Prefectura Județului Constanța solicită expertiza specialiștilor din Ministerul Culturii pentru evaluarea situației șantierului de pe Bulevardul Tomis 49A

prefectul Constanței, George Niculescu
Prefectul Constanței, George Niculescu

Ca urmare a declarațiilor contradictorii ale autorităților locale responsabile de conservarea patrimoniului cultural local, Prefectul Județului Constanța, George Niculescu, a solicitat o comisie de expertiză de la Ministerul Culturii, pentru a face o evaluare a verificărilor minuțioase pe șantierul de pe Bulevardul Tomis numărul 49A. Rezultatul acestui demers va fi prezentat ulterior presei.

Astfel, joi, pe data de 30.01.2020, la invitația Prefectului Județului Constanța, Secretarul de Stat în Ministerul Culturii, domnul Liviu Brătescu, a cărui expertiză vastă în subiecte ce țin de istoria națională reprezintă un suport imens pentru conservarea patrimoniului constănțean, va avea o întrevedere cu echipele locale de la Direcția Județeană de Cultură și de la Muzeul de Istorie Națională și de Arheologie pentru a stabili exact pașii care au fost urmați de autoritățile locale pentru a se asigura că orice risc de distrugere a unor obiecte de patrimoniu este eliminat.
Concluziile acestei vizite în teren vor fi cuprinse în raportul pe care Prefectul îl pregătește, încă de săptămâna trecută pentru a-l prezenta opiniei publice, fiind astfel, primul demers de transparentizare a modalității în care autoritățile locale conlucrează în vederea conservării patrimoniului local în contextul dezvoltărilor urbane.

„Rolul prefectului este de a se asigura că instituțiile funcționează corect. Prefectul nu dă avize de construcție. Prefectul nu votează PUZ-urile. Dar prefectul este cel care în situații specifice precum cea a proiectului de pe Bulevardul Tomis, se asigură că legea e respectată de toate părțile implicate. Acesta este mandatul meu. Acestea sunt principiile mele și intenția mea este să extind această anchetă pentru toate șantierele din Constanța unde ne putem lovi de spețe similare pe viitor. Intenția mea este să avem o imagine de ansamblu cu toate datele, astfel încât să punem în discuție situația specifică a lipsei PUG-ului nou al orașului Constanța. Este inacceptabil să nu avem o serie de principii clare de dezvoltare a orașului care să țină cont de specificul constănțean, în care vestigiile fac parte din identitatea acestui oraș. După întocmirea acestui raport voi convoca o întâlnire de lucru cu arhitectul șef și cu reprezentanții Primăriei Municipiului Constanța pentru a tranșa subiectul PUG-ului și pentru a înțelege de ce suntem în această situație.”, declară George Niculescu, Prefectul Județului Constanța.

IPJ Constanța a declarat că, în urma cercetărilor cu privire la găsirea unor fragmente de obiecte care ar putea avea o anumită valoare arheologică, polițiștii din cadrul Secției 3 au continuat verificările privind legalitatea activităților de excavare și depozitare a materialelor arheologice, context în care s-a stabilit că nu au fost respectate cerințele prevăzute în autorizația de construire.

În cauză, a fost deschis dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de executare fără autorizație de construire sau de desființare, conform Legii 55/1991.

În autorizația de construcție era prevăzut si aspectul – în cazul în care se găsesc (pe parcursul săpăturilor) vestigii arheologice, trebuie sa sisteze lucrările și să anunțe Direcția Județeană de Cultura în vederea conservării.

Având în vedere că în șantierul de lucru, privind construcția unui imobil pe terenul situat în municipiul Constanța, există posibilitatea existenței de materiale arheologice, s-a dispus măsura opririi temporare a executării tuturor lucrărilor până la definitivarea cercetărilor, au precizat reprezentanții IPJ Constanța.energia residence
Dacă vreți să fiți la curent cu știrile din județul Constanța, ne puteți urmări și pe Facebook:
Constanta-financiara-sigla-jpg

Un comentariu

  • Avizul de construire se emite de Direcția județeană de cultură, care, în funcție de zona respectivă, stabilește condiții precise beneficiarului la începerea lucrarilor: anunțarea la Direcție cand demarează începerea lucrărilor de la primele manevre asupra solului, supravegherea arheologică cu contract , ce il obliga pe beneficiar sa anunte la rândul lui si Muzeul de istorie, altele.
    Multe condiții specifice pentru zona patrimonial-cultural-istorica nu au fost îndeplinite, dar, în nici un caz arheologii nu pot interveni fără o baza contractuala acceptata de proprietar.
    Toata aceasta zbatere pentru istorie, chipurile, este de fatada, electorala chiar, pentru că în ultimii 10 ani, s-a construit haotic și neasumat, fără nici o verificare concreta in teren. De aceea imi exprim dezgustul , chiar sila pentru politizarea si castigarea capitalului electoral dintr-o cauza de altfel nobila. Dl Chitac s-a ratacit in subiect si a antrenat dispute pe care acum autoritățile nu le mai pot gestiona, chiar cu venirea unui oarecare politician de la minister, care sa faca ce habar nu are.
    Politizarea culturii este un dezastru!

Leave a Reply

Your email address will not be published.