Preoții militari sunt comemorați

Preot Belizarie Popescu
Preot Belizarie Popescu

La împlinirea a 100 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial, Arhiepiscopia Tomisului, prin Departamentul Cultural-Educațional, demarează partea a doua a proiectului: „Preoți militari dobrogeni în Primul Război Mondial”. În acest demers ni s-au alăturat: Episcopia Tulcii, Episcopia Sloboziei și Călărașilor, Asociația Culturală „Astra Dobrogeană”, Filiala Constanța a Muzeului Militar Național, A.S.C.O.R – Filiala Constanța și Filiala Județeană Constanța a Asociației Naționale Cutul Eroilor „Regina Maria”. Reamintim că prima parte a proiectului s-a desfășurat în perioada 24 ianuarie – 6 martie.

Programul comemorărilor este următorul:

9 iunie 2016 – Parohia Mereni, jud. Constanța – preotul Belizarie Popescu

19 iunie 2016 – Parohia Grivița, jud. Ialomița – eroul Areta Teodorescu

10 iulie 2016 – Catedrala Arhiepiscopală din Constanța – preotul Ioan Grigorescu

17 iulie 2016 – Biserica „Sfinții Împărați” din Hârșova – preotul Vasile Vasilescu

23 iulie 2016 – Mănăstirea Dervent, jud. Constanța – comemorarea preoților militari din fostul Cadrilater: preotul Carol Voinea (Silistra), preotul Ioan Popescu (Bazargic), preotul Ioan Bădașcă (Silistra) și preotul Nicolae Ilie (Turtucaia)

7 august 2016 – Petroșani, jud. Constanța – preotul Gherman Blănaru

21 august 2016 – Adamclisi, jud. Constanța – preotul Damaschin Popescu

27 august2016 – Dumești, jud. Vaslui – Mareșalul Constantin Prezan

29 august 2016 – Cimitirul de onoare de la Şumenţi, Bulgaria (Turtucaia) – 100 de ani de la Bătălia de la Turtucaia, încheiată dezastruos pentru trupele române care luptau împotriva celor bulgare și germane. Slujbă de pomenire pentru soldații căzuți în luptele de la Turtucaia

6 septembrie 2016 – Parohia „Sf. Gheorghe”, Tulcea – comemorarea preoților militari din jud. Tulcea

29 septembrie 2016 – Măcin, jud. Tulcea – comemorarea preoților militari din jud. Tulcea

17 octombrie 2016 – Centrul Eparhial Tomis, Constanța – Simpozion comemorativ și lansarea cărții: „Preoți militari dobrogeni în Primul Război Mondial” – încheierea proiectului.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Încep Zilele orașului Ovidiu și Festivalul Cântecului Popular „Elena Roizen”

joi iun. 9 , 2016
În perioada 10 – 12 iunie 2016 în orașul Ovidiu au loc Festivalul Cântecului Popular „Elena Roizen”, ediția a IX-a și Zilele Orașului Ovidiu, ediția a VIII-a. Organizatorii evenimentelor, Primăria orașului Ovidiu, Consiliul Local Ovidiu și Centrul Cultural „Elena Roizen” au pregătit spectacole și activități pentru toate categoriile de vârstă, […]

V-ar putea interesa și: