Președintele SUA: Un atac al Rusiei este încă foarte posibil

Preşedintele SUA, Joe Biden, a declarat, marţi seară, că SUA sunt pregătite să răspundă decisiv la un eventual atac al Rusiei asupra Ucraina, „care este încă o posibilitate foarte mare”.

„Statele Unite sunt pregătite, indiferent de ce s-ar întâmpla. Suntem pregătiţi să ne angajăm pe calea diplomaţiei cu Rusia şi cu aliaţii şi partenerii noştri pentru a îmbunătăţi stabilitatea şi securitatea în Europa în ansamblu. Şi suntem gata să răspundem decisiv la un eventual atac al Rusiei împotriva Ucrainei, care este încă o posibilitate foarte mare. La toate evenimentele din ultimele săptămâni şi luni, aceasta a fost abordarea noastră şi rămâne abordarea noastră acum”, a spus Biden.

„Permiteţi-mi să fiu la fel de clar despre ceea ce nu facem: Statele Unite şi NATO nu reprezintă o ameninţare pentru Rusia. Ucraina nu ameninţă Rusia. Nici SUA, nici NATO nu au rachete în Ucraina. Nici nu avem planuri să le punem şi acolo. Nu ţintim poporul rus. Nu căutăm să destabilizăm Rusia. Cetăţenilor Rusiei le transmit: nu sunteţi duşmanul nostru. Nu cred că vreţi un război sângeros, distructiv, împotriva Ucrainei”, a spus el.

Biden a adăugat că o invazie a Rusiei va avea un cost imens pentru Ucraina:

„Responsabilitatea contează. Dacă Rusia va invada în zilele şi săptămânile următoare, costul uman pentru Ucraina va fi imens. Şi costul strategic pentru Rusia va fi, de asemenea, imens. Dacă Rusia atacă Ucraina, aceasta va fi întâmpinată cu o condamnare internaţională copleşitoare. Lumea nu va uita că Rusia a ales moartea inutilă şi distrugerea. Invadarea Ucrainei se va dovedi a fi o rană autoprovocată. Statele Unite, aliaţii şi partenerii noştri vor răspunde decisiv. Occidentul este unit. Astăzi, aliaţii noştri NATO şi alianţele noastre sunt mai unite ca niciodată”, a precizat Biden, într-un mesaj transmis de la Casa Albă.

Acesta a subliniat că un conflict ar avea implicații și pentru cetățenii americani, prin creșterea prețurilor la energie și combustibili. Analiștii spun că inflația în SUA ar putea ajunge la peste 10%, nivel care nu a mai fost atins din 1981.

Preşedintele american a afirmat că încă nu au fost verificate informaţiile privind o retragere a unor unităţi militare din apropierea Ucrainei:

„Ministerul rus al Apărării a raportat astăzi că unele unităţi militare îşi părăsesc poziţiile din apropierea Ucrainei. Ar fi bine, dar încă nu am verificat acest lucru. Nu am verificat încă dacă unităţile militare ruse se întorc la bazele lor de origine – într-adevăr, analiştii noştri indică faptul că rămân într-o poziţie foarte ameninţătoare, iar adevărul este că Rusia are peste 150.000 de soldaţi care înconjoară Ucraina şi Belarus şi de-a lungul graniţei Ucrainei şi invazia rămâne clar posibilă”, a spus el.


Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Joe Biden: „Angajamentul Statelor Unite față de articolul 5 este sacrosant”

mar feb. 15 , 2022
Președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, a subliniat, marți, într-o declarație de presă susținută la Casa Albă, despre situația din Ucraina, angajamentul Statelor Unite față de articolul 5 din Tratatul Atlanticului de Nord. „Statele Unite vor apăra fiecare centimetru din teritoriul NATO cu toată puterea americană. Un atac împotriva […]

V-ar putea interesa și: