Premieră în medicină: chirurgii au transplantat cu succes primul ochi la o persoană în viață

Pacientul și doctorul. Sursă foto: Foto: NYU Langone Health

O echipă de chirurgi de la un spital din New York a efectuat cu succes primul transplant total de ochi din lume la o persoană în viaţă, scrie CNN, citat de Știrile ProTV.

După ce un accident de muncă a dus la pierderea ochiului stâng și a unei părți a feței, Aaron a ajuns primul pacient care a primit un transplant de ochi.

Când Meagan, soția bărbatului, a privit pentru prima dată în noul ochi al bărbatului a observat umflătura de după operație și a văzut că ochiul era maro. Aaron are în mod natural ochi de un albastru oceanic.

De asemenea, el a făcut un transplant de piele. „A fost un sentiment nebunesc, minunat, ciudat, ciudat, extatic, fericit”, a spus Meagan. „Eram fericită că a reușit să treacă cu bine și totul a fost bine în acel moment”.

O echipă formată din peste 140 de chirurgi, asistente medicale şi alţi profesionişti din domeniul sănătăţii de la spitalul NYU Langone au finalizat procedura de transplant, care a durat aproximativ 21 de ore, în luna mai, se arată într-un comunicat al spitalului publicat joi, 9 noiembrie.

Ochiul lui Aaron prezintă acum semne „remarcabile” de sănătate, potrivit echipei sale medicale. Deși nu poate vedea cu ochiul, el rămâne cu speranța că vederea ar putea veni cu timpul și că procedura sa, prima de acest fel, ar putea contribui la progresul medicinei de transplant.

„Aceasta este cu adevărat cea mai mare speranță a mea”, a spus Aaron. „Dacă voi putea să văd cu el, este grozav. Dar dacă va da startul următoarei căi în domeniul medical, atunci sunt de acord.”

Văzând noul ochi și noua față a lui Aaron „nu a fost un șoc la fel de mare” ca atunci când l-a văzut în noaptea accidentului, a spus Meagan.

Aaron, un veteran militar în vârstă de 46 de ani stabilit în Arkansas, lucra ca instalator și în iunie 2021 s-a atins accidental de un fir sub tensiune.

Șocul electric mortal de 7.200 de volți i-a provocat lui Aaron răni extinse la nivelul feței: ochiul stâng, întregul nas și buzele, zona obrazului stâng și bărbia, precum și brațul stâng.

Când soția a aflat despre accident a mers la spital pentru a vedea în ce stare este soțul ei. 

Meagan își amintește că îi spunea lui Aaron „să fie atent” în fiecare dimineață înainte de muncă. Ea încă se gândește la dimineața accidentului și se întreabă dacă i-a spus „să fie atent” în acea zi.

Meagan a rămas alături de Aaron în timp ce acesta a fost transportat la diferite centre medicale pentru mai multe îngrijiri intensive, pentru operații de reconstrucție și pentru a-i fi amputat brațul stâng.

„Îi puteam vedea orbita ochiului și totul. Îi vedeam craniul și cred că asta a fost partea care m-a cam speriat. Eram ca și cum„Oh, Doamne, fața lui a dispărut“”, a spus ea.

Aaron a spus că nu își amintește deloc accidentul.

Dr. Eduardo Rodriguez, directorul programului de transplant de faţă de la spitalul NYU Langone efectuase până atunci patru transplanturi de faţă.

El a declarat că este „remarcabil” faptul că Aaron a supravieţuit.

„Să-l vezi mergând, după ce a fost complet la pământ în spital – insuficienţă a sistemului multiorganic, tub de respiraţie, va supravieţui, va avea leziuni neurologice – să-l vezi fără niciuna dintre aceste sechele, este foarte impresionant”, a declarat dr. Rodriguez pentru CNN.

Bărbatul continuă să fie monitorizat îndeaproape şi trebuie să ia în continuare medicamente pentru a reduce riscul ca organismul său să respingă transplantul.

Sursa: CNN


Puteți urmări Constanța 💯% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Se oprește apa pe mai multe străzi din Valu lui Traian

vin nov. 10 , 2023
În scopul îmbunătățirii infrastructurii de apă potabilă din localitatea Valu lui Traian, județul Constanța, se vor desfășura lucrări de investiții în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare (POIM), Proiectul de Dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în aria de operare a SC RAJA SA Constanta în perioada 2014- 2020.  […]

V-ar putea interesa și: