Preotul aromân Haralambie Balamace, un martir al neamului românesc, ucis cu sălbăticie la îndemnul unui mitropolit grec, va fi omagiat la Constanța

Preotul aromân Haralambie Balamace, un martir al neamului românesc,  ucis cu sălbăticie la îndemnul unui mitropolit grec, omagiat la  Constanța

Asociația Culturala „Harlequin Diversitate” împreună cu Filiala 1 SCMD Constanta, organizeaza joi, 30 iunie, ora 18.00, in incinta Restaurantului „Harlequin by the Lake”, din Bulevardul Mamaia nr. 341 D, un eveniment cultural omagial, dedicat memoriei celui care a fost Preot Haralambie BALAMACE, erou martir al neamului romanesc, exponent de seama romanismului la sud de Dunăre.

Evenimentul este organizat de Muzeul National Taranului Roman si Institutul „Fratii Golescu”, având ca parteneri Asociația Culturala „Pro Basarabia si Bucovina”.

Invitat la eveniment este Pano Bacalli, președintele Fundatiei „Nicolae Iorga” din Saranda, Albania. Moderator va fi col (r) dr. Robert Stanciugel, istoric.

Haralambie Balamace s-a născut in anul 1863 in satul aromân Pleasa de Sus, din Albania, aflat la acea data in Imperiul Otoman, localitate disparuta, azi.

A absolvit Seminarul Teologic de la Curtea de Argeș, devenind preot. Dovedind o simtire românească de excepție, Preotul Haralambie BALAMACE a infiintat școli românești in localitățile Pleasa, Moscopole, Corcea, Lunca, Nicea, Sipska, Grabova, Vituki si chiar in orașele Elbasan si Berat.

„Slujbele religioase le susținea in dialectul aromân al limbii române, fapt interzis de ierarhia Bisericeasca Greaca ceea ce i-a atras excomunicarea. Cu toate acestea a continuat sa promoveze cunoașterea limbii române in scoală, susținând emanciparea Vlahilor din Imperiul Otoman și a militat pentru întemeierea unui episcopat românesc pentru aromanii din Macedonia.”, spune presedintele Filialei 1 SCMD Constanta, comandor (r) Ilie Truță.

Toate acestea au stârnit ura din partea grecilor, astfel ca la data de 23 martie 1914, bande înarmate, la indemnul Mitropolitului grec Ghermanos, l-au asasinat, împreună cu mai mulți etnici aromâni, printre care si fratele sau Sotir.

„Martirizarea sa împreună cu alti etnici aromâni in Sfanta Zi de înviere prin uciderea lor cu sălbăticie, batjocorirea pentru credință si pentru românism, a reprezentat o jertfă de sange a acestui popor. Omagierea si cinstirea memoriei si sacrificiului acestora reprezintă o misiune creștinească binecuvântată.”, a conchis comandor (r) Ilie Truță.

Sursă foto: Wikipedia

energia residence
Zen Residence
comprest util asfalt dobrogeaLeave a Reply

Your email address will not be published.

Următorul articol

ANAF îi verifică pe românii care au făcut profit din criptomonede

Wed Jun 29 , 2022
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) verifică veniturile obţinute din tranzacţionarea criptomonedelor, a anunţat miercuri instituţia. Conform sursei citate, inspectorii Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală, din cadrul ANAF, au iniţiat controale pentru verificarea veniturilor obţinute în perioada 2016 – 2021 din tranzacţionarea criptomonedelor prin intermediul unor diferite platforme descentralizate, precum Binance, […]
Bitcoin a atins cea mai mare valoare din istorie