Președintele CJC, Horia Țuțuianu, a emis ordinul de începere a lucrărilor pentru extinderea Delfinariului

Președintele Consiliului Județean Constanța, Horia Țuțuianu, semnează ordinul. În stânga imaginii, directorul CMSN, Adrian Bîlbă

Președintele Consiliului Județean Constanța, Horia Țuțuianu, a emis, azi, ordinul de începere a lucrărilor pentru exinderea delfinariului.

„Pentru că mi-am dorit să ofer atât spectatorilor, cât și delfinilor un spațiu mai generos și mai atractiv, în anul 2019,am semnat cu Ministerul Turismului un contract de finanțare, în valoare totală de 5,3 milioane euro, pentru „Extinderea Delfinariului”. Vreau ca acest proiect să fie finalizat cât mai curând, iar în acest sens am depus toate eforturile pentru ca procedurile să se desfășoare într-un calendar bine stabilit. Astfel, astăzi am emis ordinul de începere a lucrărilor și în termen de 24 de luni îi așteptăm pe constănțeni și pe turiști într-o casă nouă și mai mare. Mulțumesc colegilor din cadrul Consiliului Județean Constanța, alături de care voi continua să realizez proiecte ce vor îmbunătăți viața cultural – educativă și vor dezvolta turismul constănțean.” ,a declarat Horia Țuțuianu.

https://www.facebook.com/MariusHoriaTutuianu/videos/2578586459123123

Directorul Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii Constanţa, Adrian Bîlbă, a declarat că în urma acestei investiţii bazinul Delfinariului va fi extins de la un milion de litri la patru milioane de litri şi de la o suprafaţă de 270 de metri la 800 de metri.

El îşi doreşte ca noua construcţie să găzduiască şase delfini.

„Şase delfini încap în noua suprafaţă. Avem doi, ceilalţi patru sunt undeva în Europa. Sunt excedentari delfinii în Europa, sunt delfinarii care s-au închis deja, duc 18 delfini în China pentru că nu mai au unde să-i plaseze în  Europa. Cu siguranţă găsim delfini să îi aducem la noi în doi ani de zile după recepţia lucrărilor”, a spus directorul Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii.

El îşi doreşte ca şi bazinele exterioare din cadrul complexului să fie folosite pentru foci sau lei de mare.

„Sper ca acest Delfinariu în 24 de luni să aibă delfini, lei de mare, foci să putem să folosim şi bazinele exterioare. Am fost ieri la Ministerul Mediului să găsim o soluţie pentru a le putea folosi pentru foci şi lei de mare aşa cum în Europa pot fi folosite, dar la noi din păcate legislaţia este un pic mai strictă”, a mai afirmat Adrian Bîlbă.

În cadrul acestui proiect va fi realizat un bazin de antrenamente de aproximativ 600 de metri pătraţi, care va fi dotat cu o platformă de eşuare dublă (pentru doi delfini) şi va prezenta particularităţi specifice mediului natural, creând astfel condiţii de tip lagunar, inclusiv o zonă cu porţiune nisipoasă.

De asemenea, va fi făcută şi o staţie de filtre şi una de pompare pentru menţinerea calităţii apei, dar şi un sediu administrativ în care vor fi camere pentru antrenori, pentru prepararea hranei delfinilor, magazie, vestiare cu duşuri.
Proiectul are o valoare de 5,6 milioane de euro, 70 la sută din această sumă fiind suportată de către ministerul Turismului, iar restul de Consiliul Judeţean Constanţa.

energia residence
Zen Residence
comprest util asfalt dobrogeaLeave a Reply

Your email address will not be published.

Următorul articol

Reprezentanții cu lei de mare patagonieni la CMSN

Thu Jul 16 , 2020
Constănțenii și turiștii care vor vizita Complexul Muzeal de Științe ale Naturii Constanța se vor bucura de spectacole noi și inedite. Începând de săptămâna viitoare, la Delfinariul din Constanța, cei mici, dar și cei mari vor fi încântați de reprezentațiile noilor locatari. Este vorba de doi lei de mare patagonieni. […]
lei de mare patagonieni