PressOne: Premierul Nicolae Ciucă a plagiat în cel puțin 42 de pagini din totalul de 138 în lucrarea de doctorat

Ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, a fost desemnat premier interimar de către preşedintele Klaus Iohannis.

Jurnalista de investigație Emilia Șercan a dezvăluit marți dimineață, în PressOne, că premierul Nicolae Ciucă a plagiat în cel puțin 42 de pagini din totalul de 138 în lucrarea de doctorat pe care a susținut-o în 2003 la Universitatea Națională de Apărare „Carol I” (UNAP).

Potrivit investigației, conținutul din cel puțin 19 pagini a fost plagiat din alte două teze de doctorat susținute anterior la Universitatea Națională de Apărare „Carol I” (UNAP), una dintre ele coordonată chiar de îndrumătorul premierului.

Prima teză identificată de PressOne ca sursă de conținut plagiat pentru lucrarea lui Ciucă îi aparține lui Paul Dănuț Duță și a fost susținută la UNAP în 2001. Lucrarea științifică se numește „Acțiuni militare internaționale legitime” și a fost coordonată de profesorul Emil Chețe, îndrumătorul pe care l-a avut și premierul. 

Cea de-a doua teză îi aparține lui Mircea Mândru și a fost susținută, tot la UNAP, în 1999. Lucrarea, care are titlul „Conținutul principalelor acțiuni strategice ale armatei României în cadrul operațiunilor multinaționale, altele decât războiul”, a fost coordonată de profesorul Valentin Arsenie, mai arată Emilia Șercan.

Pe lângă cele două teze, acesta a preluat conținut și din două cărți. 

Jurnalista precizează că a avut acces la teza de doctorat a premierului în decembrie 2021, după trei solicitări scrise făcute de PressOne către Biblioteca Națională începând cu luna mai 2021. Ea a primit săptămâna trecută acces și la Biblioteca UNAP, însă nu poate prezenta fotocopii, pentru că atât regulamentul Bibliotecii Naționale, cât și cel al UNAP interzic fotografierea paginilor dintr-o teză de doctorat.

„Analiza lucrării a revelat – pe lângă copierea mot à mot – patru tehnici clasice de mascare a plagiatului folosite în teza prim-ministrului. Într-o declarație transmisă aseară, premierul Nicolae Ciucă susține că teza sa de doctorat «a fost întocmită în concordanță cu cerințele legale existente la momentul respectiv»”, a dezvăluit jurnalista de investigație Emilia Șercan, în articolul publicat în PressOne.

Ce spune premierul

Întrebat de PressOne despre pasajele plagiate, premierul Nicolae Ciucă a spus că teza de doctorat „a fost întocmită în concordanță cu cerințele legale existente la momentul respectiv”.

„Vă asigur că în toată cariera mea de ofițer al Armatei României mi-am asumat toate responsabilitățile, indiferent de funcția ocupată. Nu voi renunța la acest principiu nici în cariera de politician. Teza mea de doctorat este rodul cercetării științifice din anii de studii doctorale și reflectă munca depusă”, a mai spus prim-ministrul.

Articolul integral, pe PressOne.ro


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Trei mașini implicate într-un accident pe DN3

mar ian. 18 , 2022
În cursul dimineții, pe drumul național DN 3, la km 62+800, în apropierea localității Lehliu, jud. Călăraşi, s-a produs un eveniment rutier în care au fost implicate 3 autoturisme. Se pare că un autoturism a pierdut controlul volanului într-o curbă şi a intrat in coliziune cu celelalte două, în condițiile […]

V-ar putea interesa și: