizațiile societății civile. Indiferent cât de scurt sau de lung va fi acest mandat, îmi propun să desfășor o activitate transparentă și cu deschidere față de public. Acest fapt va fi posibil prin informări periodice despre activitatea desfășurată, în calitatea mea de prefect al județului Constanța.
Începând de astăzi, vă prezint activitatea pentru primele zile, măsurile luate, întâlnirile, astfel încât voi încerca să vă familiarizez cu tot ce înseamnă activitatea Prefecturii, dincolo de ușile acestei instituții. Am ales să vă prezint cum decurg primele zile la Prefectura Constanței, pe scurt, prin prezentarea unui „Jurnal al Prefectului de Constanța”.
 

 
Luni, 06 ianuarie:
Am coordonat ședința de lucru cu fiecare departament din cadrul Instituției Prefectului județului Constanța în parte, respectiv Serviciul Juridic – Achiziții, Serviciul Monitorizarea Serviciilor Publice Deconcentrate, Serviciul Financiar – Contabil, Biroul de Informare, Relații cu Publicul si Secretariat. Drept concluzie, vă informez că Instituția Prefectului Județului Constanța ARE NEVOIE URGENȚĂ DE DIGITALIZARE. Acest lucru înseamnă registratură electronică, doar așa urmând să putem repartiza și menține un control corect asupra tuturor documentelor de intrare și de ieșire din instituție. În același timp, se va înlesni fluxul documentelor între departamentele instituției.
 
Marți, 07 ianuarie:
Am organizat o întâlnire de lucru la sediul Prefecturii cu reprezentanții ABADL, DSP și DVS. Împreună, am decis monitorizarea săptămânală a parametrilor calitativi ai apei din zona epavei, prin efectuarea de analize chimice și bacteriologice. În plus, am cerut o evaluare a riscurilor din perspectiva fiecărei instituții cu capacitate de control. De asemenea, în aceeași zi am participat și la o întâlnire de lucru la sediul APMC, la discuții participând directorul APMC, Costel Stanca, precum și directorul ANR, Cosmin Dumitrache. Vă informez că la această întâlnire, tema discuțiilor a constituit-o situația navei eșuate în Portul Midia. Drept concluzie, vă aduc la cunoștință faptul că este în desfășurare procedura de licitație în vederea contractării serviciului de ranfulare a navei din Portul Midia.
 
 
Miercuri, 08 ianuarie:
La sediul Instituției Prefectului, am primit vizita mai multor primari din județul Constanța și am desfășurat mai multe activități administrative curente. De asemenea, am dialogat cu reporterii unor televiziuni de știri pe teme diverse.
 
Joi, 09 ianuarie:
Am organizat, la sediul Instituției Prefectului, o întâlnire de lucru cu reprezentanții AJPIS. Sunt în măsură să vă informez că pe agenda de lucru au fost trecute două puncte, respectiv identificarea rapidă a unei soluții în vederea acordării despăgubirilor bănești sinistraților din comuna Mihai Viteazu și cooperarea între cele două instituții, în vederea depunerii spre finanțare, din fonduri europene, a unor proiecte.
 
Vineri, 10 ianuarie:
Am participat la o ședință de lucru desfășurată la sediul Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Autovehiculelor. Un alt punct important în agenda de lucru a fost o întâlnire, la sediul Instituției Prefectului, cu directorul ACN și primarul comunei Cumpăna, Mariana Gâju. Vă informez că mi-a fost prezentată situația lucrărilor de consolidare a malului, tot ceea ce au întreprins autoritățile locale și centrale până în prezent în vederea consolidării malului care pune în pericol mai multe locuințe și, foarte important, vieți omenești. Am cerut informare zilnică privind această situație, deoarece am înțeles gravitatea situației și am decis să mă implic pentru grăbirea lucrărilor. Tot vineri, vă aduc la cunoștință că, în urma sesizărilor din partea reprezentanților mass – media, am cerut conducerii Gărzii de Mediu verificarea informațiilor privind deversarea de materiale de construcții în lacul Siutghiol și identificarea zonei în care s-a făcut acest lucru.
 
Doresc să subliniez faptul că sunt pregătit să folosesc toate pârghiile legale pentru a veni în sprijinul fiecărui cetățean al județului Constanța.”

George Niculescu, prefectul județului Constanța

Articole recente

sprijina-jurnalismul-independent
Constanta-financiara-sigla-jpg

Leave a Reply

Your email address will not be published.